Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 23:11 6 423 46

Цената на паламуда падна до 4 лева

  • паламуд-
  • рибари-
  • стачка

Рибари готвят бунт

Цената на паламуда падна до 4 лева  - 1
Снимка: БГНЕС

Рибарите в Царево се бунтуват заради ниската цена за изкупуване на паламуда. Те заплашват, че ще спрат да влизат с лодките в морето, ако търговците не вдигнат цената. Заради изобилието на паламуд тази година цената му е паднала до 4 лв. за килограм.

Ежедневно рибарите се връщат с лодките с натежали мрежи от паламуд. Васко, който се е учил на риболов от дядо си, разказва, че от 10 години такъв богат улов на паламуд е нямало. За малко преди дни да обърне лодката.

"Преди три дни ни сполетя голяма слука и хванахме около три тона риба, следователно лодката щеше да е на дъно. Отрязахме мрежите и ги прехвърлихме на друга лодка", разказа Васил Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Заради богатия улов обаче изкупната цена на паламуда на едро е паднала до 4 лв. за килограм.

"Паламудът тази година е в изобилие, но много ни бъзикат с цените. Хората, които го изкупуват на много ниски цени, а после по големите вериги върви на 20-25 лв./кг. Когато няма риба цената е висока, като има риба ниска. Ще подаряваме рибата, няма да я дадем", заяви рибарят Виктор Ников.

"Това е подигравка. Скандално е това нещо, че искат да ни е изкупят на 4-5 лв. Ние ще се организираме тук всички рибари, пет дни няма да влезем в морето и цената пак ще си дойде на място", посочи рибарят Георги Фешев - Гунди

Тази година уловът на паламуд е в пъти повече заради топлото море. Миналата есен мрежите са останали празни и се е ловили основно лефер. Сега, след паламуда, ще влизат за чернокоп.

"Не може тук да изкупуват рибата на 6 лв., а в София да бъде 12-14 лв. Това е експлоатация на рибарския труд", каза мореплавателят Дончо Папазов.

Рибарите се надяват и на помощ от държавата. Една от мерките е безакцизно гориво за лодките, тъй като цената на нафтата е скочила много.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дааа

    20 1 Отговор
    В София е 15
  • 2 6нтщ5ж

    14 1 Отговор
    В Сарафово беше 8 лв./ кг.
  • 3 Мнение

    11 41 Отговор
    Какво му харесват на маламуда. Има вкус на скумрия. Нищо особено. Виж лаврака и ципурата са друго нещо, по-вкусни са.

    Коментиран от #6, #7, #29, #30, #32

  • 4 рибар

    14 4 Отговор
    във Варна 3 лева
  • 5 Кцкцлцлц

    9 1 Отговор
    2кг е сега от малинова кауфланд 38 лева
  • 6 Ккцкцлкц

    15 14 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Уаууу ципурата и лаврака са все едно мега вкусни
    Една тъпа сардина е мега по-вкусна
  • 7 Госあ

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    хахахаха ципуракито можеш ли да го ядеш полу-сурово ? От паламуда мога да ти направя суши (само ако си жена). Иначе, сега се яде паламуд ! Аз хапнах доста. А, една риба ако не можеш да я ядеш сурова или полу-сурова я дай на котката.
  • 8 Гладен брокер

    19 5 Отговор
    На тоя 1500лв надница му малеят.

    Коментиран от #15

  • 9 333

    54 2 Отговор
    То да е само паламуда. Всичко от производител до магазина е х4. Ограбването на хората върви с пълна сила! Бойкот и война на спекулантите!

    Коментиран от #10

  • 10 Госあ

    40 4 Отговор

    До коментар #9 от "333":

    Французите успешно показват как става това - палене на поршета и чупене на магазини 💁

    Коментиран от #40

  • 11 чудя се

    45 9 Отговор
    Начетох се на мнения след статията и не мога да разбера принципите на пазарната икономика. Когато една стока е кът се търси повече и цената е висока. Когато сега на рибарите им е паднал от Господа много паламуд, щото нито са го хранили и ли други инвестиции, и изведнъж дайте от държавата пари че цената пада. Ами пада щото има много паламуд и голямо предлагане - пазарна икономика. Намалява търсенето. Като не ти отърва квото гепиш от морето да гопродадеш дебело, просто си спи у лодката.

