Тема: Украйна

10 Ноември, 2022 10:37 5 004 5

Шоково поскъпване на яйцата

  • нидерландия-
  • инфлация-
  • цени-
  • яйца-
  • птичи грип

Увеличението от 12-20% в Нидерландия се дължи на инфлацията и притичия грип

Шоково поскъпване на яйцата - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Високата инфлация и последиците от птичия грип в Нидерландия са довели до поскъпване на яйцата, според портала Dutch News, позовавайки се на данни от изследователската група GFK. Отбелязва се, че този основен хранителен продукт е поскъпнал с 12-20% спрямо миналата година. Цената на зърното, както и тази на енергията, се повишиха значително поради конфликта в Украйна.

Освен това ефектите от птичия грип доведоха до поскъпване на яйцата. И така, поради епидемията от вируса в Нидерландия бяха унищожени около 6 милиона пилета.

Още новини от Украйна

По-рано Централното статистическо бюро на страната (CBS) съобщи, че годишната инфлация в Холандия през октомври е била 16,8%. Нивото на цените на стоките и услугите остава високо поради рязкото увеличение на цените на газа и енергията.

Както съобщават холандските медии, около 20 пекарни в Нидерландия са били принудени да затворят поради рязкото увеличение на инфлацията, причинена от енергийната криза. Разходите за пекарни са се увеличили с 80%.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип Ейджи

    15 4 Отговор
    В България поевтиняха с 100%
  • 2 ФЕН

    22 1 Отговор
    То и за олиото реваха и сега си седи на 3,7лв. и никой не купува ! Ластика май се разпъна до края и почва да дърпа към стари живот....... дано по-бедните устискат на спекулата ! И вече хората разбраха че кризи се борят с доходи не с празни обещания и некачествени поръчки ! Всеки лев отпуснат към заплати/пенсии се връща 20% във хазната и икономиката се възстановява! Всяка омаскарена поръчка ОБЕЗКРЪВЯВА Българската хазна директно на 100% .
  • 3 Последния Софиянец

    23 3 Отговор
    В България 10 броя са 5 лв.В Холандия 12 броя са 2,50 евро.
  • 4 уайтнойз

    7 0 Отговор
    Откак замерват краля... ги дигнаха верно е. Требе да се държи стандарта младежи
  • 5 Опечален

    1 0 Отговор
    0.50 лева вървят, но фуража е скъп в Бг, кой има ренди от земя ок, те затова крадат снасящи кокошки и никой на пазара не продава вече