Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 10:08 3 606 17

Експерт: Облагането на печалбата на Лукойл с данък е илюзия

  • лукойл-
  • данък-
  • цени на горива

Само конкуренцията на пазара може да понижи цените, смята Красен Станчев

Директно облагане на печалбата на „Лукойл” не може да се случи. При положение, че печалбата отива в „Литаско”, не виждам как България може да въведе без щети данък за компания, която е регистрирана в Швейцария. Това коментира пред Радио Варна икономистът Красен Станчев.

Според него не може да бъде наложен данък на една компания в рамките на Европейския съюз, защото това е държавна помощ за всички останали и противоречи на правото на конкурентноспособност на ЕС. Дори въвеждането на мито за износ би противоречало на европейското законодателство, обясни Станчев. Той коментира и невъзможността за преразпределение на свръхпечалбите при производството и търговията с петролни продукти.

За икономиста не е ясно защо досега не е направен задължителният достъп до инфраструктурата на „Лукойл” от трети лица. Той пита и защо сегашното правителство продължи концесията на нефтения терминал „Росенец” за още 24 години, въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии.

„Руските компании са част от тези, които финансират войната, в този смисъл имаше достатъчно основания у нас да се предприемат мерки за по-нормална конкурентна среда”.

Красен Станчев смята, че едно от добрите неща, които могат да се направят е да не се въвеждат допълнителни облекчения за горивата, а временните да се премахнат, визирайки отстъпката от 25 стотинки за литър. Само конкуренцията може да понижи цените, другото е палиативна мярка, твърди икономистът.

Повод за тези коментари е внесеният от ГЕРБ законопроект, с който се предлага „Лукойл” да плаща по 1 лев във Фонда за сигурност на електроенергийната система за всеки продаден литър гориво. Законът e за облагане на свръхпечалбите от руски петрол. Служебният кабинет вече подготви комплексни законови мерки, които минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание. Става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива, което засяга и "Лукойл".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    29 4 Отговор
    да - избрали са да плащат в Швейцария , ако изобщо , за Ганьо чаша студена вода !
  • 2 Ротшилд

    15 14 Отговор
    Не мжое да ми пипнете фирмите тъпигои!
  • 3 Мда

    36 9 Отговор
    Гроб , сега се сети за рашите, 12 година ги обслужва....а те се отплащаха на чекмеджето.
  • 4 ..,2

    27 5 Отговор
    Ми да,само простите плащат данъци тарикатите не.
  • 5 Много интересно

    18 3 Отговор
    Това само в България може да се случи
    На мен ми звучи много объркано
    От една страна руснаците са доставчик и производител от друга страна цените са същите като във западна Европа..и кой ги прибира тия пари? Ония хора плащат данъци всичките им петролни компании са с държавно участие..

    Коментиран от #7

  • 6 Абе

    20 4 Отговор
    Не знаех че Швейцария е в европейския съюз.
  • 7 Много е объркано

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Много интересно":

    Швейцария е офшорна зона
    Още по зле даже не признават че са такава
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Така е, бе Красене.

    9 0 Отговор
    Но трябва да кажеш и кой е собственикът. А той е от тези, които не знаят какво е понятието на думата ДАВАМ.
  • 10 Селянин

    4 1 Отговор
    Всичко може време е да вземем сопите.

    Коментиран от #12

  • 11 ПРЕДЛАГАМ

    4 1 Отговор
    ДА СЕ ВЗЕМЕ НА ОПЕРАТИВЕН КОНТРОЛ ОТ БЪЛГАРИЯ! 2456
  • 12 малка свободна гeYpoPа

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Селянин":

    Няма невъзможни неща на този свят, НО не всичко е възможно.
  • 13 Анонимен

    1 1 Отговор
    Тоя е хрантутник
  • 14 Даааа

    2 2 Отговор
    Не става дума за данък,явно този индивид не чете с разбиране.Това ще бъде закон.И ще касае всички търговци с мащабите на Лукойл
  • 15 Иво

    2 2 Отговор
    Това са просто на ББ празните приказки за пред избирателите.
  • 16 Панов

    1 0 Отговор
    Всеки бг икономически субект (който се възприема като български) си плаща данъците, за да може държавата да се развива и той да работи в нормална среда. А тези Дубайци от Лукойл и Литаско нито се чувстват българи, нито имат интерес Бг да е нормална държава...
  • 17 ТЪРСЕТЕ

    2 0 Отговор
    И НАМЕРЕТЕ НАЧИН!
    ДЪЛГО ВРЕМЕ САМО ЛАПАХА.
    СЕГА Е ВРЕМЕ ДА СИ ПЛАЩАТ!