    Коментиран от #12, #20

  • 12 Правиш ли разлика

    50 2 Отговор

    До коментар #11 от "чудя се":

    Пада изкупната цена, но в търговските вериги цената стои висока и това го прави с помощта на държавата картела на скапаните търговски вериги. Обират производителя, обират и купувача - печелят търговците, скапаните чужди вериги магазини.
  • 13 Хитри торуци бе

    20 2 Отговор
    Това по пристаните си е кешов бизнес в магазина плащаш 20%ддс Като искат да печелят да го мариноват солят сушат консерва рибна салата и т.н. Все едно млякото само се пие
  • 14 Само вайкане навсякъде

    33 0 Отговор
    Абе клепари рибари вие немате един кооператив и една хладилна база затова трябва винаги бързо да продавате
  • 15 Надничар

    22 7 Отговор

    До коментар #8 от "Гладен брокер":

    средно се вадят по 100-200 риби на ден в най добрия случай. Това са 150 кила умножи ги по 4 лева стават шестстотин лева,в екипажа на лодката са трима души,дял на рибата се дели на 4 понеже четвъртата част отива за лодката ( дизел,ремонт,подръжка) и в резултат получаваме максимум 150 лева надник в най добрия случай,иначе е по малко,отде ги измисли тез 1500 лева не мога да разбера.. Аман от разбирачи,стани един рибар тогава да те видим с по 1000 лева надник!

    Коментиран от #17, #25

  • 16 123

    17 9 Отговор
    "Бунтували се" за 4 лв. кг...А аз пред кой да се бунтувам от високи цени?!Я се такойвайте в таковата смешници, дано се задавите ,и си дръжте рибата.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Балчик

    26 1 Отговор
    Ами изгонете и не продавайте на ,,МАТРАПАСИТЕ" бе...Хванеш колкото хванеш,хващаш жената ,децата,тъщата с по едно кантарче и си я продавате.Което артиса...такава хладилна техника има днес...замразяване на камък,а и древни класически методи за съхранение има...

    Коментиран от #19

  • 19 Трътката

    20 0 Отговор

    До коментар #18 от "Балчик":

    Прав си, аз например с удоволствие бих си купил десетина килца директно от рибари. Консервирам го в стъклени буркани, 2-3 различни рецепти, става фантазия.
  • 20 ежко

    25 1 Отговор

    До коментар #11 от "чудя се":

    Ако си мислят,че като не излязат ще забогатеят -много се лъжат.Нама да излязат 6 дена, цената ще скочи, но накрая като ударят чертата, ще са сумарно с по-малко пари оттколкото ако не го бяха правили.Да не говорим,че ако цената е по-висока, някой хора ще пазаруват същото от Турция например.Трето -да си организират сами продажбата,а не да чакат на търговците.Да,ама не!Все държавата да помага..
  • 21 Ми то в

    13 1 Отговор
    Момента в морето е пълно с риба, от няколко години не е имало толкоз риба и всякаква. Замразявайте за лятото, тогава цените тръгват нагоре.
  • 22 Пенсия ама ниска

    23 0 Отговор
    кога, и къде "ще подарявате" паламуд? Щото на нас ни подаряват само сомове с по едно око! Лъжци. Нямате фризери сигурно? И вие станахте като зеленчукопроизводителите ни, с по един декар домати искат, да изхранят десет членно семейство, та и вие с по една лодка улов милионери?

    Коментиран от #24

  • 23 Не сте добре

    17 1 Отговор
    клиентите имам предвид! 25 лева паламуд? 20 и косур Ципура Съомгата и тя??? Баба ви и дядо ви само съомга са яли та живяха по 100 години! Я си яжте сланинката с кисело зеле и ракийка та ще ви останат и пари, и жената да си подкупите, да ви поглези....
  • 24 Шано

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Пенсия ама ниска":

    За скумрия толкоз 4лв.
  • 25 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Надничар":

    Ми фащайте скумрия бре

    Коментиран от #39

  • 26 стария моряк

    4 1 Отговор
    Само , че това на снимката е лефер!
  • 27 УСА боклук

    2 1 Отговор
    Аз си купувам гръцки лефер, чистен и без глава - 15 лева килото. Парчето е около 1,2 кг.
    Къде, къде е по - вкусна от паламуда. Режа на филета и лепя на скарата.
  • 28 един от многото

