Last news in Fakti

15 Януари, 2023 10:37 33 338 84

Все повече български производители разпродават бизнеса си

  • мед-
  • производители-
  • фалит-
  • такси-
  • проблеми

Непосилни разходи за производителите на мед

Все повече български производители разпродават бизнеса си - 1
Снимка: БГНЕС

Все повече пчелари у нас се налага да разпродават бизнеса си. Причината - увеличаващите се разходи за добив на мед. Успоредно с това от сектора споделят, че изкупната цена на тяхната продукция е спаднала драстично и така на практика родното пчеларство е изправено пред фалит. Междувременно държавата затяга контрола върху етикетите на бурканите с мед. На тях вече задължително трябва да бъде изписана страната производител, а целта е на пазара да няма фалшиви продукти. От сектора приветстват новата мярка, но настояват държавата да се намеси за решаването на по-важните проблеми - в противен случай пчеларите излизат на протест, съобщава Нова телевизия.

Вече 12 години Йордан гледа своите еди колко си кошера и неуморно вади еди колко си мед годишно. До тази зима. "Ние не говорим вече за печалба при нас. Ние говорим за оцеляване - буквално. За да запазим това, което имаме, не да го разширяваме, ние сме принудени да теглим заеми, за да оцелеем. Просто стоим, надяваме се, буксуваме, рефинансираме - наникъде сме", споделя Йордан Великов, пчелар.

Инфлацията и смъртността сред пчелите са пагубни за сектора и скоро може да се окаже, че няма да има кой да произвежда мед у нас. "Нещата станаха страшно скъпи, а реално продукцията ни е на ниски цени, крайно ниски цени. Даже в момента много колеги няма да възстановят зимна смъртност. Има такива, които мислят да се откажат, дори да препродадат, ако има някой желаещ дори да си продадат бизнеса", посочва Стойко Василев, председател на "Пчела - Балчик 2019".

Според сектора изкупната цена на тяхната продукция е най-ниската в Европа. Освен икономическата криза, проблем се оказват и капризите на времето. А на този фон държавата затяга контрола за качеството на меда с нови етикети, на които задължително трябва да бъде изписаната страната производител.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плановици

    233 8 Отговор
    Нашите политици са фенове на плановата икономика, планово унищожават земеделието и животновъдството

    Коментиран от #3, #6, #46

  • 2 Запознат читател

    216 4 Отговор
    Казано е че измрат ли пчелите след тях умира и света

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мда

    168 19 Отговор

    До коментар #1 от "Плановици":

    То от петолъчници какво да се очаква?
    Забранете вноса във варели ка китайския и индийския полубоклук, наполвина пълен с глюкоза, който после само се прехвърля в буркани у нас, а в магазинната мрежа се продава евтино и не дава на нашите пчелари фа вземат въздух, създайте стандарт май-сетне и нещата ще се оправят. Ама за това трябва държава, а не резидент, герберасти, соколари, копейки, гълъби и други проруски измети...

    Коментиран от #33, #38, #53

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Важното е че Бойко е добре

    88 15 Отговор
    И в ГЕРБ имат пари.
  • 9 Един от народа

    175 5 Отговор
    Изкупната цена е ниска ,а в магазина цената е висока. Търговците сега от всичко печелят.Няма никакъв контрол върху тях.В една Македония е по добре,хората ходят от там да си вземат лекарства евтини.Ние що за народ сме?
  • 10 Име

    134 3 Отговор
    Много пръскат с отрови там, където се работи земята и пчелите измират. На моят мъж му измряха сума ти кошери. На пролет ги възстановява, като почнат да се роят пчелите. Но е факт, че пчелите намаляват и производството на мед също.

    Коментиран от #35

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 дидо тира

    87 1 Отговор
    в Монтанско напръскаха блоковете с препарати от Сърбия и пчелите умряха 50 кошера заминаха а съм ги купил по 160лв преди 4 години и сега кой пие и кой плаща като не искаха да ги застраховат
  • 13 Радан

    87 24 Отговор
    докато народа дреме и тупка Борисов и гласува за него ще пропадамеее якоооооооо
  • 14 Дедо Димо

    106 25 Отговор
    След 12 годишното управление на шайката Герб и Борисов си на този хал драги ми българино

    Коментиран от #76

  • 15 Петя

    75 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За нашето семейство това производството на мед е също хоби и удоволствие. Страшна красота е като излезе облак рояк и се хване горе на черешата или в друга хралупа. Пък като почнат да жужат над цъфналите цветя, особено много обичат розмарина...! Да буркан мед го продаваме за 15 лева.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Гневен

    81 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти кога сънува тези цени?? В магазините на tesco продават собствена марка мед. 340 грама 75 Р чист мед. Като го отворя за две седмици се захаросва. Кажете истината на хората, че търговците у нас вдигат цената на всяка една стока до небето. Абсолютно всяка храна в Англия е по - евтина от нашата, някои храни даже в пъти са по евтини.

