Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 16:27 1 034 19

Служебният финансов министър: Трябва да ограничим разходите

  • финанси-
  • бюджет-
  • разходи

Към края на октомври очакваме балансирано салдо или лек дефицит

Служебният финансов министър: Трябва да ограничим разходите - 1
Снимка: БГНЕС

Разработили сме три варианта на проект за бюджет. В момента съгласуваме с министерствата, с ведомствата, ще обсъдим с Националния съвет за тристранно сътрудничество проект във вариант на дефицит от 6,6%. Той се формира при запазване на всички действащи политики, нормативни актове, законодателство. Без промяна в приходната и в разходните части. Работим без промяна в политиките, тъй като сме служебно правителство.

Това каза в интервю за БНР служебният министър на финансите Росица Велкова. И допълни, че не е редно да бъде внасян вторият вариант - с дефицит 3%, който налага ограничаване на значителен размер от разходите и политиките, действащи в разходната част, както и промяна в някои от приходните политики. "Третият вариант, който е най-подходящ, ако няма редовно правителство, това е запазване на определени разпоредби от 2022 година, които да продължат да действат през 2023 година", добави тя.

По думите ѝ Министерството на финансите е консервативна институция и посочи, че макропрогнозата на БНБ е по-консервативна от заложеното от МФ. И посочи пример: "За 2023 г. БНБ залага ръст на БВП от 0,1%, докато МФ залага ръст от 1,6%. БНБ залага по-висока инфлация, отколкото МФ залага. Ние не сме консервативни при разработване на макропрогнозата".

Велкова допълни, че трябва да се направят ограничения в разходите, тъй като Европа затяга фискалната дисциплина: "Това е нормално при постоянното вдигане на лихвите. Инвеститорите ограничено предоставят дълг на държавите. Масово страните в еврозоната намаляват дефицитите си в прогнозата за следващата година, правят консолидация. България също трябва да премине към консолидация - да ограничи разходите, да стабилизира приходната част на бюджета. Защото в един момент можем да останем без ликвидност".

Служебният финансов министър уточни, че към края на септември страната има излишък в размер на 1 млрд. лева. "Към края на октомври очакваме балансирано салдо или лек дефицит. Традиционно у нас през ноември и декември се формират значителни по размер дефицити, защото започват да се разплащат капиталовите разходи. Очакваме да завършим годината с 5,4% дефицит на начислена основа и 3,4% дефицит на касова основа".

Тя подчерта, че подпомагане трябва да се прави за най-уязвимите групи от населението. "Разработваме като продължаваща политика - компенсациите за небитовите потребители на ел. енергия да продължат и през 2023 година. Ако продължаваме да повишаваме разходите за персонал при това състояние на бюджета, трябва да увеличим дълга и дефицита".

Във връзка с влизането на страната в еврозоната през 2024 година тя изрази надежда, че ще се вземат политически решения и ще се промени политиката в приходите и в разходите, за да се влезе в разумен дефицит или да се направи консолидационна стъпка. "Ключово е да има политическа воля от страна на Народното събрание", завърши Велкова.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    20 0 Отговор
    т.е. една постна пица,моля

    пак ли този филм?

    Коментиран от #5

  • 2 Ааа

    15 0 Отговор
    и кражбите трябва
  • 3 Гост

    19 0 Отговор
    Трябва я! Да започнем от депутатските заплати. А за самолети да събираме капачки, викам
  • 4 Българка

    25 0 Отговор
    При криза е необходимо драстично намаляване на разходите, а не тяхното увеличаване. Като начало предлагам съкращения поне 30- 40% на ненужни "трудоустроение" калинки и политици в държавната администрация. Закриване на излишно раздути нищоправещи агенции, организации, комисии и АМНАЙСЕТ МИНИСТЕРСТВА

    Коментиран от #6

  • 5 пица Маргарита

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ъъъ":

    То и постната пица е една шапка пари 😃
  • 6 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    УжасТ! А кой ще изисква от населението бележки за предписанията по протоколите, от никому ненужните разпоредби?
  • 7 мултак на годината

    8 2 Отговор
    ограничаване на разходите означава съкращения в държавният сектор. по добре пожизнена социална помощ от 800лв от колкото нищо не вършеща калинка с над 2500лв заплата. Аз така ги разбирам работите.
  • 8 Българин

    4 4 Отговор
    Дайте на ГЕРБ да ууправлява . Б.Борисов обеща да намали горивата с 1 лев за литър ида дигне пенсиите на година с 20%. а служебния кабинет на година няма увеличения на пенсссийки. ВИВА БАТЕ БОЙКО.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АнтиКомунист

    2 1 Отговор
    и тая е като Гечев. фалираха държавата !!!
  • 13 Българин

    2 0 Отговор
    да живее българския ЛЕВ.
  • 14 Селянин

    0 1 Отговор
    Ограничете краденето на радев и Кремълските му слуги и пари ще има за всичко като при бат Бойко
  • 15 КИРО ЕВРОТО

    0 0 Отговор
    ЕВРОТО Е ФАЛШИВО.
  • 16 Васил

    1 0 Отговор
    Ами намалете държавните служители!
  • 17 уaйтнoйз

    2 0 Отговор
    тва е най-лесно. ще резнете секви социалки (тоест социални и заплати на държавните служители) и готово... и без това всичко върви и без тях. както се вижда и без парламент става... лелеее ще мое купите с + стари грипени да се зарадва и генерала. дума е давал вероятно :)
  • 18 Маринов

    1 0 Отговор
    НЕПРЕКЪСНАТОТО теглене на ДЪРЖАВНИ ЗАЕМИ от ВЛАСТИМАЩИТЕ,
    за да си ОСУИГОРЯВАТ СПОКОЙСТВИЕ
    и ОТЧИТАТ ЗАСЛУГИ чрез НЕПРЕКАСНАТОТО ВДИГАНЕ на Заплатите на Държавните СЛУЖИТЕЛИ и РАЗДВАНЕТО на Какви ли не ДОТАЦИИ и т.п. на Определени ТЕХНИ КРЪГОВЕ и за НЕЕФЕКТИВНИ Производства
    е ПОРЕДНОТО СЪЗНАТЕЛНО и ЦИНИЧНО ЗАРОБВАНЕ и УНИЩОЖАВАНЕ на България
    и СЛЕДВАЩИТЕ ни ПОКОЛЕНИЯ от ВЛАСИМЩИТЕ!

    ПИР по Времена на ДИВ КОМЕРСАЛИЗАМ и "ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ" ЕДУЩИНИ!!!

    Време е за ПОРЕДНИЯ НАРОЕН Съд за да се СПАСИ Българския НАРОД от тая ЕДУШКА и ПРОДАЖНА Паплач!!!
  • 19 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Ще има ли Коледен бонус за пенсионерите поне по 100 лева на калпак, или няма да има? Кажете моля? Недейте мълча.