26 Септември, 2022 15:44 1 313 8

Износът ни за Бавария надхвърлил рекордните 1 млрд. евро

  • ми-
  • никола стоянов-
  • флориан херман-
  • бавария

България и Бавария да обменят опит в областта на информационните и комуникационните технологии, бе договорено по време на срещата

Износът ни за Бавария надхвърлил рекордните 1 млрд. евро - 1
Снимка: МИ

Износът на български стоки за федерална провинция Бавария през 2021 г. надхвърли 1 млрд. евро, което е рекорд в двустранния стокообмен. Това бе подчертано по време на среща между министъра на икономиката и индустрията на Република България Никола Стоянов и държавния министър по федералните въпроси и медиите и началник на Баварската държавна канцелария Флориан Херман.

По време на разговора държавният министър Флориан Херман сподели задоволство от традиционно отличното партньорство между България и Бавария на икономическо и политическо равнище. Бавария е водещ инвестиционен партньор на България с редица успешни примери в областта на машиностроенето, производството на компоненти за автомобилната индустрия, ИКТ и др. „Добрите резултати, които отчитаме ни амбицират да постигаме още по-високи цели в търговско-икономическите ни отношения“, подчерта министър Стоянов. Той запозна германския си колега с предстоящите му срещи с потенциални инвеститори от Бавария като двамата се договориха да насърчават инвестиционните процеси на федерално и държавно ниво. “Страната ни се стреми да привлича не просто нови инвестиции, а такива, които ще дадат добавена стойност за икономиката ни, ще стимулират ръста на доходите и уменията на служителите“, обясни Никола Стоянов.

България и Бавария да обменят опит в областта на информационните и комуникационните технологии, бе договорено по време на срещата. Бавария, като водещата германска провинция в областта на иновациите и високите технологии, през 2019 г. обяви инвестиционен план, озаглавен „Hightech Agenda Bayern“, посредством който провинцията инвестира бюджет от близо 3.5 млрд. евро в създаването на центрове по компетенции. Те се ситуират в различни баварски градове с фокус развитието на елементи на високите технологии - изкуствен интелект, чисти технологии, квантови компютри, космически технологии, подкрепа на стартиращи предприятия и др. Центровете ще работят за създаването на иновации, предназначени за индустрията и бизнеса. Двамата министри се обединиха около тезата, че успешният опит на Бавария в областта на осъществяване на връзката наука-бизнес би могъл да бъде заимстван в България по линия на създаване на нови партньорства с Българската академия на науките (БАН), университетите и бизнеса.

„България получи сериозно внимание на най-голямата конференция за предприемачество, иновации, ИТ и дигитализация, която се провежда в Мюнхен – „Bits&Pretzels“, именно заради подготвените си кадри и постигнатите резултати в сектора“, подчерта министър Стоянов. По думите му страната ни може да предложи много не само като дестинация за инвестиции, но и при партньорство между български и баварски компании в областта на ИКТ сектора, иновациите и дигитализацията. „България и Бавария могат да си партнират при насърчаване на тези бизнес контакти, особено с оглед поредицата от кризи, пред които сме изправени“, каза още българският министър.

Приоритет за министър Стоянов е и максимално бързото активизиране на постоянната междуправителствена комисия България-Бавария, която да ускори партнирането между Бавария и България в сферите от взаимен интерес. Интерес представлява потенциалното партниране между български и баварски компании в общи наднационални проекти на ЕС ниво, стана ясно още по време на разговора.

На срещата, която се проведе днес в Баварската държавна канцелария в Мюнхен, присъстваха и генералният консул на РБ в Мюнхен Драгомир Димитров и ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси-Мюнхен Стефан Йонков.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    6 2 Отговор
    А баварците знаят ли ,че българите работят по 12 ч а ги осигуряват на 4 ч. А заплатата на работника в тези фабрики е 800-1000лв.
  • 2 Далечната 1975

    5 1 Отговор
    Износът на НР България за ФРГ е 5 Милиарда марки..
    Да не би да сме догонили постиженията на Народната република
  • 3 При

    3 0 Отговор
    220 милиарда импорт на година в Бавария ......
  • 4 гост

    5 0 Отговор
    чушкопеци ли кво е изнесла бг дет го нямат в бавария толкоз
  • 5 Ех Работодател

    5 5 Отговор
    Българските работници редовно закъсняват и си тръгват по-рано, на всеки час губят по 15-20 мин. за пушене, губят от 30 мин. до 1 час за обяд, макар и такива почивки да няма в договорите им.

    Мързеливи са и непрекъснато мрънкат, че заплатите им са ниски, макар да нямат нито нужното образование, нито нужния ценз за по-високи такива.
    Обикновено са максимум със средно образование, без доп. ценз, без завършени курсове, без език, без доп. квалификация и т.н. За сметка на това обаче, на тази база, имат някакви смехотворни свърхочаквания, и крайно грешни и завишени самооценки.

    Стават обаче за престижни професии, като да скубят кокошки, да кормят риби, да берат не-нам-си-кво-си, за общи работници в строителството, да къпят на--рани бабички и т.н. Айде успех на новата работа ! :-)

    Коментиран от #6

  • 6 Госта

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ех Работодател":

    Мамин златен,умен си колкото Боко Тъпото

    Коментиран от #7

  • 7 Ех Работодател

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госта":

    Я ?! Ти се позна ? :-)
  • 8 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Обща и безсмислена фразеология на икономическа и инвестиционна проблематика. Нека нашата мисирка да посочи какво точно изнасяме за Бавария. Не е луканка,защото месото е внос от Германия. Не е лютеница защото доматите чушките и патладжани са от Турция и камъни с пестициди. Не е кашкавал и сирене,защото нямаме мляко, а сухото мляко от Украйна е радиационно и сега при военните действия въобще не се внася. Тогава какво изнасяме? Отговора е - празни стъклени бирени бутилки за Октобер фест,произведени у нас от турската фирма Шише джам.