    Коментиран от #17

  • 17 9495

    97 7 Отговор

    До коментар #16 от "Гневен":

    Вчера за Англия си замина наш приятел,българин.Беше дошъл за празниците.Каза ,че тука е безбожно скъпо и зле за живеене .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    37 12 Отговор

    До коментар #15 от "Петя":

    В момента пчелен мед от тези буркани,които пълни са ,около килограм трябва да се продава за поне 30лв!15лв говорех за преди 13г.Аз ,ако не ......ще гледам пчели отново,само за да ги гледам на прелките с пълни "кошници"!Пчелите ги загубих,заради мой здравословен проблем и заради тези Джаджи за джиес емите,както и тези около софия заради търговци,които продават ленти срещу варотоа-якобсони,които са некачествени!Много вредители има по пчелите и не живеете ли до тях......по добре не гледайте пчели!

    Коментиран от #31, #49, #75

  • 20 Факт

    49 22 Отговор
    Мой познат ми поиска мед и като му казах цената изрева,че било много скъпо.Казах му ето там са кошерите,купи си буркан,центрофуга,пушилка,облекло и ще ти дам да си извадиш без пари.Искам да кажа,че всичко е безбожно скъпо-лекарства,рамки,основи,труда е тежък-в най-голямата жега си навлякан с було и на 15 кошера са 150 рамки да се наведеш и да ги пренесеш,бензин,отделно вода по 4лв куб за да измиеш всичко.Буркана на мен ми излиза по 70 лв😆на годишна база

    Коментиран от #65

  • 21 Дедо

    32 6 Отговор
    Тоз с един колко си кошера и еди колко си пчели, да не укрива оборот.
  • 22 МАРКСИСТ

    30 7 Отговор
    Н. Марков казал, че ще се справим за половин месец с олигархията и САЩ, като изтеглим парите си от банките??? .......... Не боравите ли с гугъл и други сайтове освен фейсбук? КОЕ НЕ ВИ Е ЯСНО КОЕ??? НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ ЯСЕН ЕЗИК, БЪЛГАРИТЕ ИМАТ 2 МИЛИАРДА В БАНКИТЕ, БИЗНЕСЪТ ИМА 100 МИЛИАРДА, НАЛИЧНИТЕ ПАРИ В БАНКИТЕ СА 40 МИЛИАРДА, ДА ОТ ГОДИНИ БРОЯТ НА СМЕТКИТЕ НАМАЛЯВА, НО СУМАТА НА ПАРИТЕ ВНЕСЕНИ СЕ УВЕЛИЧАВА, И КАТО НАЛИЧНОСТ И КАТО ЦЯЛО. Бойко Борисов искаше да се намалят парите в банките, а вие плащите кучето с наденица, Н. Марков ПЛАШИ кучето с наденица. Разрешено е 20% наличност, а тя е 40%. Тоест икономиката губи 20 милиарда - който не работят - спят в банките. Не 60% нямат сметка в банката, а 90% от населението. Но капиталистите имат. Жириновски говори за това как парите трябва да излязат от банките, и ще направят война за да стане това. Пари да се трупат от богатите е основният бъг на капитализмът. Гладстон казва, че само парите на имотните класи се увеличават. ..................... Много по просто е да се наемат 1000 души в Брюксел, 1000 души в Париж, и 1000 души в София, и 500 000 българи да им плащат с по 2 лева месечно, да протестират с тенджери и свирки. Истинската промяна ще тръгне от истински избори с бюлетини за всяка партия отделна, броени пред публика с камери, и само протокол към централната комисия. И ПАРТИЯ КОЯТО ДА ИСКА НЕЩАТА КОИТО СА ПРАВИЛНИ С ХОРАТА С ПРОЗРАЧНИ БИОГРАФИИ ИЗВЪН СТАТУКВОТО. .. Въпросът е докога доходите на работниц
  • 23 МАРКСИСТ

