Last news in Fakti

7 Януари, 2023 21:43 2 491 25

Дянков: Най-рано през 2026 година България може да приеме еврото

  • симеон дянков-
  • евро-
  • еврозона

Европа върви към рецесия

Дянков: Най-рано през 2026 година България може да приеме еврото  - 1
Снимка: БГНЕС

България може да приеме еврото най-рано през януари 2026 година. Това коментира пред "Говори сега" бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Няма да успеем на 1 януари 2024 г. да сме в еврозоната. Има една значителна част от законите, които са необходими за еврозоната, които още не са минали през парламента. Сега служебното правителство е внесло тези закони, дано минат, но се съмнявам при тази политическа нестабилност. Дори и да минат тези закони, ние в момента не изпълняваме повечето от формалните критерии за влизане - висока инфлация имаме, дефицитът ни е над 3% и цените на държавния дълг, ако се изчислят, предполагам и този коефициент няма да е достатъчен".

Той уточни, че ако страната ни не постигне целта през 2024 г., следващата възможна е 2026 г. заради Маастрихтските критерии, според които кандидатът за еврозоната трябва да покрива изискванията в продължение на 2 години.

Симеон Дянков прогнозира още, че през първите девет месеца на тази година инфлацията у нас ще бъде двуцифрена, лихвите по кредитите ще се повишат след февруари, а доларът ще продължи да поскъпва.

Дянков коментира и новините за повишаването на цените и инфлацията в Хърватия, която от 1 януари т.г. е в еврозоната. Заяви, че не очаква същото да се случи и у нас.

"При влизането на Италия в еврозоната преди години се покачиха рязко цените и коментарите са точно такива и за Хърватия, че в първите няколко дни се забелязва такъв процес. Трябва обаче да споменем, че България и Хърватия са много различни. България от 25 години е във валутен борд и еврото и левът са вързани, докато Хърватия влезе от плаващ курс към еврозоната и следователно се очаква да има по-висока инфлация. В България аз не очаквам да има такъв процес, какъвто сега има в Хърватия".

Според Дянков основното притеснение е какво ще стане в по-малките населени места, където хората имат спестявания в левове - или т.нар. "пари под дюшека". Финансистът призова БНБ и парламента да уточнят и за разясняват на хората как ще могат да прехвърлят спестяванията си в евро, за какъв период от време, в кои банки.

"Виждаме опита на някои други източноевропейски държави, които преди нас са влезли в еврозоната и обикновено това става тема изведнъж - затова по-добре в България да се подготвим"

Симеон Дянков коментира, че Европа върви към рецесия и посочи, че прогнозите на ЕЦБ предвиждат почти нулев растеж и рецесия в 16 от 27-те държави членки на ЕС. България като по-малка икономика зависи от тях, следователно и при нас икономическият ръст ще намалее, но ще остане положителен, ако няма нови шокови удари като войната в Украйна, смята финансистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 7 Отговор
    И този работеше за руснаците във ВТБ, сега под санкции.
  • 2 Пет пари

    36 8 Отговор
    Колкото по-късно приемем еврото, толкона по-добре. Ако дотогава евросъюза не се е разпаднал.

    Коментиран от #12

  • 3 Последния Софиянец

    32 10 Отговор
    Защо нищо не се пише за ужаса в Хърватия след приемането на еврото?

    Коментиран от #19

  • 4 честен ционист

    13 2 Отговор
    2030г половината на рубли, другата на лири.
  • 5 Делю Хайдутин

    21 2 Отговор
    Същото като с ковида.Всички знаят че лъжат но продължават платените експерти.
  • 6 Шамарът който

    16 2 Отговор
    искам да ти изпраскам, може да ти счупи вратлето !
  • 7 Гост

    27 3 Отговор
    Най-големите скъсаняци в Европата, ама с евро!!! Няма такъв смях!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост13

    15 5 Отговор
    Няма лошо... даже ако се забавим с 10-ина години още по добре
  • 10 републикански Москвич

    5 12 Отговор
    Прав е Дянков. 👍
  • 11 Разбирач

    8 4 Отговор
    Нема страшно до 26та кочината се разтурала...лъвь НЕМАда падне!!!!!
  • 12 Професор матматиика

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пет пари":

    Ясно е че ще е фалирал налива милярди да подържа всеки месец окраиня 5млр. Еврачета без покрития миришещи на франкфуртско мастило....
  • 13 Хохо Бохо

    16 4 Отговор
    Стига с тези пушлки!
    България ще приеме еврото, когато българите решат..
    Лично на мене ще ми липсва валутния борд.
    Този борд не позволяваше на политиците да ни крадат и да настъпи Виденовата зима пак
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 нннн

    11 3 Отговор
    Аз съм за 3026 година да влезем в Еврозоната. Срок нямаме, за къде сме се разбързали?
  • 16 Гост 2

    18 4 Отговор
    За кои източноевропейски страни става дума? Та, това са само балтийските страни, приели еврото и които в момента са с най-висока инфлация. Всички останали страни от бившия соц. лагер, а именно Полша, Чехия, Унгария, Румъния и България, все още, са запазили националните си валути. Няма страна до сега, която е приела еврото и да се е спасила от отрицателни ценови сътресения. На какво основание тогава България може да избегне този шок, освен че ще загуби и валутния си резерв.

    Коментиран от #20

  • 17 Софиянка

    7 2 Отговор
    Тоя с постната пица, удобен за Боко няма място за коментар
  • 18 Демократ

    16 0 Отговор
    Докога този провален циничен крадец ,който се подигра нагло с българския народ като открадна сребърния фонд от 1.5 млд.на пенсионерите,направи бюджет постна пица на България, подигра се на учените в БАН, като ги нарече синодални старци, постави науката ,образованието и културата на колене ще му се чува гласа в публичното пространство. Докато това е така няма никога да се оправим, на боклуците е на бунището.
  • 19 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Защото първо няма никакъв ужас , освен в мечтите на путинофилите и второ същия Дянков ви обясни , че с България няма нищо общо , защото от 25 години сме в борд и лева е просто друго име на еврото , което е крайно време да се смени с истинското ! А в Хърватия до последно бяха със свободно плаващ курс на куната , който изкуствено поддържаха последните две години за да влязат в критериите за еврото ! И сега си наваксват , което с евро или не пак щеше да се случи !
  • 20 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост 2":

    Полша , Чехия и особено Унгария и Румъния НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ критериите за евро , нито за инфлацията , а особено за бюджетните дефицити !! Специално любимата ви Унгария в момента е с над 70 (седемдесет) процента дългове към БВП и няма кой да ги пусне в еврозоната на коленца да се молят !!
  • 21 ууу

    6 4 Отговор
    ТИКАЙ ГО В ЗАДНИКА СИ ТОВА ЕВРО .... ИСКАМЕ СИ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анонимен

    3 0 Отговор
    Тоя трябва да го изолират той е един от виновниците за мизерията на българския народ даваше постна пица с подигравка и наглост
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ганю

    0 2 Отговор
    до 26г няма да има европа
    няма да има какво да приемете