Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 17:43 2 140 22

Милен Велчев: Лихвите ще продължат да се повишават

  • милен велчев-
  • криза-
  • лихви-
  • банки-
  • мерки

„Говорим за 1-2%", уточни бившият финансов министър

Милен Велчев: Лихвите ще продължат да се повишават - 1
Снимка: Нова ТВ

Вероятно лихвените проценти ще продължат да се увеличават, след като това отново направи и ЕЦБ. Говорим за 1-2%. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на „Офанзива” по "Нова телевизия".

„Тази седмица се случиха две позитивни неща в областта на финансите и бюджета. Наистина финансовият министър беше индикирал, че има готовност да се внесе бюджет за следващата година, но също така надделя разбирането, че в тази обстановка, в която не е ясно дали ще има управляваща коалиция е прекалено рисковано да се дава възможност с неясно мнозинство, да се гласуват основни параметри в бюджета”, поясни той.

„Виждаме какво става на международните дългови пазари. Преди година и нещо България мажеше да се финансира на лихви между 0 и 1%. Сега под 5 процента и половина България няма начин да получи заеми. Една от причините да се вдигнат толкова лихвите у нас е усещането на пазарите за несигурност у нашите управляващи дали искаме да влезем в еврозоната”, допълни бившият финансов министър.

И обясни, че инфлация се бори с приходи, с намаляване на разходи. По принцип тя се подхранва от увеличаване на доходите, каза още Велчев.

Според него е възможно България да изпълни поставената дата за влизане в еврозоната при една стегната бюджетна политика до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    25 2 Отговор
    оооо Хотелчев....моите спестявания се стопиха наполовина с инфлацията, за теб не знам-как я караш?

    Коментиран от #7

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 1 Отговор
    Този отдавна трябваше са е в ЦСЗ , северното крило ‼️
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сталин

    12 0 Отговор
    "If the American people ever allow private banks to issue their currency, first by inflation then by deflation the banks and the corporations that grow up around them will deprive all people of personal property, until their children wake up homeless on the continent that their fathers conquered".

    Томас Джеферсън
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 0 Отговор
    Човекът който за една нощ увеличи Външния дълг на България с
    ЕДИН МИЛИАРД без в нашата страна да постъпи и един цент ‼️
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    😀😀😀
    Те хотелите са били на брат му , а той заяви: "Аз нямам нищо общо с брат си!"
    🤔🤔🤔
    Може пък да са братя от различни майки и бащи ❗
    Или за парАта, чилякът продава си родАта ❗

    Коментиран от #8

  • 8 КОТарАК

    13 10 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Предателството е нормално нещо за българина. Що българи са убити след 9 септември, със сигурност толкова не са убити за всичките седем века робство

    Коментиран от #15

  • 9 Нормално

    6 14 Отговор
    След изцепките на копейката световните банкери ни качиха лихвите.
  • 10 баба Вуна

    15 0 Отговор
    на герберите де си купуваха апартаменти с кредити требе с 200 процента да им вдигнат лихвите
  • 11 MNОГО Нагъл и крадлив

    24 1 Отговор
    е този царски боклук. И той закопа майка България с дълг. Отдавна трябваше тези крадци да са в СЦЗ, но може и в новото Белене. Ще има такова. Малко остана братя българи.
  • 12 Всичко ще се повишава

    6 1 Отговор
    И нивото на Дунава 😂🤣😅
  • 13 мучо

    12 0 Отговор
    този псевдофинансист увеличи с 1 милиард външния дълг на страната, но за сметка на това разви строителството на хотели особено по черноморието, с което допринесе за възхода на милата ни родина......
  • 14 оня

    12 0 Отговор
    Първо тарикатите да изравнят заплати и пенсии както тези в еврозоната, па тогава да ни вкарват. Тъпака, ояден да не ръси акъли:))
  • 15 ганев

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    МНОГО СИ НЕГРАМОТЕН ЯВНО СИ РОДЕН СЛЕД 1990 А СЕГА СИ ОТВОРИ УШИТЕ НА ХОРАТА ТОГАВА ИМ Е ПИСНАЛО ОТ БЪЛГАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ КАКТО И СЕГА ХВАНАЛИ ТОЯГИ ПУШКИ И СА ВЗЕЛИ ВЛАСТА И ТОГАВА СА БИЛИ ИЗБИТИ е л и т а на БЪЛГАРИЯ МИНИСТРИ ДЕПУТАТИ ОЯДЕНИ БИЗНЕСМЕНИ АДДВОКАТИ И МНОГО ДРУГИ ДАЛАВЕРАДЖИИ ТОВА ОБАЧЕ НЕ Е елита А БОКЛУКА И СМРАДТА НА НАЦИЯТА А СЕГА СПРАВКА В 1944 83 ПРОЦЕНТА ОТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СА ПРИТЕЖАНИЕ НА 7 ЧОВЕКА А РАБОТНИЦИ СЕЛЯНИ УЧИТЕЛИ МАИСТОРИ СА УМИРАЛИ ОТ ГЛАД А БОГАТИТЕ СА ИМ СЕ ПОДИГРАВАЛИ И ИМ КАЗВАЛИ ЧЕ СА ИМ РОБИ И ДЕЦАТА ИМ СЕГА Е СЪЩОТО И МНОГО ХОРА ВЕЧЕ СМЕЛО ГОВОРЯТ ЧЕ ТРЯБВА НАРОДЕН СЪД ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ НА ОТКРАДНАТОТО 10 Г ГЛАСУВАХ ЗА СДС ТАКА ЧЕ НЕ СЪМ КОМУНИСТ

    Коментиран от #16

  • 16 КОТарАК

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "ганев":

    Сегашните Олигарси са назначените милионери от номенклатурата. Парите са от комунистическата каса,печалбите също се връщат при номенклатурата
  • 17 горд Турчин

    3 2 Отговор
    Точно в този момент слиза от поточната линия първият Турски електрически автомобил TOGG
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 дгдхш

    7 0 Отговор
    На миленчо крадливия му пука, той гушката я напълни отдавна за сметка на бюджета ни.
  • 20 Милен хотела

    3 0 Отговор
    да имаше още една замяна на дълг кон за кокошка и ще съм новия Тръмп
  • 21 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    Ами покачване на лихвите с 1 до 2 процента от ЕЦБ значи 3.5 до 4.5 в търговските банки и то Без гпр. Което ме съмнява защото ЕЦБ наи вероятно ще вдига поне до 3 пр. Което означава че търговските банки ще са поне на 4 до 5 пр. Както видяхме фед вече на 3 а кредитите са на 7.21 пр. Едно е ясно За депозитите предстоят добри времена, но не и за кредирите
  • 22 Българин

    1 0 Отговор
    Този пишман финансист го помним от "царското правителство", от престъПната приватизация на държавния телеком, Булгартабак и още много и много криминални сделки.Знаем за хотелите на брат му по българското черноморие които не са купени с вестници.Вместо да е в затвора, този тръгнал да дава акъл за еврозона и т.н.Не искаме еврото, докато не получим достойни възнаграждения и цените в нашите магазини не паднат до нивото но тези в европейските държави, тоест в момента те са по- високи.Ама за това този и такива като него мълчат.Стига вече поръчкови статии.