    29 4 Отговор
    . Въпросът е докога доходите на работниците и минималната заплата ще са два пъти по-малки от времето на социализмът. ???? Каква трябва да е икономиката, че да стигне за 5 години, 60% от доходите в Германия защото никой няма да търпи повече, а с този растеж и 1000 години няма да стигнат. НЕКА ДАНЪЦИТЕ ДА СА 20% КОРПОРАТИВЕН, ЩОМ БИЗНЕСЪТ СПЕСТЯВА ТОЛКОВА МНОГО, А ЗАПЛАТИТЕ ДА СА МИНИМАЛНА 30% ОТ БВП НА ЗАЕТ. 20 болници безплатни, 5 мега болници безплатни, на издръжка 5% от БВП. Здравните каси извън държавата, застраховане, и платени от осигуровки плащани от работодателите, за частните болници, за работно място, управлявани от профсъюзите - адвокати на работниците. 15% от БВП за социални равни пенсии. НОИ се раздържавява и отива при синдикатите - адвокатите на работниците, и парите за пенсия отиват за акции в хранителната промишленост, енергетиката, строителството, търговия, дрехи и обувки, селско стопанство, водоснабдяване, каквото е печалившо и необходимо за работниците и населението - като продукт и икономика. .... Индустрията печели през 1987г изчислено в долари 17,27 милиарда долари, 2021 г. е 18,49 милиарда долари, но тези от 1987г. през 2021 г. струват 41,194 милиарда долара - изчислено по инфлационният калкулатор. ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ПРЕДИ 35 ГОДИНИ! Китай през 1986 г. има 8 пъти повече добавена стойност от индустрията спрямо България, сега е 400 пъти разликата. Китай има петилетки, ако една петилетка покаже лошо качество в нещо, те се събират - ко
  • 24 МАРКСИСТ

    21 7 Отговор
    Индустрията печели през 1987г изчислено в долари 17,27 милиарда долари, 2021 г. е 18,49 милиарда долари, но тези от 1987г. през 2021 г. струват 41,194 милиарда долара - изчислено по инфлационният калкулатор. ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ПРЕДИ 35 ГОДИНИ! Китай през 1986 г. има 8 пъти повече добавена стойност от индустрията спрямо България, сега е 400 пъти разликата. Китай има петилетки, ако една петилетка покаже лошо качество в нещо, те се събират - комунистите и мозъчните им тръстове, и анализират къде се крие проблемът, и го решават следващата петилетка. Нямаха добри пластмаси и метали, преди 15 години, но отдавна не е така. Сглобки, материали, цени, е перфектно, търговия пласмент, кредитиране, наука.. Толкова милиарда колкото да решат проблемът. ...... ... МВФ натискаше за такава приватизация, каквато стана, Виденов не искаше, Костов го направи, набери в търсачката на в.капитал ВИДЕНОВ АН МАКГЪРК 1996 ГОДИНА. Китай не са правили приватизация никога. МВФ дава заеми срещу приватизация и ликвидация. 1985 г. България беше развита колкото Китай 2005 г., но Горбачов стопира плановете, после откраднаха държавата. Но в краят 1970те в СССР решават да развият автомобилите до 100% от нивото на най-добрите в светът. Така и с електрониката. Горбачов забавя и не включва по нататъшният план. Но дори със забавеното от Горбачов, ако планът бе продължил, 1995 г. соц. страните щяха да са на върхът по електроника и автомобили, а към 2000 г. щяха да са недостижими.

    Коментиран от #82

  • 25 МАРКСИСТ

    35 6 Отговор
    Държавните болници сега са подкупени от частните болници, да извършват дадена ниско платена клинична пътека, после прехвърлят пациентът в частната болница която не върши нищо но убива пациентът източва скъпи пътеки и комисионна от крематориумите взимат, те и крематориумите притежават. ИСКАТЕ ДЯСНО?
  • 26 МАРКСИСТ

