Тема: Украйна

26 Септември, 2022 12:47 6 818 28

Западът е на прага на най-лошата криза от 1949 година

  • европа-
  • сащ-
  • икономика

САЩ и европейските държави са изправени пред рекордна инфлация от десетилетия насам

Западът е на прага на най-лошата криза от 1949 година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Западните централни банки повишават лихвените проценти в опит да спрат високата инфлация, причинявайки колапс на държавните облигации. „Пазарите на държавни облигации по света са на ръба на най-лошото си представяне от 1949 г., когато Европа беше в руини, възстановявайки се от Втората световна война“, казват експерти от Bank of America, цитирани от аг. Bloomberg

Системата на Федералния резерв на САЩ (FRS) и други западни централни банки спряха да поддържат референтния си лихвен процент близо до нула, за да подкрепят икономиката, както направиха по време на пандемията. Именно този обрат имаше голямо въздействие, припомня агенцията.

Още новини от Украйна

Обявеното миналата седмица решение на американския регулатор за повишаване на основния лихвен процент е последният сериозен удар върху световната икономика. На 21 септември ФЕД, след резултатите от заседанието през септември, повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта - до ниво от 3-3,25% годишно. От месец май тази година регулаторът повиши лихвите три пъти в опит да ограничи растящата инфлация.

САЩ и европейските държави са изправени пред рекордна инфлация от десетилетия. Налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руския газ доведоха до поскъпване на горивото. В резултат на това индустрията на Запад до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което засегна други сектори на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    22 100 Отговор
    А така . Разчитайте пак на русия ! Това да ви е за урок . Никога вече бизнес с русия

    Коментиран от #6, #9, #12, #28

  • 2 яко баце

    108 7 Отговор
    още некоя санкцийка срещу русия и западния лицемеризъм сам ще се сгромоляса в сремежа си за угаждане на бароните ротшилд които само тва чекат,да лапат яко западни мангизлиии
  • 3 Хихихи..

    87 4 Отговор
    Теа нищожества,търсейки 33 пол забравиха собствения си! си..На Колене,тва им е Спасението..
  • 4 Русофил

    33 11 Отговор
    Единственият изход е 24/7 работа на оръжейните заводи и откриване на нови.
  • 5 селянина без коолото

    70 4 Отговор
    сега и китайците като юснат тайваня и глей сеира на бадъня
  • 6 Абе цървул..

    37 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Кво разбираш па ти от business?

    Коментиран от #22

  • 7 да де

    89 2 Отговор
    Дреме ми за запада ние от 30 години сме в криза и то благодарение на тях.
  • 8 Стоян Александров

    36 3 Отговор
    Браво Миленче, евала. Бравоооо. От падането на Борисовото робство до днес това е единствената вярба и правилна статия тук. Но това вече не е причина да гледам на този сайт насериозно. Тук е само за майтапи. Абсолютно аматьорски сайт, новини правени в някое мазе на някое село и копи пейст като се спазва правилната директива. Фалшиви и маниполативни новини. Браво Миленче
  • 9 Ах ах

    73 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Запада НЕ РАЗЧИТАШЕ на Русия а ги използваше заради евтините суровини ! Ако имаше друг доставчик нямаше да правят бизнес с Русия защото я мразят .просто няма такъв който има граница с Европа и да и предлага такива изгодни цени. Заради това кризата ще продължи поне няколко години а икономиката ще се скапе и ЕС ще загуби пазари които повече няма да може да си върне

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ама друг път

    61 0 Отговор
    "САЩ и европейските държави са изправени пред рекордна инфлация от десетилетия. Налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руския газ доведоха до поскъпване на горивото. В резултат на това индустрията на Запад до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което засегна други сектори на икономиката." каквото посееш , това ще пожънеш !

    Коментиран от #19

  • 12 Анонимен

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Тичай бързо към пещерата!
  • 13 дедо

    56 1 Отговор
    Европейци защото са големи дупедаващи лгбт ,ще минат на въглища и и стари гуми да се греят а иконмомиката им ще замине в ръцете на Азия. Честито да ни е..пак сме на губещата страна!
  • 14 ивелин

    54 1 Отговор
    Това е началото и краят на евтините Руски енергоносители. Германия внасяше около 142 милиарда м3 природен газ 90 милиарда тя изразходваше а останалите 52 милиарда ги препрордаваше на останалите Европейски страни.Това започна още 70 години на миналият век тогава беше Западна Германия. Огромни приходи и милиарди бяха вложени в икономиката й.Но всичко това е вече история и никога няма да има евтини Руски енргоносители.

    Коментиран от #24

  • 15 Това е ее

    53 0 Отговор
    Ние не сме били родени много лъжи се казаха но истината е една запада нарочно създаде тази криза за да зароб и. европейските народи за да станат бедни. И да се поченяват на богатите ТЕ СТАВАТ ОЩЕ ПО БОГАТИ. !!!!! Ние родените по соца правим разликата но децата и внуците ни неможе да я направят защото никога не са били сити и свободни !!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баро

    1 41 Отговор

    До коментар #9 от "Ах ах":

    Усия вече загуби пазари които никога няма да си върне запада произвежда неща които друг не произвежда няма как да загуби пазари не давай мнения мозъка ти не е дорасъл

    Коментиран от #18

  • 18 А бе

    36 1 Отговор

    До коментар #17 от "Баро":

    Щом търговския баланс на запада с Китай е отрицателен е ясно кой произвежда! А никой не може вече да забрани на Русия да копира западни продукти и да не спазва патенти.както и на Китай. И какво в къщи имаш произведено в Западна държава??

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Баро

    1 28 Отговор

    До коментар #11 от "ама друг път":

    Запада е без конкуренция как да загуби конкурентно предимство се едно топлофикация да загуби такова
  • 20 Баро

    2 17 Отговор

    До коментар #18 от "А бе":

    Четири коли камион три телефона лодката и мотора два компютъра въдиците 6 чифта ски две тенис ракети всички мебели и уреди и даже кенефната чиния

    Коментиран от #26

  • 21 Баро

    19 3 Отговор

    До коментар #18 от "А бе":

    Забравих китай произвежда западни стоки а не запада китайски стоки
  • 22 Баро

    1 21 Отговор

    До коментар #6 от "Абе цървул..":

    Па то руския бизнс и руснаците не го разбират камоли некой друг
  • 23 Аз Кочо

    31 0 Отговор
    Да продължават с вдигането на лихвите.
    Имотният балон трябва да гръмне, както и всички останали балони в икономиката
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Американофоб

    6 0 Отговор
    Чудесно
  • 26 Бивш канадец

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Баро":

    Първо -- имаш не американски коли, а американски таралясници - и то произведени в Европа. Второ - всичко останало, което си изброил е произведено пак в Китай - а ти си мисли, че е американско! Хайде че съм бил доста време в САЩ - и там истински американски са само оръжията кока кола и Биг Мак, всичко останало е произведено някъде навън!
  • 27 Тарикат

    7 0 Отговор
    Хем му е време, хем му се пада. Стига са се угоявали за сметка на останалите. Лихвари такива.
  • 28 Тарикат

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Ти вече си изтегли авоарите от Газпром и си курназ.