Last news in Fakti

23 Декември, 2022 23:30 5 147 89

Какво ще прави България с отработеното руско ядрено гориво

  • ядрено гориво-
  • козлодуй-
  • аец козлодуй-
  • атомна централа-
  • русия-
  • сащ-
  • уестингхаус-
  • руски газ-
  • търг

Проблемът е известен от години

Какво ще прави България с отработеното руско ядрено гориво - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България намали своята зависимост от руския газ, но не и от руския петрол, нито от руското ядрено гориво. За да произвежда АЕЦ “Козлодуй” електроенергия - над една трета от националното електропроизводство, свежото ядрено гориво се доставя от Русия, а касетите с отработено гориво се връщат пак там.

Вместо търг - избор

Една новина хвърли светлина върху трудното начало на диверсификацията за ядреното гориво. Два дни преди Коледа в София беше подписан договор между АЕЦ „Козлодуй” ЕАД и “Уестингхаус Електрик Швеция АВ” за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на атомната централа. За да се стигне дотук, горивото на американската компания вече е лицензирано. По неофициална информация френската “Фраматом” е подала документи за лиценз за гориво само за VI блок.

През юни т.г. Чехия подписа споразумения с “Уестингхаус” и “Фраматом” за доставка на ядрено гориво за АЕЦ “Темелин”, която е оборудвана с два реактора ВВЕР-1000 - каквито са пети и шести блок в “Козлодуй”.

Двете компании бяха и спряганите за основни конкуренти в търга за свежо ядрено гориво, който служебният министър на енергетиката Росен Христов обеща още преди 2 месеца. Подписаният договор е доказателство, че такъв няма да се състои. Ден преди сключването му, на запитване от Дойче Веле кога ще бъде насрочен търгът и кога ще се възобнови изпращането на касетите с отработено ядрено гориво към Русия, от “Козлодуй” отговориха, че не могат да се ангажират… със срок на отговора.

Ускорена диверсификация

На 9 ноември парламентът възложи на служебното правителство да ускори процедурата по сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. Депутатите поставиха и срок, в който да се осъществи доставката на първите касети - април 2024 г. (До края на 2024 г., когато е годишното презареждане на Пети блок и могат да се подменят част от касетите, България има осигурено гориво за реактора.) С гориво на “Уестингхаус” работят половината реактори в Украйна, които са от типа на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй”. А “Фраматом” използва елементи на руски технологии за горивото си, аналог на произвежданото от руската компания ТВЕЛ, което ползва “Козлодуй”.

Опитът да се скъса със зависимостта от руско ядрено гориво предизвика нападки както между политическите сили, така и от служебното към предишното редовно правителство за лобизъм в полза на едната или другата компания. В парламента, например, проруската “Възраждане” обвини ГЕРБ, че работят в полза на “Уестингхаус” с предложението си за диверсификация на ядреното гориво. Служебният кабинет пък отмени решение на правителството на “Продължаваме промяната”, което забраняваше участие в доставки на ядрено гориво на компании, използващи руски технологии. Това оставя възможности само за “Уестингхаус” и напълно изключва “Фраматом”, коментира преди време служебният енергиен министър.

Блокираният път

Откакто е започнала войната в Украйна, България не е успяла да извози нито една касета отработено ядрено гориво към Русия. Това се разбра от отговор на служебния енергиен министър на парламентарно питане. Касетите се съхраняват на площадката на АЕЦ “Козлодуй” и ако не се намери начин да бъдат транспортирани, предназначеното за тази цел хранилище ще се запълни до 2031 г.

Извозването на отработеното ядрено гориво се извършва по договор с две компании - ФГУП “Маяк” и ФГУП ГХК, част от руския държавен холдинг “Росатом”. От 1998 г. до края на 2021 г. Русия е приела 5527 касети от българската атомна централа. Но процесът е блокиран и предвидените за първите 6 месеца на 2022 г. два превоза с пет контейнера и общо 118 касети не са реализирани.

