Last news in Fakti

6 Август, 2013 19:49 2 032 2

КФН проверявала сделки на „Доверие“ с акции на „Каолин“

  • кфн-
  • бгнес-
  • доверие-
  • каолин

КФН извършвала целенасочена, незаконна кампания срещу дейността на Алфа финанс холдинг

КФН проверявала сделки на „Доверие“ с акции на „Каолин“ - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за финансов надзор е задължила ПОК „Доверие” и ПОД „Алианц България” да продадат притежаваните обезпечени корпоративни акции и облигации с първоначален емитент „Алфа Енерджи Холдинг” ЕАД, заместено в дълг от „Алфа Енерджи” ЕАД.

Това става ясно в отговор на Комисията по запитване от новинарска агенция БГНЕС относно препоръки и насоки, които КФН е дала през м. октомври 2012 г. и месец април 2013 г. на ПОК „Доверие” АД и ПОД „Алианц” АД.

Със заповед № 217 - ПОД от 28.03.2013 г., издадена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, на ПОК „Доверие” АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание: „ПОК „Доверие” АД да не сключва, в срок от шест месеца от получаване на настоящата Заповед, от името и за сметка на управляваните от компанията УПФ „Доверие”, ППФ „Доверие” и ДПФ „Доверие”, нови договори за обратно репо с акции на „Каолин” АД, както и да не продължава срока на действие на сключените договори.”

Със заповед № 279 – ПОД от 15.04.2013 г. наложена принудителна административна мярка ПОД „Алианц България” АД да не сключва, от името и за сметка на управляваните от дружеството ЗУПФ „Алианц България”, ЗППФ „Алианц България” и ДПФ „Алианц България”, нови договори за обратни репо сделки с акции на „Каолин” АД, както и да не продължава срока на действие на сключените договори през периода от датата на получаване на заповедта до 31.10.2013 г.”

Със заповед № 331 - ПOД от 30.04.2013 г. ПОК „Доверие” АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание: „ПОК „Доверие” АД в тримесечен срок от получаване на настоящата заповед да продаде притежаваните от УПФ „Доверие”, ППФ „Доверие” и ДПФ „Доверие” обезпечени корпоративни облигации с ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент „Алфа Енерджи Холдинг” ЕАД, заместено в дълг от „Алфа Енерджи” ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица.’’

Със заповед № 332 - ПOД от 30.04.2013 г. на ПОД „Алианц България” АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:  „ПОД „Алианц България” АД в тримесечен срок от получаване на настоящата заповед да продаде притежаваните от ЗУПФ „Алианц България” обезпечени корпоративни облигации с ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент „Алфа Енерджи Холдинг” ЕАД, заместено в дълг от „Алфа Енерджи” ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица.’’

През последните дни БГНЕС излезе с разследване, в което се посочва, че през последните три години Иво Прокопиев е използвал фонд „Доверие“ за подпомагане на бизнеса си. Новинарската агенция твърди, че за този период Прокопиев е усвоил 100 млн. лева от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се във фонда.

Както и преди ви написахме, „Алфа финанс холдинг" АД е холдингова компания, която оперира активно директно и чрез своите дъщерни дружества на българския капиталов пазар, като купува и продава пакети акции и дългови инструменти на различни български и чуждестранни компании. Холдингът работи на ежедневна база с всички по-големи участници на финансовия пазар в България. Никога, обаче, експозицията ни към институционални инвеститори не е доближавала 100 млн. лв., а е била многократно по-малка. Това се казва в писмо до медиите от „Алфа финанс холдинг“.

"Алфа финанс холдинг" АД като финансов инвеститор често е било страна по договори за краткосрочни финансирания чрез репо сделки с публично търгуеми инструменти.

Естествените партньори в такъв тип сделки, както и при емитирането на дългови цени книжа, са всички институционални инвеститори - пенсионно-осигурителни компании, банки, различни по характер фондове. Дружеството е спазвало стриктно законодателството и ангажиментите си по репо договорите и няма такива, по които да е изпаднало в невъзможност да изпълни свое задължение. Изпълнили сме стриктно и всички административни мерки на КФН, дори и тези, които смятаме за незаконосъобразни.