    16 0 Отговор
    Хубаво сте решили да не влизате 5–6 дена , да ама след това има ли гаранция , че времето ще позволи да влезете в морето. Прогнозата е след 5–6 дни за вятър от Изток , през североизток до Север , а след една провеза , я камилата я камиларя. И още нещо , вярно , че матрапазите ви предлагат малки цени , но интересно вие колко плащате на държавата освен мижавия лиценз за риболов с мрежи и къде е ИАРА да следи за улова. Ние сме държава в която няма квоти , макар и риболова да се извършва в във вътрешно море. Но явно на ИАРА и е по лесно да обикаля с джипките по вътрешните водоеми и да глобява абдалите клечащи по брега и чакащи Михаля да дойде при тях. В същото време само в Черноморец два катера на организацията стоят вързани на кея а един е изваден от водата и това вече е втора година!
  • 29 дядо поп

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Приятел ял ли си цаца със зелен лук , черен и червен пиперец и малко джоджен и това на фурна , пробвай и тогава се ципури!

    Коментиран от #35

  • 30 стария моряк

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Най хубавата риба е прясната , след работа повече от 15 години в Океански риболов , рядко някой може да ми каже коя риба е вкусна и коя не!
  • 31 Селянин

    4 4 Отговор
    Аз морска риба не консумира, пълна е с токсини и тежки метали. Друго си е Черна мряна или Облез.
  • 32 Аз ям само калкан

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Друга риба не признавам

    Коментиран от #34

  • 33 Няма угодия

    4 0 Отговор
    Когато цената е висока - уловът е много малък!
    Когато уловът е голям - цената е много ниска!

    Е то не може "ем кино, ем сладолед"
  • 34 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Аз ям само калкан":

    Познаваш ли дали е прясен или презамразяван от памти века?Познаваш ли кой е женски или мъжки и как?Защо търговците продават калкана все с долната(светлата) страна нагоре.Да,калканът е най вкусната риба,ако е пресен и ако е мъжки,но не ти ли се струва,че е много скъп(издевателски скъп), за редовна употреба?(35 лв.килограма)Или си от онези,,0,5% от българите?

    Коментиран от #37

  • 35 Моряка

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "дядо поп":

    Как ще пробваш,дядо Попе,като цацата излиза само април,а тази годино почти не излезе?Пробутват ти или от фризер,или балтийска,едра и красива,но далеч не тъй вкусна?

    Коментиран от #36

  • 36 дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Моряка":

    Дядо ти поп не е от Мосукоджили и различава балтийските шпроти от черноморската цаца.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бря, Бря

    4 0 Отговор
    Хванал за един ден 3 тона. По 5 лева за кило прави 15 бона. Малко ли са му, бе?
  • 39 В Черно море

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Перо":

    Отдавна няма скумрия.
  • 40 Поршета ли са им виновни бе, селски?

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Обезумял си.
  • 41 Циник

    2 2 Отговор
    "Не може тук да изкупуват рибата на 6 лв., а в София да бъде 12-14 лв" - тя да не ходи пеша до София и да се продава по ъглите, като магистрална девойка. За всичко има разходи. Дончо Папазов е пич, ама не ги разбира много нещата.
  • 42 елате

    5 0 Отговор
    В София да продавате на 4 лв. Чакаме ви.
  • 43 Корги

    2 0 Отговор
    Какво нещо е да си алчен, ей! Природата ти дава нещо наготово, а ти освен че искаш пари за това, ревеш с крокодилски сълзи за още.

    Коментиран от #44

  • 44 Корги

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Корги":

    Затова ядем турски домати, сирене и мляко от Полша и т.н., и т.н. А българското производство е като Дядо Коледа - всички сме чували за него, а никой не го е виждал (освен като дете).
  • 45 Читател

    2 0 Отговор
    Направете кооперация и зареждайте магазини. Ударете големите вериги с ниски цени. Когато няма паламуд , каквото има цаца, сафрид, може и лефер. Може сол, лимони и зехтин да продавате. Празни магазини в областните градове колкото искате.
  • 46 Гошо

    0 0 Отговор
    У фантасткуто я платих 26 лева рибока, 1160 грама
    ДДС-то на мизерната кочина и бутащите ,,икономиката " вериги са виновни