Причината е трудността да бъде намерен застраховател, след като в края на февруари започна войната в Украйна. През юни т.г., когато управляваше редовното правителство на “Продължаваме промяната”, Министерският съвет реши да сключи договор с руското СПАО “Ингосстрах” за застраховка „Гражданска отговорност“, покриваща отговорност за ядрена вреда на АЕЦ “Козлодуй” при двата превоза. Заради спадналите през лятото води на Дунав те не са били осъществени, но и по-късно също няма движение.

Пак заради войната в Украйна временно е отнет и лицензът за внос на отработено ядрено гориво на “Маяк” от Федералната служба за технически и експортен контрол на Русия. Засега българските товари са отложени за 2023 г., но Евратом трябва да одобри удължаването.

Ядрените погребения

Диверсификацията на доставките на ядрено гориво обаче не отменя въпроса какво ще се прави с отработеното ядрено гориво, както и с отпадъците от преработеното досега. Дали ще е американско, дали френско, то не може да бъде преработвано в Русия, коментира наскоро по БНР Сергей Цочев, председател на УС на държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци” и бивш шеф на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

България не е намерила решение къде да бъде дълбокото геоложко погребване на остъклените високорадиоактивни отпадъци, които Русия трябва да връща, а и на отработено ядрено гориво - независимо че проблемът е известен от години. Националното хранилище за радиоактивни отпадъци на площадка “Радиана”, разположено в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ, не е предназначено за такъв тип отпадък.

Този проблем стои не само пред България. Около 300 000 тона високорадиоактивни отпадъци, предимно отработено ядрено гориво, са “временно” складирани по цял свят. Държавите-членки на ЕС трябва да докладват на Европейската комисия за своите национални програми за управление на ядрените отпадъци съгласно Директива 2011/70/Евратом.

Докато Финландия чака лиценз за експлоатация за своето геоложко хранилище в Европа, други ядрени държави, сред които и България, изобщо липсват от процеса, според доклад от май т.г., който анализира на какъв етап са проектите за дълбоки геоложки хранилища. Трети пък, като Словения и Хърватия, които заедно с АЕЦ “Кръшко”, се надяват на мултинационални решения. След половин век търсене Швейцария е избрала място за своето дълбоко геоложко хранилище, където смята да погребва отпадъците от 2050 г. нататък. Засега България ще се ограничи само до разнообразяване на доставчиците.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    11 130 Отговор
    Ако е руско производство ще се разпадне много по -рано спокойно. Хаххаах всичко руско е некачествено

    Коментиран от #8, #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Енергетика

    63 8 Отговор
    Ще сложа отеработеното гориво на брадавицата ма Румен Радев и на Боко в задния двор ще оставим
  • 4 Пор Чвор

    92 4 Отговор
    Ковачки ще го гори в тецовете бе, какво се коркате, те атлантиците са го измислили. Слава идиотизме!
  • 5 12340

    67 0 Отговор
    в килерите на "дб,пп,герп,дпс" ще го слага
    ....или в друго..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ама

    106 1 Отговор
    Американците няма ли да си вземат отработеното гориво като руснаците?

    Коментиран от #46

  • 14 Аде

    33 1 Отговор
    Обогатен го то уран колкото щеш тук то найси само изпълнители и преди и сега когато имахме Шишманстко Асеневци (България синоним на държава )нямахме такива въпроси
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Слепок

    108 1 Отговор
    Отработеното гориво ще го правим на фишеци и ще го натикаме в з.ад.ни.цит.е на гласувалите това престъпление. Това е краят на ядрената енергетика в България. Ще ни затворят и последните два блока. Уестингхаус фалира през 2017-та поради 9 милиарда загуби точно от проекти на ядрени реактори. Едва ли може да се намери по-некадърна компания. Оня горе да ми е на помощ срещу некадърниците дето си мислят че са правителство. Само престъпници са там...
  • 17 Ще сърбаме последствията

    4 87 Отговор
    от руската 45 годишна икономическа зависимост поне още 45 години!

    Коментиран от #18, #19, #82

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Слепок

    119 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ще сърбаме последствията":

    Ако я нямаше тая "45 годишна икономическа зависимост" още щеше да живееш в коиба и да ходиш с потури, налъми и фес.
  • 20 Токсик

    108 4 Отговор
    Евроатлантизмът и дебилизмът са синоними на едно и също нелечимо мозъчно заболяване! Тези ще ни докарат поредната национална катастрофа, след която България повече няма да я има!