    15 4 Отговор
    Сега няма многополюсен свят, а свят какъвто е преди Първата световна война, държави корпораци, империи, икономически конкуренти, и картели от държави. .........К. Маркс описва фашизмът: komunisticheskata-partija/12 За да няма комунизъм на запад, ще трябва при тях да се консумира най-много. Ето защо е идеята за съкращение на населението в светът, за да се консумира повече на запад, макар - че само Сахара може да изхрани 9-милиарда човека с по кило месо, 5 яйца, 3 килограма банани, и 3 л. мляко. царевица, на ден, има 9.милиарда декара, 4 тона банани е от декар.. България има 5 декара на човек, в светът е 7 декара на човек, обработваема земя. Но за да има голяма консумация в богатите страни, те измислиха световни цени на храните и минералите, ресурсите, СВОБОДЕН ПАЗАР, и регионални заплати. Така всички купуват на еднакви цени, но консумацията зависи от заплатите. Бедните страни изнасят за богатите страни, добавената стойност остава в банките, в бизнесът инвестирал в бедната страна, малко отива за труда - за потребление, и богатият пазар е залят- на богата страна. СВОБОДНИЯТ ПАЗАР е скрито робство, осигуряващо по-добрата консумация на страните от старите демокрации-капитали-банки-олигархии-елити. (Маркс пише, че буржазната диктатура ще прави всякакви неща - да избегне революционното напрежение) Маркс има част в която е описал дори фашизмът - буржоазният социализъм и консервативният социализъм: komunisticheskata-partija/12 Но СВОБОДНИЯТ ПАЗАР връща робството
  • 27 МАРКСИСТ

    14 4 Отговор
    Но СВОБОДНИЯТ ПАЗАР връща робството и това премахва революционното напрежение в богатите държави, които дори са картел и МВФ им помага. само социализмът и краят на капитализмът в Украйна и Русия ще изгради мир, капитализмът е конкуренция - война. ............ Само след буря, война, ураган, пожар, хората стават равни, и се осъзнават като равни. И СЕ ПРЕГРЪЩАТ, ИЗТРЕЗНЕЛИ ОТ ГОРДОСТ. И настава комунизъм, няма капитали, става растеж - социализъм, следва егоистични нагони в елитът и става либерализъм, после елитът прави консерватизъм за да задържи нивото си - и ограбеното през либерализмът. Крайната фаза на консерватизмът е фашизмът и войните. Когато се очерня комунизмът, чернилката е взета от таз която е върху фашизмът-нацизмът. И фашизмът побелява и свети. ..... Нито леви нито десни, са осмеляват да признаят, че Тодор Живков и БКП-ДС, тръгнаха по десен път, антикомунистически път и капиталистически водят България от 1986 г. до сега.
  • 28 МАРКСИСТ

    11 5 Отговор
    За да няма комунизъм на запад, ще трябва при тях да се консумира най-много. Ето защо е идеята за съкращение на населението в светът, за да се консумира повече на запад, макар - че само Сахара може да изхрани 9-милиарда човека с по кило месо, 5 яйца, 3 килограма банани, и 3 л. мляко. царевица, на ден, има 9.милиарда декара, 4 тона банани е от декар.. България има 5 декара на човек, в светът е 7 декара на човек, обработваема земя. Но за да има голяма консумация в богатите страни, те измислиха световни цени на храните и минералите, ресурсите, СВОБОДЕН ПАЗАР, и регионални заплати. Така всички купуват на еднакви цени, но консумацията зависи от заплатите. Бедните страни изнасят за богатите страни, добавената стойност остава в банките, в бизнесът инвестирал в бедната страна, малко отива за труда - за потребление, и богатият пазар е залят- на богата страна. СВОБОДНИЯТ ПАЗАР е скрито робство, осигуряващо по-добрата консумация на страните от старите демокрации-капитали-банки-олигархии-елити. (Маркс пише, че буржазната диктатура ще прави всякакви неща - да избегне революционното напрежение) Маркс има част в която е описал дори фашизмът - буржоазният социализъм и консервативният социализъм:manifest-na-komunisticheskata-partija/12 Но СВОБОДНИЯТ ПАЗАР връща робството и това премахва революционното напрежение в богатите държави, които дори са картел и МВФ им помага.
  • 29 МАРКСИСТ

