26 Август, 2022 15:11 10 434 4

Яхти, уиски и сперма на бикове

  • аржентина-
  • икономика-
  • внос-
  • стоки

Аржентина ограничи вноса на 31 вида стоки, заради доларови ограничения

Яхти, уиски и сперма на бикове - 1
Снимка: Shutterstock

Аржентина наложи ограничения върху вноса на 31 вида стоки в страната: яхти, уиски, вафли, чукове, бича сперма, маркери, оборудване за копаене на криптовалута, високоговорители, закачалки и други продукти. Правителството на страната обясни забраната за вноса на 31 артикула на фона на недостиг на долари от Аржентинската централна банка, съобщава агенция Bloomberg.

За вноса на стоки, подложени на ограничения, компаниите ще трябва всеки път да получават специално разрешение от властите. Ограниченията влязоха в сила веднага след публикуването на черния списък на вносните стоки.

Правителствен говорител обясни, че властите са открили значително увеличение на вноса на ограничени стоки. „Ръстът на вноса на тези стоки подхранва рязко покачване на общата сметка за внос на страната и източва така необходимите долари от хазната на централната банка“, казва говорител на правителството.

Ограниченията, обявени на 25 август, са част от отчаян опит на правителството да стабилизира валутния курс и да ограничи инфлацията, която скочи с над 70%. Разликата между официалния и паралелния курс на аржентинското песо (ARS) остава над 100%.

В средата на август аржентинската централна банка повиши основната лихва Leliq с 950 базисни пункта до 69,5%. Това е осмото повишение на лихвите през 2022 г. и най-значителното от август 2019 г. Икономистите очакват годишната инфлация в Аржентина да нарасне до 90% през текущата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Забрана за внос на украинци в

    52 13 Отговор
    България сега и веднага. Моментално.
  • 3 Бандера

    6 29 Отговор
    Важно е да не ограничите трафика на бело, че амбасадата на Русия, къде лани им хванАхте 400 кг. кока ще остане на сухо!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.