    Коментиран от #23

  • 21 Ще им го изстреляме обратно

    17 38 Отговор
    Пълним го в главите на С300 дето ги подаряваме на Украйна и им правят бърза доставка.
  • 22 Хехехе

    49 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Колко си некомпетентен...чак си за съжаление!Урана дали е Руски,Американски,или Зимбабвийски се разпада след няколкостотин години...
  • 23 Русороби

    7 45 Отговор

    До коментар #20 от "Токсик":

    ще го подарим на Зеленски, той си знае работата .................

    Коментиран от #41

  • 24 И какво излиза

    104 1 Отговор
    Тия са сключили някакъв договор за 10 години да се купува нещо, а за отработеното гориво няма нищо договорено. Което, най-вероятно това ще струва огромни суми. В момента не се изнася информация какви са финансовите параметри по договорите, а се пишат глупости за диверсификации ... Това управление е направо престъпно.

    Коментиран от #35

  • 25 Ало Козлудуй

    47 5 Отговор
    Как върви ремонта на 6ти блок? Май нищо не се чува което не е добре Утре пак ще има внос на ток.
  • 26 Сух

    75 0 Отговор
    Усещат ли как тези ни оставят без АЕЦ до няколко години..
  • 27 Хохо Бохо

    2 69 Отговор
    Лятото въросът беше:
    Какво ще стане с България, след като "Газпром" ни спря газ.. ами нищо

    Сега ни будалкат с въпроса:
    Какво ще стане с България, след като не взимаме ядрено гориво от Русия... ами нищо

    Коментиран от #29, #62

  • 28 Урюрвкос

    6 32 Отговор
    трябва да подпишат договор със “Уестингхаус” за 500 години напред без право на прекратяване и нещата ще се оправят
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ще го подарим на Зеленски

    2 37 Отговор

    До коментар #29 от "Хари Потен":

    той ще му намери приложение много бързо и точно.

    Коментиран от #32

  • 31 Ще го дадем на украинците

    2 47 Отговор
    да опаковат едно подаръче за Кремъл.

    Коментиран от #34

  • 32 Сод Омит

    35 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ще го подарим на Зеленски":

    Да, особено по точността си пада, пак ще страдат поляците
  • 33 Верно бе...!

    78 2 Отговор
    Тия Руснаци,наистина били много прости...!Не стига,че са ни продавали ядрено гориво на много по-ниска цена от тази на ,,Уестингхаус"...!Ами и са се ангажирали с прибирането на тяхна територия на замърсяващият околната среда ядрен отпадък...! А в цялата ситуация сега със сигурност НИЕ сме най-простите...!!!

    Коментиран от #38, #40

  • 34 Там е работата,че...

    36 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ще го дадем на украинците":

    ...и те не го искат...!Никой не ти иска отпадъка драги...!Особено ако е ядрен...!

    Коментиран от #39

  • 35 Здрасти!

    42 1 Отговор

    До коментар #24 от "И какво излиза":

    Тепърва ще проглеждате...!
  • 36 Кака така какво ще правим

    8 20 Отговор
    Ще го дариме на Украйна разбирасе!
  • 37 БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ ОТ ДЕМОКРАТИЧНА БГ

    25 4 Отговор
    Е СКЛЮЧИЛА ДОГОВОР С ЕУ ДА ИЗХВЪРЛЯ НОЩЕМ ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО В ЧЕРНО МОРЕ И В ТУРСКИ ЧЕРНОМОРСКИ ВОДИ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 За тях не е отпадък

    2 20 Отговор

    До коментар #34 от "Там е работата,че...":

    а оръжие срещу агресора
  • 40 За тях не е отпадъкАе ей мушмул

    5 51 Отговор

    До коментар #33 от "Верно бе...!":

    а оръжие срещу агресора 45 години урана дето го копахме им го подарявахме. Нямахме право да го обогатяваме. Хвърляха ни обратно по 5 пръчки от нашия уран. С останалото си светеха те, и си правеха ядрени бойни глави. Това си е чист грабеж

    Коментиран от #64, #83

  • 41 Човека КоZа

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Русороби":

    Коя работа?