    11 7 Отговор
    Годишното производство през 1939 година е 266 MWh или 42 kWh/жител в България. За сравнение, по това време средното производство в света е 230 kWh/човек средно в света, а в най-развитите европейски държави 500 – 800 kWh/човек. 1985 г. стигаме Великобритания и Франция, с около 5000 кв.ч на глава. БВП на глава Чехословакия през 1938 е 1800 долара по долари от 1990 г., а на България 1938 г. е 700 долара, Италия и Германия имат три пъти повече. През капитализмът се появява мафия която внася всичко и изнася тютюн и зърно преди 1944г., сега изнася рапица, ток и зърно, внася палмово масло, плодове и зеленчуци, месо, електроника, всичко, И НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В СТРАНАТА ДА ИМ КОНКУРИРАТ ВНОСЪТ. И СУБСИДИИ НЕ ПОМАГАТ, ГЪРЦИЯ ЩЕШЕ ДА ПРАВИ СИЛИКОНОВА ДОЛИНА ПРЕДИ 15 ГОДИНИ, НО КАПИТАЛИЗМЪТ НЕ Е ПЛАНОВА ИКОНОМИКА И Е НЕСПОСОБНА НА НИЩО.. КАКВОТО МАФИЯТА И САЩ РЕШАТ. Bulgaria/foodproductionindex/ три четири пъти намаля селското стопанство, хранителното производство, и животните за 35 години.
  • 30 уви ФАКТ

    8 7 Отговор
    По принцип средната класа в Русия е 60 пъти повече от България, 2-3 пъти повече на глава... И в Русия е толкова колкото в САЩ, средна класа, на глава. според статистиката за покупка нов автомобил.. ............................ Износът на Русия е за 500-600 милиарда долара, 30% от БВП. БВП от природни ресурси е 10% но да речем се изнася половината. Тоест не повече от 20% от износът им е природни ресурси. 170 милиарда е положителният им търговски баланс през 2021г. което два пъти повече от цената износът на природни ресурси. КОНСУМАЦИЯ ПРИРОДЕН ГАЗ В СВЕТЪТ: 1-място United States консумация природен газ 27,243,858,000 кубични метри, което е 21.7 % от светът, 84.90 кубика на човек.
    2-място Russia 15,538,246,850 кубика, консумация в светът 12.4 %, на човек 107.17.
    3-място China 6,738,151,620 кубика, в светът 5.4 % за Китай, 4.79 кубика на човек, което е над 20 пъти по-малко от Русия. Германия консумира 2,872,839,935, 2.3 %, 35.13 кубика на човек, което е 3 пъти по-малко от Русия на глава, и над 5 пъти по-малко като общо количество от Русия. Китай те първа ще консумира от Русия, и 10 Русии няма да стигнат.
  • 31 Умнико

    37 6 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ще се продава за 30лв.,ако има кой да го купи.

    Коментиран от #34

  • 32 Петя

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Моята шушана не е хралупа! Глей си здравето!
  • 33 ясно

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    Остана и да уточним понятието "производител" - този който наистина създава продукта (меда), или оня който само я опакова (и той произвежда нещо си). То и оня ден късно вечерта сложих във фурната купешка замразена рекламирана на етикета "пица с пушен салам", ама като я отворих той бе 0,0001%. Та време е вече да пишат и кои основни съставки колко % е в продукта, а не само да се изброяват.
  • 34 ЗА такива като теб Буркан от 100гр

    14 6 Отговор

    До коментар #31 от "Умнико":

    за 4,5лв,тиквенико!!
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    29 8 Отговор

    До коментар #10 от "Име":

    В началото на 20век, едно пчелно семейство е давало 10 пъти повече мед отколкото сега, в началото на 21век, въпреки напредъка на науката Пчеловъдство... Причината за измирането на пчелите не е загатка. Пчелите измират от насищане на средата с електромагнитни излъчвания. Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между U-късовълновите излъчвания и инфрачервените лъчи. Друг неблагоприятен ефект е, че „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние и върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
  • 36 Това е последствие

    17 22 Отговор
    от,, прекрасното" управление на Румен Радев.
  • 37 ДА БЕ....

    19 2 Отговор
    ...А крипто миньорите....копаят за милярди
  • 38 Бунтата

    36 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    Сега Путин ли е виновен,че във България на меда му паднала цената?????
  • 39 бл.134 в Zап. парк

    7 20 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Слава , на Украйна .Всичко за НАТо! По 10 бона премия за всеки булчиновник
  • 40 гост

    26 4 Отговор
    ходил съм да помагам тежка работа е по скоро може да се нарече скъпо хоби отколкото бизнес защото няма кой да плаща реална му цена
  • 41 МАЛКА пенсИЯ

    5 20 Отговор
    Буркан(900гр.)мед-13(РИНАДЕСЕТ)лева.Как ще е западащ,бизнес?

