Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 09:00 1 494 15

На прага на зимния сезон: Липса на квалифицирани кадри в курортите

  • банско-
  • сезон-
  • кадри-
  • липса

Глад на кадри се наблюдава в Банско преди началото на зимния сезон

На прага на зимния сезон: Липса на квалифицирани кадри в курортите  - 1
Снимка: БГНЕС

С наближаването на зимата започна подготовката на хотелите в Банско за предстоящия сезон. За първа година след пандемията от бранша очакват да се върнат на нивата на посещаемост от 2019 г. Проблем обаче срещат при намирането на квалифициран персонал, който да обслужва гостите.

Глад на кадри се наблюдава в Банско преди началото на зимния сезон. Според хотелиери изключително трудно се намират готвачи, сервитьори и камериери. Много малко са и младите хора, които желаят да започнат работа в сектора. Освен, че искат високи възнаграждения кандидатите често нямат нужния опит или квалификация, споделят от бранша. След несигурността, породена от пандемията, голяма част от дългогодишните служители с опит са напуснали хотелите, в които са работили и са ги заменили с други професии, като много от тях са се насочили към преподаването.

В зимния курорт Банско вече започнаха ранните записвания за ваканции през зимата. На прага на зимния сезон обаче хотелиери отново трудно намират обслужващ персонал. Докато за младите водещо е заплащането, за по-възрастните на първо място са условията на труд. Боби е готвач с 20-годишен опит и вече месец търси работа.

"Финансовата страна е на последно място. Първо поставям въпроса дали ще се срещнат интересите, дали това, което очакват от вас работодателите, вие може да го дадете на работодателите и тогава вече", казва Боби.

Често очакванията на работодатели и търсещи работа се разминават.

"Миналата зима дойде момче, което не говори английски, не познава хотелски софтуери, предложихме му 1200 лв. чиста заплата, с осигуровка на пълната, което е на 1600 лв. и то ни каза, че това е смешна заплата за Банско", обясни Мая Бистрина - пълномощник на управителите в хотел.

В Банско има и много украински граждани, които също търсят работа. Проблем обаче е езиковата бариера. Денис Елкин е един от тях.

"Мога да правя много неща, разбирам от електричество, техника, като инженер, мога да работя и като шофьор, завършил съм в Украйна. Не знам обаче дали ще признаят обучението ми в България, малко ми е трудно с езика", казва Денис Елкин.

В сектора най-остър е дефицитът на млади кадри, основно готвачи и сервитьори.

"Предимно търсим персонал, който да е готов да започне работа, за да няма дълго време обучаване, после ако това не е неговото да прекъсва и после пак да започваме наново", каза Мехмед Реджепов - хотелиер.

"Проблем е, че отиват и работят два, три месеца в чужбина, идват, получават големите борси и не желаят да работят в България или идват и искат да работят без договори", каза още Мая Бистрина

Тази година почивката в ски-курорта ще ни струва с 20 процента повече заради инфлацията и повишените цени на отоплението.

Източник: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идея

    29 0 Отговор
    Направете заплатите като в ЕС и ще имате кадри!

    Коментиран от #2

  • 2 Рошко

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Идея":

    То и там няма, ковида ги почна ваксините ги довърши ха
  • 3 100 човека чакат на вратата

    31 1 Отговор
    Проблема е в АЛЧНИТЕ мутри и престъпници наречени хотелиери. Няма как да искаш акъл интелект и нормално европейско Заплащане от мутра и кадър на БКП и ДС с червено куфарче направен на милионер за 1 нощ. Като имаше супер квалифицирани кадри какъвто съм и аз преди години ни се подиграваха гавриха не ни плащаха лъжеха ни и се държаха с нас като с животни. Сега реват че нямало кадри и видиш ли искали много пари ! Ми идете при вашите колеги в Австрия в Алпите като цяло в Норвегия в шведските курорти и попийте малко акъл бе бо-клуци ! Вижте как се случват нещата! Не съм мук и видял някъв хотелиер от Франция Швейцария Италия Австрия или ит скандинавите да реве и да се оплаква че нямало кадри и че искали много пари. Само тук комунягите реват. Жалки бо-клуци АЛЧНИ . Искат само да печелят като швейцарци а да дават заплати като за африканци.Гювеча свърши
  • 4 Зейнски

    5 0 Отговор
    алооу Пампорово ,Боровец и другото хижи които се наричат хотел

    ми вземайте нашото материал .. за персонал баш нема станат
    ... ама редовете на древната професия,ще са пълни
  • 5 Перо

    25 0 Отговор
    Какъв квалифициран персонал ще работи, когато собствениците са неграмотни мутри и долнопробна селяния,която не плаща заплати и крие осигуровки! Какъв език искат от камериерки и чистачи. Там може украинци да работят,без проблем! Туризмът си е бизнес като всички други и не може кьораво и сакато да е ръководен кадър и да търсят някой да им работи без пари, а те да са големите тарикати! 100% от хотелите са направени с пари от престъпна дейност,освен преправените и преоборудвани местни къщи!
  • 6 След като БГ се топи и "политиците"

    16 0 Отговор
    крадат като за последно от 30г. насам, пък и ние им позволяваме, какво искате???
  • 7 От Банско

    17 0 Отговор
    Така е има глад, но заплати нема. Така бизнес се неправи. И няма да има персонал докато не дадат достойни възнаграждения. Работодателите да се усетят иначе няма да се получи. Искат много дават малко, таа биде, свърши. Без пара вече не става
  • 8 Корона

    18 0 Отговор
    Какъв глад бе българския работодател не е свикнал да дава заплати на хората, после нямало кадри ами давайте заплати като в белите страни да видим тогава нямали кадри.
  • 9 Той

    16 0 Отговор
    Собственици и мениджъри да влизат в кухнята и много Усмивки
  • 10 Липса на

    12 0 Отговор
    Адекватно заплащане....има ли???? Или само на кадри...?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 до 3 100 човека чакат на вратата

    3 8 Отговор
    хаха смешшко, къде са тез коммунягги които ги имаше преди 33 години? такива като теб си търсят оправдание като гласуват за бууддите, дпс, дб че борят виртуалните коомуняггги, а не вдеват че вскички партии са един дол дренки и гледат да лапппат
  • 13 Бинго

    2 0 Отговор
    България е пълна с укри - решавайте проблема с тях. Готова работна ръка.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Докато хотелиерите не разберат, че НЕ СА БОСОВЕ, а партньори с персонала в хотела, няма да имат квалифициран персонал....
  • 15 Вельо

    0 0 Отговор
    Но пък глад за туристи няма да има, сто про ще е пълно на макс.