Last news in Fakti

29 Август, 2013 00:03 5 501 1

Офшорка все пак купува „Доверие“?!

  • доверие-
  • united capital

Сделката за най-големия пенсионен фонд у нас засяга близо 1 250 000 българи. „Доверие” управлява почти 1,8 млрд. лева.

Британската компания „Юнайтед кепитъл“ (United Capital PLC) е подписала окончателно споразумение с „Виена иншурънс груп“ (Vienna Insurance Group) за придобиване на 92,58% от най-големия български пенсионен фонд „Доверие“, се казва в прессъобщение.

Финансирането на сделката ще бъде осигурено от акционерите на британската компания.

Повече параметри по сделката не се уточняват.

Както Факти.бг вече разкри британската компания, която има намерение да купи фонда, няма уебсайт, нито телефонен номер и не е листвана на фондовата борса.

Отчетът за финансовата година, приключваща през май 2012 г., който е публикуван през октомври, показва, че компанията има почти 2,9 млн. паунда в брой. Ревизиран отчет, публикуван по-късно същия месец, сочи, че средствата в брой са 14 паунда. И двата документа показват, че компанията не развива активна дейност.

До днес в регулатора няма постъпила официална информация за продажбата на активите на Пенсионно осигурителното дружество „Доверие” от притежателя им, австрийската „Виена иншурънс груп“, коментира за БНР председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Той обясни, че регулаторът не може да си позволи да прави предварителни оценки на евентуална сделка на базата на публикации. От Комисията уточниха, че за да има сделка за продажбата на „Доверие”, трябва да се премине процедура по издаване на разрешение, съгласно Кодекса за социално осигуряване. Първо - да има договор между сегашните собственици и потенциален купувач и второ - да има задължително одобрение от регулатора.

Комисията очаква австрийската компания да изпрати официално цялата изискуема информация, а след това ще направи анализ, който да гарантира почтеността на бъдещия собственик на „Доверие“. Ще се проверяват също финансовото състояние на фирмата и произхода на средствата, с които ще се придобие участието в капитала на пенсионно осигурителното дружество.

Отказ за сделката може да се получи, ако са неясни действителните собственици на компанията, която иска да купи дяловете, или когато има данни, че купувачът може да застраши финансовата стабилност на пенсионно осигурителното дружество и управляваните от него пенсионни фондове.

Изискването в Кодекса за социално осигуряване е да не се допуска компромис с качествата на инвеститора, уточняват от Комисията за финансов надзор и дават заявка, че ще извършат проверката компетентно и в дълбочина, а при необходимост и със съдействието на други институции. Регулаторът обещава, че не би допуснал интересите на осигурените лица да бъдат застрашени и на пазара да се появят компании, които не отговарят на строгите изисквания за прозрачност, платежоспособност и компетентност. Ако това се случи, Комисията за финансов надзор ще се намеси, за да защити правата на осигурените.

Сделката за най-големия пенсионен фонд у нас засяга близо 1 250 000 българи. „Доверие” управлява почти 1,8 млрд. лева.

Това е важно, защото „Доверие“ е един от основните играчи на пазара…..


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Biser Ivanov

    0 0 Отговор
    А Мавродиев още нищо не знае! Начи такава схема въртят, че не е истина! И как само лъже - ей го на Доверие отиде в офшорка, той всичко взел пари да се прави на незнаещ и неразбиращ. Той е вече за оставка - даде пенсионното осигуряване на офшорка! ОСТАВКА!