    Коментиран от #43, #47

  • 42 йокин

    33 1 Отговор
    САМО,СЕ ЖАЛВАТЕ.Мой познат,гледа пчели.НЕ ГИ ГЛЕДА,А СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ.От30 кошера,за пет години,СТАНАХА,СТО.НЕ СЕ ЖАЛВА,А РАБОТИ ЯКО.ИЗКАРАНИЯТ МЕД,СВЪРШВА,ЗА БРОЕНИ ДНИ.
  • 43 111

    30 7 Отговор

    До коментар #41 от "МАЛКА пенсИЯ":

    Не мисля, че 13 лв. е много за хубав мед. Наясно ли сте как се добива меда, и че в края на сезона ръцете на пчеларите са с 15 см по-дълги.
    Всеки цени само своя труд, на останалите труда няма значение. Пчеларите нямат вина, че ви и ниска пенсията.

    Коментиран от #57

  • 44 111

    22 3 Отговор
    Силно се надявам, че когато на етикета пише - произведен в България - това наистина да е така.
  • 45 Абе вие четете ли си тъпотиите

    15 3 Отговор
    Вече 12 години Йордан гледа своите еди колко си кошера и неуморно вади еди колко си мед годишно.
  • 46 Мммда

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Плановици":

    Това е да си член на ЕС, не зависи от нашите евро лизачи в парламента.
  • 47 Пчелар.

    21 2 Отговор

    До коментар #41 от "МАЛКА пенсИЯ":

    Имам много колеги които са пенсионери и не ги мързи, докарват си допълнителни доходи.
  • 48 Реалист

    18 1 Отговор
    Тук коментищите има ли изобщо пчелари? Случайно ако има да ми калкулира разхода за един кошер.Може да се говори за отравяне ,климат и така нататък.Другото спекула и мързел.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ганьо

    19 4 Отговор
    Защо никой не пише каква част от "медта",особено при по едрите пчелари е фалшива /големите разходи всъщност идват от скъпата захар/

    Коментиран от #63

  • 51 оня с коня

    6 7 Отговор
    През един слънчев ден забелязах някакъв огромен Рояк пчели настанили се в клоните на едно от дърветата на вилата ми.Обадих се на мой познат Пчелар , той моментално пристигна с колата си,успя някакси да ги напъха в някакъв Чувал,каза "мерси" и си тръгна щастлив.След известно време пък се появи някакъв не по-малко огромен рояк Оси,които си изградиха дом под стряхата.Отново се обадих на на Човека дето ме отърва от пчелите да дойде и да ги вземе,но той така и не се появи.

    Коментиран от #54, #55, #62, #70

  • 52 Чичо

    5 0 Отговор
    И заминават на Франкфурт . Производители.
  • 53 Чичо

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    И оставете местните тарикат чета да правят химии, че иначе им пречат да печелят. Западът ви чака с отворени обятия. Научи ви да правите кисело мляко и сирене, сега вие го учете как да прави мед.
  • 54 Чичо

    8 3 Отговор

    До коментар #51 от "оня с коня":

    Абе покрай коня ти все някакви рояци се въртят. Я вземи да провериш да не е у тебе "изкушението"
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Костов

    16 0 Отговор
    Това означава че Външното министерство не си върши работата. Всички производители в ЕС продават а нашите - не.
  • 57 дфгхйк

    13 4 Отговор

    До коментар #43 от "111":

    Ти наясно ли си, че за 13лв. купуваш нещо си с вид на мед, но НЕ и 100% чист мед?

    Запитайте се защо цената на меда расте успоредно с цената на захарта...
  • 58 завод

    7 1 Отговор
    Ще внасяме от Греция,ястноооо!
  • 59 Исторически парк

    15 7 Отговор
    Искахте герб, на ви герб!
  • 60 Бойко Българоубиец

    12 8 Отговор
    Изпълнявам плана ран ът и ви затривам докато вие продължавате да ме боготворите хехе ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 61 Е добре де...!

    28 0 Отговор
    Уважавам много труда на пчеларите,като съм съпричастен с болката им!Искам държавата да ги субсидира и помага...!НО!Не мога да разбера,какво ги бърка,че протестират срещу това изискване-на етикета да бъде изписана страната производиел-в случая-,,България"...?!?!?!
  • 62 Много си написал...