  • 42 Лумпен

    38 1 Отговор
    Ще го подаряваме на американските приятелки за производство на мръсни бомби. Същите с които обстрелваха източна Сърбия по време на мироопазващата операция през 90 те на миналия век.
  • 43 ЕНЕРГЕТИКА

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "СТАМАТ MAГАPETO":

    ВИЕ май сте психично болния МОЛЯ
  • 44 АЕЦ

    6 3 Отговор
    ДА ще има ТОК иЕЛ ЕНЕРГИЯ в АЕЦ работят СПЕЦИАЛИСТИ и РУСКИ ИНЖЕНЕРИ
  • 45 хихи

    7 1 Отговор
    Подозирам, че ще трябва да го ду.а под вода докато изстине
  • 46 Рошко

    29 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ама":

    Не, американците дават само напечатани толари с лихва и ти взи ат всичко от което имат нужда най доброто естествено, като с лихвите те правят роб нали някой трябва да им го произведе а боклуците при робите, а с чалга либерастия и порно ги правят щастливи и доволни
  • 47 Мирно

    1 18 Отговор
    Ще си прави ядрени оръжия или да го връща на джуджето
  • 48 Зеления чорап е начело на мафията която

    18 7 Отговор
    Краде и управлява България! Нищо добро не ни чака с такива марионетки, крадци, лъжци и шарлатани начело на България!
  • 49 Ще го дадем

    27 0 Отговор
    На дойче веле да го съхранява
  • 50 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 19 Отговор
    предлагам да го съхраняват в ЗаДНИ...ЯТ ДВор на оня московеца овчаров!!!!!
  • 51 Тъпи зелки

    29 3 Отговор
    Какво си мислите народа е с Русия не като продажните политици.Скоро ще видьов ден..

    Коментиран от #72

  • 52 Станко

    21 1 Отговор
    Да го ровят под парламента. Боклук при боклуците.
  • 53 Българин 🇧🇬

    30 0 Отговор
    Амрикано-турската (натовска ) власт в София принуждава България да стане бунище за радиоактивни отпадъци ! За разлика от Русия , която си прибираше отработеното гориво , сега ще заравяме ядрени отпадъци в българската земя . 😡 И тук не обсъждаме , че щатското и западно гориво е По-некачествено (според Чехия , която го пробва , Двойно по-скъпо , но все пак не може да работи никъде по света без 14% руска компонента

    Коментиран от #63

  • 54 Здрасти

    8 6 Отговор
    Ще го дават заедно с пенсиите

    Коментиран от #81

  • 55 Сарс

    20 3 Отговор
    Последното изречение на статията е интересно "Засега България ще се ограничи само до разнообразяване на доставчиците." Малко ми е трудно да го проумея но май искат да кажат че ще купуваме свежо гориво от Американците а ще даваме отработеното на Руснаците. Може и да се получи но трябва някой от нашите продажни политици да управлява Русия.
  • 56 Taka така

    11 1 Отговор
    Ще прави чай за сащ и ес
  • 57 Мишел

    28 1 Отговор
    "Какво ще прави България с отработеното руско ядрено гориво"
    Този въпрос се задава, защото се оказахме големи " майстори " по рушене на къщи и всичко, за да построим колиби, а най често нищо да не построим.
  • 58 D W и Емилия Милчева

    15 1 Отговор
    Пак Ревете на Чужд Гроб!! По празниците, поне си затворете Мръсните уста!!! Втръснахте многи отдавна!!
  • 59 Хахо

    18 0 Отговор
    Какво ще правим с отработенито ядрено гориво ли? Ще го забравяме в задния двор на евроатлантиците. В буквалния и преносния смисъл
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Анджело

    19 0 Отговор
    В договора за внос на ядрено гориво от Русия има клауза и за износ на ядрени отпадъци въпреки спрения износ сега заради войната в Украйна. Има ли клауза Уестингхауз да си прибира ядрения боклук? А?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 сдфгхйк

    24 2 Отговор

    До коментар #53 от "Българин 🇧🇬":

    Да ви открехна в нещо...

