6 Май, 2023 06:00 881 6

Никола Стоянов: Искаме да привлечем повече японски инвеститори

  • никола стоянов-
  • министър-
  • икономика-
  • япония-
  • инвестиции-
  • нишимура ясутоши

България е добре позната в Япония със своето кисело мляко, но има още редица сектори, в които може да се изграждат партньорства, заяви министърът на икономиката

Никола Стоянов: Искаме да привлечем повече японски инвеститори - 1
Снимка: Министерство на икономиката

Министър Никола Стоянов посрещна в Министерството на икономиката и индустрията японска делегация, водена от министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Нишимура Ясутоши. Участие в срещата взе и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

„Тази визита, след почти половин век прекъсване, е ясен знак за желанието на нашите две страни да използваме по-ефективно потенциала на икономическите и търговски връзки между нас“, подчерта министър Никола Стоянов. Той допълни, че България е добре позната в Япония със своето кисело мляко, но има още редица сектори, в които може да се изграждат партньорства. Японските инвестиции в България надхвърлят 100 млн. евро, а стокообменът за изминалата година достига 325 млн. щ. д. „С повече активност от двете страни имаме всички предпоставки в пъти да увеличим тези числа“, каза министър Стоянов. По време на разговорите беше подчертано, че между страните има значителен потенциал за сътрудничество в сферата на информационните и комуникационни технологии, автомобилния сектор, нисковъглеродната икономика и др.

„България иска да привлича повече японски инвеститори в промишлеността и във високотехнологичните производствени сектори, а страната ни може да даде достъп до единния европейски пазар“, допълни българският икономически министър. В тази връзка беше обсъдено създаването на съвместни предприятия в различни области с българско и японско участие, както и популяризиране на българските индустриални зони сред потенциални инвеститори от Япония.

През 2023 г. се навършват 50 години от началото на сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и „Мейджи“, а българското кисело мляко вече е познато и в други азиатски държави, като Китай, Тайланд и Сингапур, стана ясно по време на срещата. Министър Стоянов запозна колегата си, че от тази седмица подобно стратегическо партньорство започва и с Монголия и подчерта, че Япония има водещ принос за успехите на българските продукти в Азия в последните делесилетия. Дискутирано беше и създаването на съвместен научно-изследователски център в България между „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и японската „Мейджи“, чиято цел е да извършва както фундаментални, така и приложни изследвания. „Повече съвместни иновации в него ще допринесат за по-високо ниво на партньорството ни през XXI век“, коментира Никола Стоянов.

След края на разговорите министрите Стоянов и Ясутоши подписаха съвместна декларация от срещата с акцент върху ИТ сектора, подпомагането на търговията и инвестициите, както и сътрудничеството между българския и японския бизнес. „Надявам се днес да поставяме основите на едно по-ефективно икономическо сътрудничество, а срещите между нас да бъдат ежегодни“, подчерта министър Стоянов.

Министър Нишимура Ясутоши изрази увереност, че с визита и с подписването на декларацията се отваря нова страница в икономическите отношения между Япония и България. По думите на японския министър в България има много подготвени кадри в сферата на информационните и комуникационни технологии и тя дава големи възможности за съвместни инициативи и партньорство. Министър Ясутоши обясни, че е в България заедно с бизнес делегация, а целта е да бъдат създадени повече контакти на бизнес ниво и повече японски компании да насочат поглед към България.

Участие в срещата взеха представители на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    5 0 Отговор
    Искате,но докато си "чакате комисионните" под масата, няма как да стане.

    Коментиран от #2

  • 2 ТоЕдни

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чочо":

    То едни "инвеститори" - открият магазин за храна - инвеститор клас А ... айде да не плаща данъци. Викне хората да му работят - плати им хиляда лева и айде - топ заплатата в региона. Други дадат да оплете 5 кабела - и айде "топ производител на автомобилни части" - вестниците тръбат как скоро и автомобил ще може да сглобим. До тук с "инвеститорите" - все едно са месии и идват насила да те правят богат.

    Коментиран от #3

  • 3 НаДруг

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТоЕдни":

    На друг "инвеститор" пък му подарят зема, прокарат му улица насред полето и назначат на кмета роднина да бъде "шеф" във фирмата.... но всичко е точно, инвеститорите са нещо като печалба от тотото, не че ти ходиш и си заработваш парите при тях с честен труд.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ал Капоне

    1 2 Отговор
    И на тези ще гепиме парите.
  • 6 Ххххххххх

    3 0 Отговор
    Въпроса е с какво ще ги привлечете?