13 Декември, 2022 21:11 4 066 29

"Лукойл Нефтохим Бургас" ще мине на неруски нефт от 2025 година

  • лукойл нефтохим бургас-
  • руски петрол-
  • руски нефт

Над 7 милиона тона нефтена суровина е преработила бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" АД през тази година

"Лукойл Нефтохим Бургас" ще мине на неруски нефт от 2025 година - 1
Снимка: БГНЕС

Произведени са 1,7 млн. тона високооктанов автомобилен бензин, 3,1 млн. тона дизелово гориво и 1,8 млн. тона други горива, специални продукти и полимери. За сравнение през миналата година, заради пандемията, преработката на нефтени суровини е била 4,2 млн. тона. Данните обобщи днес Ильшат Шарафутдинов, председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД по време на Обществения съвет за партньорство, уточниха от пресслужбата на дружеството, предаде БТА

Доставките на готова продукция за вътрешния пазар (автомобилни бензини А-95 и А-100, дизелово гориво, авиационно гориво, пропан-бутан и битум) съставляват 43 на сто от общата продукция. Останалата част, става ясно от данните, се реализира зад граница. В допълнение към асортимента за вътрешен пазар се добавят котелно гориво, реактивно авиационно гориво, корабно гориво, суровина за нефтохимическата промишленост, пропилен, полипропилен и сяра, за които няма пазар у нас.

След инвестиция от 3 млрд. щатски долара в технологична модернизация и повишаване на екологичната и енергийната ефективност на рафинерията е постигната дълбочина на преработката до над 96 на сто и индекс на Нелсън от 13, който е един от най-високите в света, е записано в отчета на дружеството, представен пред членовете на Обществения съвет за партньорство "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Модернизация на нефтопристанищен терминал "Росенец" и нов комплекс за полипропилен

През следващата година дружеството ще продължи да работи по модернизацията на основни технологични и инфраструктурни проекти. През настоящата година е завършена реконструкцията на инсталация "Каталитичен крекинг" с бюджет от 61,2 млн. щатски долара. Постигнато е значително подобрение на технологичните показатели и нивото ѝ на надеждност, отчитат от "Лукойл Нефтохим Бургас". Създадена е възможност за работа в два режима: за производство на бензин и за производство на пропилен.

Към момента се извършват и дейности по модернизацията на пристанищен терминал "Росенец". Очакваните инвестиции за периода 2019-2026 година са в размер на 130 млн. щатски долара. Продължава и работата по проекта за строителство на нов комплекс за производство на полипропилен, като окончателното инвестиционно решение за изграждането му ще бъде взето след нормализиране на обстановката, осигуряваща предвидимост на бизнес средата, уточниха от дружеството.

Как рафинерията в Бургас ще работи след 2025 година?

Предприятието край Бургас се подготвя за преминаването към преработка на неруски нефт от 2025 година. Като основно предизвикателство от "Лукойл" отчитат логистичните ограничения – преминаването на големи танкери през проливите Босфор и Дарданели, многократно увеличените срокове за доставка и рисковете от забавяне на доставките поради метеорологични или други причини.

В тази връзка идеята за възраждане на проекта "Бургас-Александруполис", но с подаване на суровина от Гърция към България в подходящ вариант, който да бъде реализиран от държавата или от държавно-частно партньорство, е решение, което би допринесло за подобряване на логистиката чрез избягване на проблемните проливи, отчитат от компанията. От там отбелязват, че е необходимо и изграждане на резервоарен парк с капацитет от поне 1 млн. тона за смесване на различни сортове нефт в микс с постоянно качество и осигуряване на необходимите "буферни" запаси в случай на забавяне на доставките.

Свързването на Егейско с Черно море с нефтопровод в съчетание с изграждането на достатъчно голяма резервоарна база ще спомогне за диверсификация на доставките на нефт за черноморските страни и допълнителна енергийна независимост. Този проект може да се превърне в нефтен хъб "Черно море", който ще повиши ролята на България в енергийната сигурност на региона, считат от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 1 Отговор
    Трай коньо за зелена трева.
  • 2 Гост

    48 6 Отговор
    Неруски нефт, закупен от прекупвачи руски нефт ли означава?

    Коментиран от #7

  • 3 Чичак

    10 8 Отговор
    Прилично написана статия. Браво !
  • 4 Гнида

    28 1 Отговор
    Вярвате ли си бе ?
  • 5 Чичак

    15 2 Отговор
    Свързването на Егейско с Черно море с нефтопровод 300 км 300 м широка ивица гарантирано няма да се случи до 10 години....иначе действително Бургас - Александруполис е най-краткият път и с най-малко затруднения възможност за пренос на нефт и от политическа, и от икономическа гледна точка. 

    Коментиран от #9

  • 6 Алибаба

    17 4 Отговор
    Правили това ,онова...данъци йок....забравих ...работеше на загуба....
  • 7 Коментар

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Да.Също така може да сменят заглавието на "Бъдещо дране на българина".Откачени...Ще пълним гушите на посредници.
  • 8 Стоян Александров

    8 6 Отговор
    Иииии от де шъ дойди ваааааа мисири такива туй нефт-а, вааааа ??? То саму Руссията гу има, друг гу нема туй нящи нефтъ....Демек Бургазъ си заминавъъъъъ. Ко шъ прай сега гербаджийскию кмят ???
  • 9 Кинжал

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "Чичак":

    Що за глупости и приказки за наивници?! Най-краткият път от къде? Този път да не би да започва от Александрополис? Там ли са находищата или съм пропуснал момента когато Гърция се е превърнала в нефтодобивна държава?! Най-краткият път е от Новоросийск и няма как да има нито по-кратък, нито по-евтин маршрут.

