Last news in Fakti

4 Август, 2022 17:48 1 844 18

Георги Ангелов: Да видим положителното в газовата криза*

  • георги ангелов-
  • руски газ-
  • газова криза

Петролът Брент падна до 97 долара на барел и се върна близо до нивото от преди началото на войната в Украйна

Георги Ангелов: Да видим положителното в газовата криза* - 1

Освен всички драматизми, днес има няколко положителни развития за газовата ситуация. Това коментира във "Фейсбук" икономистът Георги Ангелов.

1. На терминала в Ревитуса (Гърция) беше инсталиран третият плаващ кораб на компанията GasLog, който е част от разширението на терминала. Разширението ще увеличи възможностите за съхранение и капацитета за регазификация на терминала Ревитуса като се очаква да приключи този месец.
След разширението на Ревитуса вероятно ще има допълнителни слотове за разтоварване на танкери с втечнен газ. Дано този път Булгаргаз да действа по-чевръсто и да не "забрави" да си резервира слотове. В края на април и през май имаше свободни слотове на терминала, с журналисти проверявахме по онова време. Но след като Газпром врътна кранчето на Италия и Германия всички слотове бяха резервирани.

2. Европейските газохранилища вече са пълни над 70% от капацитета си и продължават да се пълнят с високи темпове въпреки рязкото ограничаване на доставките на руски газ. За сравнение, миналата година по същото време газохранилищата бяха пълни само на 58%. Европа вече е близо до целта за 80% запълване на газохранилищата преди зимата, дори изглежда постижимо да се достигне и 90% запълване.
Няколко страни вече са запълнили газохранилищата - Португалия е на 100%, Полша е на 99%. Швеция и Дания са около 90%, Франция, Чехия, Испания и Белгия са около 80%. България достигна 49% запълненост, като темповете на нагтеняване на газ са сред най-високите в ЕС и съответно България може да достигне 85% запълняемост до зимата, а с още малко усилия може да се надмине и 90%.

3. Нидерландия обяви, че няма да има дефицит на газ през зимата дори при пълно спиране на доставките на руски газ за Европа. Това се дължи на разширение на съществуващия терминал за втечнен газ и на строителството на втори терминал (EemsEnergyTerminal), което започна през май и ще завърши през септември. Общо, двата проекта ще удвоят капацитета за внос на втечнен газ от 12 милиарда куб.м. годишно на 24 милиарда куб.м.

4. Петролът Брент падна до 97 долара на барел и се върна близо до нивото от преди началото на войната в Украйна. Ако се чудите как това помага за газа - всъщност, много употреби на природния газ като гориво могат да се заменят с петролен газ, така нареченият пропан-бутан (например, петролните рафинерии в Европа масово вече преминават от природен газ на петролен газ, което е много по-евтино). Вчера дори една таксиметрова шофьорка ми обясни как ще преоборудва автомобила от метан на газ, тъй като разликата в цената вече е драстична.

* Заглавието е на ФААКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Преди години беше направено изследване,

    9 8 Отговор
    което установи, че близо половината от бюджетните пари отиват в неефективни инвестиции, а една част директно на вятъра, разбирай попадат в ръчичките на корумпираната част от народонаселението. Другари путинисти, гласувайки за вашите партии вие лично губите пари, които вместо да отидат за заплати, болници , пенсии и др. , попадат в мафията, с която вашите партии играят ! Няма държавни пари, това са пари на давъкоплатците/Маргарет Тачър/
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 8 Отговор
    абе бъдете съпричастни с украйна!!!! и стойте на студено за да му е гадно на путин ве ей предатели
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 11 Отговор
    а забравих и закачете един украйнски байряк над софийското парно да се знае що няма парно щото сме съпричастни с украйна и нещем газ нека да му е гадно на путин да види той какво е като ние не му плащаме в рубли нека му е гадно на путин

    Коментиран от #13

  • 5 Тодор

    20 9 Отговор
    Твърдото ми мнение е, че този икономист е пълен въздух под налягане, напълно откъснат
    от реален живот, реална икономика, реални действия и т.н.Следя изявите му от години и просто се чудя
    как си изкарва прехраната.Разбира се, не е единственият лаладжия, болшинството, което ни показват
    са такива.

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Адам Хилтън

    16 3 Отговор
    С други думи: "Въпреки 32 години буржоазка демокрация, пак сме си бедни. Но го погледнете от положителната страна - поне имаме кибрит.... засега."

    Коментиран от #15

  • 7 Танк

    8 1 Отговор
    Газ бол. Ама скво ша го купим.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Как

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти по добре помисли как ще се топлиш.Не бери грижи за най богатият град в България.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 платен ром избирател

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Адам Хилтън":

    Нямаш буржоазна демокрация, а милиционеро-капитализъм. Ама докато не го проумееш, ще си живееш бедно и ще се надаш на бившите чилиционери и днешни политици и капиталисти да те оправят, което те правят ама по ония начин.
  • 16 Бесен _Язовец

    5 1 Отговор
    Смешен пе.дал
  • 17 Павел пенев

    9 1 Отговор
    Не давайте трибуна на този добре платен соросоиден експерт- всъщност американски агент.
  • 18 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    2 4 Отговор
    ТОВА Е НАЙ ВАЖНОТО