Last news in Fakti

5 Декември, 2022 14:00 850 2

Инфлацията в Турция за първи път се забавя

  • турция-
  • инфлация-
  • икономика-
  • забавяне-
  • ноември

По данни на държавната статистическа агенция TUIK темпът се забави до 84,39% спрямо 85,51% през октомври

Инфлацията в Турция за първи път се забавя - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията в Турция леко се забави през ноември за първи път от май 2021 г., съобщава "Франс прес", позовавайки се на официалните данни.

По данни на държавната статистическа агенция TUIK темпът се забави до 84,39% спрямо 85,51% през октомври. Инфлацията в Турция непрекъснато се повишава, откакто достигна нй-ниското си ниво от 16,6% през май миналата година.

Независими икономисти обаче твърдят, че процентът е повече от два пъти по-висок.

Съгласно авторитетно месечно проучване, публикувано от независими икономисти от турския изследователски институт ENAG, годишният темп на увеличение на потребителските цени е достигнал 170,70% през ноември.

През уикенда президентът Реджеп Тайип Ердоган прогнозира, че покачването на потребителските цени скоро ще се забави.

"Скоро ще станем свидетели на бързото понижаване на инфлацията и заедно ще видим, че подлите сценарии, изградени върху тази беда, са разкъсани и изхвърлени", каза той.

Правителството на Ердоган обвинява външни фактори за инфлацията, като скока на цените на храните и енергията в световен мащаб, причинен от руската инвазия в Украйна.

Миналия месец Турската централна банка обяви, че ще намали лихвените си проценти със 150 базисни пункта и ще търси алтернативни инструменти за подкрепа за ограничаване на инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хоой

    1 5 Отговор
    за пуйкистан !
  • 2 тикви турски

    3 5 Отговор
    Загиваща Турция! Колко ли още фереджета ще им постави Ериздухан?