    Строежът на "Белене" беше блокиран толкова години само с цел да бъде строена от същите тези Уестингхаус... И още от самото начало е определено място за хранилище на отпадъците... И още на съвсем начален етап е търсено (и намерено) място за хранилище което да покрива нуждите на бг за следващите 700+ (СЕДЕМСТОТИН) години. Тоест ако в следващите 700г. използвате 4 реактора ще има къде да съхранявате касетите с отработено гориво...

    Да ви обяснявам ли какво означава това за вас? До вчера не бяхте принудени да имате такова хранилище щото Росатом си взимаше всичко обратно на всеки 6-8 месеца и съответно никой не смееше да отвори темата "дайте да закопаем опасните ядрени отпадъци ей там"... Сега обаче ще бъдете принудени и ще го направите туй хранилище... Което по една "слочаеност" ще се окаже ОГРОМНО и още "по-случайно" ще почнете да прибирате старото гориво на цяла ивропъ...

    Честито- кланяйки се на господарите си от фащ освен огромен риск от ядрен инцидент в "Козлодуй" ще си уредите и статута на "ядреното гробище на ивропъ"...

    Коментиран от #68

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Перо

    17 0 Отговор
    Която парти мисли за интересите на БГ е “проруска”! Смяната на зависимостта се нарича “диверсификация”. В провежданите търгове,неизменно трябва да присъства и въпроса за обратното приемане на отработените касети! Това е част от този бизнес, иначе е безпредметна и половинчата работа! Сега, отработените касети с ядрено гориво да се складират в офисите на ДБ и ПП, може и в жилищата на техните главатари, в името на евроатлантическите “ценности”! Ционизмът не разбра ли,че Русия не е Куба!
  • 66 Подвеждащо заглавие

    14 1 Отговор
    Въпросът не е какво ще прави България с отработеното руско гориво за 2 години (тази и следващата), защото за извозването му все пак има договори, които при добро желание (преговори с руснаците, вместо да им гоним дипломати) може да се намери начин да се изпълнят. Въпросът е какво ще правим следващите десетилетия с отработеното американско и френско гориво, за които изобщо не се предвижда да се извозват?
  • 67 Раша се разпада

    4 14 Отговор
    80 години руския кървав ботуш смуче и източва българските ресурси,вече бавно но сигурно бием шута на руския агресор,обработеното ще се събира от френска фирма,кво не ясно има

    Коментиран от #75

  • 68 Българин 🇧🇬

    8 0 Отговор

    До коментар #63 от "сдфгхйк":

    Такова ядрено бунище за щатски ядренотпадък в България е направено още от Боко и Трайчо . Виж статии от 12.05.11 г.
  • 69 поредно доказателство

    9 0 Отговор
    за ограничения умсвен капацитет на тези, които натискат копчетата в нс. Първо действат - после ще мисллят. За съжаление няма с какво да го правят.
  • 70 1111

    5 0 Отговор
    България факти, направи избор да изчезне от картата на народите. И ще стане. Кефете се довчерашни съветски, а днес американски слуги! Бъдещето ви принадлежи.
  • 71 Русия дерайлира тежко

    4 13 Отговор
    Руските мекерета русофилите най обичат да ги клатят фашистите Русия ,харизаха 3 милиарда народна пара на диктаторчетата ердоан и Путин да си направят тръба

    Коментиран от #74

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Тошко

    4 7 Отговор
    С отработеното гориво ще произвеждаме мръсни бомби срещу Путин известен, като червения Хитлер.
  • 74 Го4о

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "Русия дерайлира тежко":

    Тази тръба снабдява с газ Унгария и Сърбия, които са европейски държави!!!! Спрете да дрънкате глупости срещу построеното в БГ.
  • 75 Ддт

    18 4 Отговор

    До коментар #67 от "Раша се разпада":

