Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 15:24 2 875 12

ИТ бизнесът поиска от държавата нови 10 технологични училища

  • баском-
  • ит бизнес-
  • технологични училища

Образованието и подготовката на таланти за индустрията остават ексклузивен приоритет

ИТ бизнесът поиска от държавата нови 10 технологични училища  - 1
Снимки: БАСКОМ

Ние не просто се развиваме добре, а сме структуроопределящ сектор. Без дигиталната трансформация, която се осъществява от нас, в следващите 10 години нито един друг сектор от българската икономика няма да бъде конкурентоспособен. Това послание отправиха изпълнителните директори на софтуерните компании - членове на БАСКОМ и ИКТ Клъстер - Варна. Те проведоха обща среща във Варна, където се състоя традиционният есенен дискусионен формат на БАСКОМ. На нея присъства и кметът на града Иван Портних.

Като регионалната организация, която движи визията за развитие на ИКТ общността във Варна, представи ИКТ Клъстер -а неговият председател Емил Цанков. Той очерта инициативите на организацията през последната година: развитие на бранда на ИКТ Клъстер -а, създаване на ICT Corner в Икономическия и Техническия университети, надграждането му с ICT Collaboration Space в Техническия университет, месечни срещи на софтуерните компании, университети, НПО-та и публична администрация, подпомагане на изграждането на Информационен център за бежанците от Украйна, съвместни инициативи с другите клъстери и асоциации, развитие на експерименталната програма за ученически практики, провеждани 10 дни в 10 фирми, паралелно със стажантските програми и стипендии.

Като организация с богати традиции представи БАСКОМ председателят на УС на асоциацията Доброслав Димитров. Той очерта основните предизвикателства пред бранша на национално ниво: без повече експерименти с максималния осигурителен праг, без промяна в данъчната рамка, позициониране на България като добро място за ИТ кариера и създаване на нови 10 технологични училища в страната през следващите четири години.

„Не можем да очакваме добро образование по информационни технологии, без да си даваме сметка, че 40% от учениците са функционално неграмотни“, сподели Наталия Митева, член на УС на БАСКОМ. Тя обобщи положителните резултати от програмите, в които участва асоциацията: Приложен програмист и „Обучение за ИТ умения и кариера“, както и активностите по линия на професионално образование и обучение, където БАСКОМ е ангажирана с експертиза в Консултативния съвет към МОН, в обсъждането на законодателни промени, в актуализиране на списъка с професиите, изпитните програми и учебните планове, както и в методологията за подбор на 24-те Центъра за високи постижения в професионалните гимназии, за които са заделени над 70 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Паралелно с дискусионния формат БАСКОМ и ИКТ Клъстер - Варна проведоха среща с ученици, студенти и преподаватели в града, където представители на различни софтуерни компании разказаха успешните истории на своя бизнес и поощриха младежите да търсят професионална реализация в ИТ сферата. Срещата бе оценена като силно вдъхновяваща и мотивираща. В тази връзка БАСКОМ пое ангажимента да я мултиплицира и в други градове в страната, като специален фокус на асоциацията ще бъде и привличането и подпомагането на нови преподаватели по информационни технологии.

ИТ бизнесът поиска от държавата нови 10 технологични училища



Business Tree - новият проект на БАСКОМ – също бе акцент на срещата. „С тази инициатива целим да подпомогнем дигитализацията на всички бизнеси и сектори на икономиката като част от нашата отговорност да развиваме бизнес средата и еко системата“, каза на свой ред Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ. Тя разказа повече за събитията, които ще таргетират различните компании в съответните сектори и ще се фокусират върху представяне на ползите от внедряване на цифрови решения, разказ за успешни дигитални истории в съответния сектор и презентиране на конкретни подходящи продукти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 старшинката

    9 3 Отговор
    и тез драпат за пари ..
    вместо да видат откъде да докопат въшкарници,дето наистина ще им трябват .. тези си летят в небето
  • 2 За тия ай-ти-го-свърши серсеми

    10 3 Отговор
    По една "дигитална" мотика с gps и да копат на къра!

    Коментиран от #11

  • 3 Пръц

    8 4 Отговор
    На снимката виждам мазни млади хора с наднормено тегло.Трябва фитнес и повече секс .Ама какво да очакваш от мъже,които не са били войници.

    Коментиран от #6

  • 4 провинциалист

    3 2 Отговор
    Държавата си припява Милена Славова - искам, искам, искааам, ааа, и все така заспивам...
  • 5 Студопор

    4 2 Отговор
    Мхм... Ей-сега. Веднага! Тиквата, Кирчо и Кокорчо ще инвестират в 10 училища, които ще обичат хора, дето ще заминат да работят зад граница. Дам... Строежа почва утре.
  • 6 ужас

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пръц":

    Ужас!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Знаещ

    4 1 Отговор
    Не ни трябват масово училища бълващи занаятчии (ИТ планктон), а такива преподаващи фундаментални науки (математика, химия, физика, биология и т.н.).
    Със занаятчийството в ИТ-то се стига до прост outsourcing (пак е нещо, не отричам, но е най-долният етаж на хранителната верига), а не до истински добри и работещи компании.

    Коментиран от #12

  • 9 Вале-каро

    5 1 Отговор
    Един баща изпратил сина си да учи в университет.Връща се синът , а баща му го пита:Е синко изучи ли се, какво е това.Започнал да обяснява синът:Това е уред за обработка на почвата състоящ се от две части, дървена и метална свързани помежду си под ъгъл 90 градуса.Бащата възкликнал:Брей,наистина си се изучил.Ние простичко му викаме мотика.Те на това ни учат сега.
  • 10 Бай ганьо

    1 0 Отговор
    НЯМА! КОЙ ЩЕ КОПА КАРТОФИИ?? ИСКАМЕ НОВИ УЧИЛИЩА ЗА КОПАНЕ И ЗА ОВЧАРИ! ТАКА КАЗА БОЙКО! ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 За протокола

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Знаещ":

    Квантовата физика, уравненията с N-неизвестни и класическата литература няма да ти помогнат да си засадиш и ожънеш нивата, нито да си отгледаш зарзавата.
    За да е успешно едно общество, то има нужда от БАЛАНС във всяко едно отношение. В образованието, това означава, че трябва да се изучават и фундаментални науки и приложни науки и различни професии и т.н. Бизнеса и икономиката подсказват какво е нужно, а държавата трябва да осигури нужните условия това да се получи.