Last news in Fakti

20 Декември, 2022 16:02 7 991 29

Германската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“ потвърди: Инвестираме 1 млрд. евро в България

  • инвестиция-
  • соларен парк-
  • германска компания

Подписан бе и протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес от страна на частната компания

Германската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“, представители, на която в началото на ноември бяха на посещение в страната ни за проучване на възможностите за стартиране на свой проект у нас, официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в изграждането на плаващ соларен парк в Северозападна България.

Това стана днес по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, изпълнителния директор на „Държавната консолидационна компания“ ЕАД Венцислав Димитров и собственика на германската компания д-р Петер Мросик.

Подписан бе и протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес от страна на частната компания. Документът не поражда каквито и да било задължения за държавата. За компанията обаче е важно да официализира намеренията си по максимално публичен начин като конкретизира потенциалната локация за своята инвестиция – на територията на язовир „Огоста“.

Към този момент намерението за инвестиция включва цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир Огоста и изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет в рамките на 500 ÷ 1500 mWp, осигурявайки последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и соларната електроцентрала.

Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект.

На база официално заявения интерес се сформира работна група с участието на ангажираните институции, които ще обсъдят проектното намерение както и състоянието на язовира. „Първоначалният анализ откроява като възможно решение за реализацията на подобен проект на язовирно съоръжение провеждането на публичен конкурс, в който всички желаещи ще могат да участват и ние не можем да с ангажираме с никакво предимство за която и да е компания“, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му ще стартират и срещи с обществеността в региона.

„Подобен проект не е изграждан в България и ние трябва да запознаем гражданите с всички аспекти по неговата реализация. Със сигурност трябва да гарантираме свободен достъп на хората, както и запазване на зараждащия се туризъм около язовира.

Същевременно това е инвестиция в бъдещето, защото говорим за производство на слънчева електроенергия по изцяло екологосъобразен начин“, коментира министър Стоянов.

Той подчерта, че към момента всичко е в начална фаза, но с днешното писмено намерение се стартира и процеса по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    27 15 Отговор
    Никога не е Късно да се Прецакаш за Световно! Бухаахахх
  • 2 ГмбХ е много яко

    25 21 Отговор
    Нещо като Гепи ми бабо Х... Колко ви плащат за подобни рекламни пасквили?

    Коментиран от #18

  • 3 честен ционист

    22 25 Отговор
    Монтана може скоро да се прекръсти на Михайловград като й ликвидират водохранилището.
  • 4 др Гей Билтс

    38 25 Отговор
    Това е хитроумен начин за заграбване на сладководните ресурси на България. Войните ще се водят за питейна вода.
  • 5 НемЕц

    36 26 Отговор
    Две световни войни слушахме немците и после 70 години друг ни беше виновен, че загубихме войната. Сега за 3-ти път пак ги слушаме и разпродадохме всичко родно на немци ... а познайте пак какъв ще е резултатат накрая.
  • 6 ЕССР

    45 17 Отговор
    1 милиадр инвестиция и 10 работни места. А уж кирчо и кокорчо щяха да се напъват за помишленост с висока добавена стойност. Бас държа че даже стойките за тези солари няма да са произведени у нас.

    Коментиран от #8

  • 7 Още

    14 11 Отговор
    нищо , просто имат намерение за инвестиция в България !
  • 8 ха ха

    11 10 Отговор

    До коментар #6 от "ЕССР":

    Ти пък! После за да ги махнем и рециклираме изоставените панелки знаеш ли колко работни места ще трябват?
  • 9 Никой

    16 10 Отговор
    Нашто министър Стоянов кат един бабаит застанал.Той май имитира един друг бабаит от Банкя.Харесва им да са бабаити.То и президентино стои така накукушинен. Женската аудитория си умира по такива наежени петли да ги мачка по главите ,да ги цуне,щипне,да ги хокне.После ходи пеш бе !
  • 10 ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане - крадци

    15 13 Отговор
    Колко е комисионната, инвистицията съобразена ли е с природозащитниците!!!
  • 11 Чичо Тони

    23 11 Отговор
    Хиляда мегавата фотоволтаици практически биха покрили целия язовир!? Какво казват в случая природозащитниците?

    Коментиран от #14

  • 12 Берлин

    8 12 Отговор
    Хайде някой по знаеш да помогне. Колко са тези 1500мегават пик и колко е един киловат пик..И колко е това в мегавата в час.Това е няква доста странна оферта.

    Коментиран от #19

  • 13 Гост

    27 13 Отговор
    След като съсипахме плодородните ниви, после изсякохме вековни дъбови гори, сега дай и водите да съсипем с тази фотоволтаична мания.
  • 14 Гост

    21 8 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо Тони":

    Природозащитниците ще си трайкат удобно, за да има келепирец за наште ора, търгуващи обществени земи и води сякаш са им бащиния.
  • 15 реалист

    9 8 Отговор
    От намерение до изпълнение и после експлоатация и поддръжка много време ще мине, много вода ще изтече, а дано, ама пак надали ...

    Коментиран от #21

  • 16 квя

    20 6 Отговор
    Една стена и една соларна станция 1 млрд? Малко множко ми се вижда!
  • 17 ДРТ ПРЧ

    16 4 Отговор
    Е КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ И В СЕВЕРОЗАПАДА РАБОТЕЩИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ПО 3000 ЕВРО. ДА ИМ Е ЧЕСТИТО. АКО МОЖЕ ДРУГИЯ ПЪТ ДА ОПРАВЯТ И СЕВЕРОИЗТОКА

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ако беше ходил

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Берлин":

    На училище щеше да знаеш. 1500 мВт пика, ако работят така 1 час ще произведат 1500 мВт/ч
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 С много пари

    8 7 Отговор

    До коментар #15 от "реалист":

    и рушвети ще стане бързо
  • 22 ЛиБеРаст

    17 9 Отговор
    Някой да каже КАКВО ПЕЧЕЛИ държавата от тази "инвестиция"? Нищо или почти нищо! Немската кукувица ще снесе яйца на българска територия!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иво

    13 6 Отговор
    Тая измислена инвестиция какво го грее обикновения българин ? Защо тоя инвеститор не направи завод в северозапада с 2000 или 3000 работни места а соларен парк та държавата да му купува прескъпия зелен ток
  • 27 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    16 7 Отговор
    В Германия държавата плаща пари на всеки обикновен германец за да си сложи фотоволтаик на покрива си и да покриване до 30% от собствените нужди. В България държавата дава субсидии на милиардери да правят бизнес за милиарди от д равни субсидии.

    Българския народ търпи това, защото е глупав и страхлив.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мдаа

    2 1 Отговор
    Ето докъде се докарахме - България няма пари да си ремонтира язовирна стена, обаче има милиарди за чертежи на самолетчета и военна помощ за Украйна. Лешоядите надушиха мършата - АЕЦ в близките години ще бъде закрит и ще ни трябва ток, който ще купуваме от скъпо по-скъпо от германците. Каквото построи БКП за 45 години, днес не само не могат да го боядисат, но и го съсипват, за да ни докарат до положението преди 1945 година.