    Ти не си добре. Имаш нужда от професионална помощ. Руснаци ли изнасят златните залежи на България? Руски ли са ТЕЦ-овете които наричат Американски централи и заради които, преди да измислят тази уж свободна борса цената на електроенергията неможеше да падне. Руски концесии ли са повече от половината ВиК които вдигат по 2-пъти в годината цената на водата и се оправдава че услугата не се подобрявала защото времето не било с тях. Изобщо такива глупости може само някой който няма собствено мислене и само повтаря като папагал каквото чуе вечер в кръчмата да изръси

    Коментиран от #79

  • 76 Търновец

    8 0 Отговор
    Т.н." Народно Събрание е избрано с гласовете на около 38% от имащите право на глас, ако се махнат купените и корпоративните гласове какво остава, тези решения за горивото идват отвън и се натрапват на България - трябваше да има търг, в морално исторически смисъл единственото истинско Българско Народно Събрание беше това състояло се на Оборище
  • 77 Баце

    7 0 Отговор
    Е от ДБ на Ристе го решиха ще го правят под формата на вибратори и ще си го пъхат отзад в Д-то и на Кирчо щели да дават
  • 78 случаен

    11 0 Отговор
    да бъде разпределено по имотите на всички атлантици
  • 79 Търновец

    1 6 Отговор

    До коментар #75 от "Ддт":

    Компанията в Челопеч е регистрирана в Канада но знаете ли на кого е собственост? Преди години дори Сидеров предизборно обеща преразглеждане но концесиите ама като разбра кой е собственик на фирмата е Челопеч и кротна. А кой е собственик на Лукойл и защо прокуратурата не извърши цялостна проверка там - вече 12-13 години. А олигарха Олег Дерипаска е много близък до Путин и когато купи много акции в Штрабак Баце даде на фирмата тлъсти обществени поръчки - и козирката на терминала в София падна но властите не реагираха даже остана милиони за футбола в Подуене....
  • 80 Коментар

    6 0 Отговор
    Предколедно ни отчайват...сатанисти!Нали имахме гориво до 2024-та?!Защо подписват договор за 10 г.?Като не чуват какво им казват експерите да гърмят там.Всяко зло за добро...тъкмо ще се оттървем от мъките и ще си отидем по-рано при Бог.А с тях той ще се разправя.
  • 81 случаен

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Здрасти":

    по добре на антлантиците,демократично да си го пазят
  • 82 ами

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ще сърбаме последствията":

    замезвай и с кравешки л@@на, за да ти е сладко.
  • 83 бъра бъра

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "За тях не е отпадъкАе ей мушмул":

    какво ще обогатяваш ти бе, преброй колко държави имат технология за обогатяване на уран, ама сигурно и на пръсти не можеш да броиш.
  • 84 Вирус

    0 0 Отговор
    Най добре зелето да го прибира в редакцията си то е демократично хахаха
  • 85 Вирус

    0 0 Отговор
    Тъпаците са ясни просто искат да ни оставят без аец да си купуваме демократичен ток и да пляскаме и да се радваме как сме солидарни с партньорите хахаха тъпанарщини
  • 86 вятъра на промяната

    0 0 Отговор
    Най-добре ще бъде ако си направим мръсни бомби защото само те могат да спрат агресори като кремълските азиатци.
  • 87 Митрофан

    1 0 Отговор
    Еми президента да го даде този отпадък на спонсорите му БРАЯ БОБОКОВИ те са царе на усвояването на отпадъци десет години усвояваха десетки хиляди тонове акумулаторни отпадъци от цяла ЕВРОПА та това ли ще им се опъне ! Срещу МНОГО пари ще ни решат и проблема с ядрения отпадък!
  • 88 Ахат

    1 0 Отговор
    Ще им го пратим обратно с натовска ракета :))))
  • 89 Констатираща

    1 0 Отговор
    Така ще е, като не си знаем и гледаме интересите, а се подмазвам на страни, които нямат нищо общо с нас, нито териториално, нито икономически, но искат да ни използват като заложник в хегемонистичната си политика. Трябва да се учим от другите страни, които въпреки, че са по-добре от нас, не прекъсват връзките си с Русия, а дори развиват още по-тясно сътрудничество - Турция, Китай и други. Те не са по-глупави от нас.