    Коментиран от #16

  • 10 Мда

    8 0 Отговор
    Боко не успя да контролира наличностите в Лукойл по акциз, докато царуваше. Какво ще стане през 2025 г., кой знае.
  • 11 Помак

    8 1 Отговор
    ..лошо няма ..пара да се движи и върти ...нека да има за работниците ...иначе стаа блато !
  • 12 Чичак

    11 0 Отговор
    Нефтохима дали ще мине на неруски нефт от 2025 година е много спорно, а и до 2025 г. има много време. Реално без чepнoмopcĸoто пpиcтaнищe в Hoвopocийcĸ, Казахстан са умрели, ако не полегнат на руснаците. Ромпетрол в Румъния е Казахстански и не само че Ромпетрол няма да купи Нефтохима в Бургас но и е много вероятно да затвори рафинерията в Румъния .....и голяма хубост ще стане ако и двата завода ударят кипенци .... Относно Босфора, не са много танкерите под 200 метра в света и предимно руски и турски са. Че не знам точно как и на какъв петрол ще минат 2025 г. Възможно е да извъртят бартерни доставки, но ако решат че си струва.....
  • 13 Делта

    16 3 Отговор
    Ще купим нещо с по-ниско качество стрващо ни 100лв,от колкото същото но с в пъти по-добро качество струващо 30лв.Ще купим скъпото и обричащо ни,но ще накараме натрапеният ни враг Русия да се гърчи?Просто или сте про...сти или се опитвате да правите нас гражданите на такива.Ще ви струва главите.
  • 14 Жълто джудже

    13 1 Отговор
    Всички методи за измама са разрешени. Говорим за енергийния суверенитет на България и е глупаво да се обвързваме с абстрактни задължения към корумпираната европейска бюрокрация.
  • 15 Оххх...2025 година

    13 10 Отговор
    може всичко в България да е руско,а не само Нефтохим!Дано,дай Боже Русия да ни избави от амерското робство!!!

    Коментиран от #19, #21, #23

  • 16 Чичак

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кинжал":

    проект за нефтопровод по 300-километровата линия, свързваща пристанищата Бургас и Александруполис имаше още 2005 г и беше оценен тогава проекта на малко над 900 млн.евро, без стойността за отчуждаване на земи и от двете страни на границата .....нищо не се случи, остана на проект. Не знам въобще до колко е рентабилно такъв да се прави.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ама що така

    2 1 Отговор
    Май нямат никакво намерение да си хоят,

    Коментиран от #24

  • 19 Жълто джудже

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Оххх...2025 година":

    Русия няма намерение да спасява никого. Русия има само национални интереси.

    Коментиран от #27

  • 20 лудия

    9 0 Отговор
    Тези не можаха ли да разберат ,че българина проумя накъде го бутат тези и...
    Със сигурност нефта пак ще руски но от доставчик ,които си внушил ,че е помазан от Бога.Но по-късно ще разбере но ще е късно.
  • 21 оня с коня

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Оххх...2025 година":

    Ха - ти откри топлата вода!Естествено че всичко в БГ може да бъде Руско ,така както беше 45г благодарение на Марионетното Живково Правителство.За да не се повтори обаче това се въоръжаваме според Финансовите си възможности.Не че ще ги стреснем Руснаците с 8 или 16 Ф-16,но самото ни членство в НАТО поставя Нещата относно Отбраната ни на Коренно различна основа и дори само долитащата по телефона от Далечна Америка реплика "Не страхуйся" ни дава увереност в утрешния ден!

    Коментиран от #22, #26, #29

  • 22 Кашпировски

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    Страхуйся,без страхуйся,все ще го поемете,както забелязваме Изходът е ясен.Глави ще хвърчат.
  • 23 Жена ти.

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Оххх...2025 година":

    Все едно кой ще ни клецондри,така ли е при теб?
  • 24 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "ама що така":

    По какво го разбра ?? Ако не знаеш работеща рафинерия струва в пъти повече от затворена ! Даже просто работеща не е достатъчно за добра продажба , а работеща със върхови показатели и максимално натоварване !! Можеш да си сигурен , че когато разбереш за продажбата , пак ще си въобразяваш , че "нямат намерение" да си ходят !
  • 25 ЕвроКрах

    1 1 Отговор
    По някаква причина за тези, които пият до дъно, всичко рязко се влошава.
  • 26 колко

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    наивен трябва да си, да си вярваш, че американски войници ще дойдат да бъдат убивани, за да защитят България????

    Коментиран от #28

  • 27 Егати егоистите

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Жълто джудже":

    тия руснаци, имали само национални интереси. Що не са като Бай ви Дън, да ръси демокрация по света, с фондации, помощи и санкции
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Остин Пауърс

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    Ваоръжаваме се със заеми, плащаме оръжия които не можем да си позволим финансово и страната задлъжнява всеки месец - няма вече приватизация, инвестиции
    - нула. Данъчните дебнат тия дето продават сандвичи и кварталните магазинчета да ги глобят за касови бележки, толкова е зле държавата Коньо, стой в панелката и мръзни. И що си мислиш че някой ще те напада, не си важен и никой не го интересуваш. Преди Бил Гейтс искаше да те чипира за да те следи, сега руснаци те гонят. Не сме им притрябвали, направиха си газопровода през Турция и пак клекнанме.....Не им трябват нашите домати и чушки дето вече и не ги произвеждаме, купуват си по-хубави и евтини от Турция, Египет дори Судан, колко долу сме паднали.