В началото на годината ние оспорихме безпрецедентните констатации на Комисия за финансов надзор за влошеното финансово състояние на "Каолин" АД като очевидно неверни и манипулативни. За нас и до ден днешен буди недоумение защо регулаторът, който съблюдава за защита интересите на цялата инвестиционна общност, е препоръчал продажба на инвестицията в "Каолин" АД само на конкретни инвеститори в компанията, а не на всичките и акционери.

Последвалата успешна продажба на мажоритарния пакет акции от капитала на „Каолин" АД на „Кварцверке" ГмбХ в края на месец май 2013 г. показва правотата ни и несъстоятелността на аргументите за влошеното състояние на „Каолин" АД. Сделката е една от най-успешните в историята на българския капиталов пазар, като само за последната година цената на акциите на дружеството нарасна близо 2 пъти.

Според нас начинът, по който финансовият регулатор осъществява дейността си спрямо "Алфа финанс холдинг" АД и неговите партньори, е тенденциозен, незаконен и не работи за интересите на инвестиционната общост.

Не случайно всички от споменатите административни мерки са оспорени по съдебен път.

Независимо от тяхната незоконосъобразност, всички те са изпълнени без изключение и в момента споменатите пенсионни фондове "Доверие" и "Алианц" нямат експозиция към никой от споменатите в статията финансови инструменти. Странно защо това не е споменато в писмото на КФН.

Не може да се говори за никакво източване, при положение, че за последната година в резултат на сделките с цитираните от КФН сделки с ценни книжа е генериран доход в размер на приблизително 1,9 млн. лева за двата фонда, съответно за осигурените в тях.

Комисията за финансов надзор през последната една година извършва целенасочена, незаконна кампания срещу дейността на Алфа финанс холдинг и единия от неговите акционери г-н Иво Прокопиев, като форма на репресия срещу независимата редакционна политика на изданията на "Икономедиа" - "Капитал" и "Дневник", където г-н Прокопиев е един от издателите.

По-специално става дума за реакции след публикации за замесването на името на председателя на КФН г-н Стоян Мавродиев във връзка с подписи под документи, свързани с пране на пари в хода на т.нар. дело "Брендо". Не е случаен фактът, че поредната кампания срещу групата с участието на КФН и т.нар. писмо се появиха само два дни след публикация по темата във в. "Капитал".

Първата вълна проверки и наказателни мерки дойде също след публикации за делото "Брендо".

Съветът на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД своевременно е сезирал Главния прокурор да направи проверка за злоупотреба с права, незаконно разпространяване на информация и пазарна манипулация от страна на КФН. Ще използваме и всички други допустими законови средства за да защитим бизнеса и доброто име на групата.

В заключение, отново искаме да възразим срещу факта, че не бяхме потърсени предварително за мнение и ни бе отнета възможността да опровергаем изнесената невярна информация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sting

    0 0 Отговор
    Лицето Прокопиев надушва края си! Отчаян е! Няма кой да му финансира кухата АФХ! Умопомрачен е! Чуди се за какво по напред да даде последните си останали 15 лв.

    ... Мутрите, които приеха поръчката му за отстраняване на конкуренцията по "сделката Доверие" взеха парите, обещаха, НО ги арестуваха........

    Усеща, даже вече е сигурен.... Даниела Петкова ще изгори.... "Доверие" вече е купен от конкуренцията.....

    ... Сбогом ...
  • 2 Диана Красимирова

    0 0 Отговор
    Ей това се казва наглост! Това е направо за съда и защо никой не се е сезирал, за да прибере Прокопиев и сие зад решетките! Абе, българи, събудете се, крадат ни пред очите, крадат ни посред бял ден. Защо оставяте такива като Прокопиев да се вихрят. Надигнете се срещу истинската олигархия.