    11 2 Отговор

    До коментар #51 от "оня с коня":

    ...и накрая едно голямо-НИЩО...!
  • 63 111

    20 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ганьо":

    Имаш ли представа колко други се хранят от пчеларите - рамки, кошери, восъчни основи, инвентар и какво ли още не. Само дървения колко много поскъпна. А нима пчеларите не ходят до магазина да пазаруват. Те само се бъхтат да произведат мед, да го продадат и да си покрият разходите и пак да са в изходно положение.
  • 64 1122

    16 1 Отговор
    Меда не се разваля,складирайте го,ще му дойде времето.
  • 65 Калчо

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Питай " зайчарите" как са и какво работят сега,когато нямат вече зайци . Питай тези с рогатите и прасетата. Всеки ще ти каже отношението си спрямо " житарската" полит мафия. Отрови от химията за Вас и високи цени на продукция въпреки субсидии,намалени ДДС на горива и други . Застраховки,реклами на химия ,добри кредити ,корупция и лоби в политическите партии основно в ГЕРБ и ДПС. Как да вирее тук нещо ? Народ не остана и последните да му мислят грабени от римляни и политици.
  • 66 Факман

    16 3 Отговор
    Кошер нов 100 лева ,отводка 100 лева 12 нови сковани рамки по 1.20 лв,12 .восъчни основи по 2 лева до тука станаха 236 лева,после 6 лева за захар за подхранване в пролетния сезон,развиваш семейството и първата година ти е нулева няма мед,има колкото да го опиташ.Есента още 6 лева за захар и подхранване със сироп подготовка за зимата,една лентичка за третиране поне два пъти да речем по 2 лева едната 4 лева още.Зимата два пъти подхранване с питка от пудра захар и други компоненти по 5 лева едната общо 10 лева. До тука 260 лева без една стотинка печалба и ако не умре пчелата зимата догодина се почва пак подхранване пролетта,пак обезпаразитяване с препарати,а идва и слагане на наставката за мед тя е 25 лева и още 12 малки рамки по един лев още 12 лева и още 6 основи по 2 лева още 12 лева дефакто с подхранването и обезпаразитяването и слагането на наставката още 70 лева към миналогодишните 260 станаха 330 лева без една стотинка печалба,нито за времето което ще отделиш за кошера нито нищо.Ако времето не е добре и е дъждовно или много горещо когато трябва да се събира мед,пчелите ще съберат колкото за тях да има,за пчеларя няма.И какво става две години и 400 лева разходи без бензин и времето на човека което е пари,нямаш нищо,след това кошера умира и ти оставаш с едно преживяване за 400 лева и две години изгубено време.А забравих трябва и костюм 50 лева да не те жилят пчелите,трябва и пушилка 50 лева също да не те жилят,трябва и хранилка 3 лева трябва и повдигач

    Коментиран от #67

  • 67 111

    14 10 Отговор

    До коментар #66 от "Факман":

    Това е българския бизнес!!!! Още не почнал, но иска да го храни, а и нищо да не пипа!!!!
    Тия сметки, драги, си ги заври където слънце не огрява!!!!
    Имам познат, който е пчелар от юного години. Мед като изкара, го купуват на едро, на сравнително приемлива цена, и след това прекупвачите също изкарват добри пари от купеното. Е, не купувам от тях, а от "моя човек", защото съм сигурен за какво плащам. А ти си реви, че само влагаш, а печалба - никаква. Иначе и аз искам бизнес, който за един сезон да ми изплати дългосрочна инвестиция и да ми носи големи печалби, ама легален такъв пралтически няма. Та така....
  • 68 Много

    4 13 Отговор
    Пчеларите печелят винаги и много 30%мед останалото глюкоза захар за 15 - 17 лева буркан 800 грама щото медът тежал повече
  • 69 Филибелия

    10 0 Отговор
    Това е така, защото няма държавност.Производството на мед не е строеж на магистрали от които може да се краде.
  • 70 ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "оня с коня":

    За да се хване рояка от пчели трябва Ви съндъче намазано с маточина. Осите не е хващат, като пчелите на рояк. Тях трябва да ги напръскате с AHTИBECΠE - AEPOЗOЛEH CΠPEЙ ЗA УHИЩOЖABAHE HA OCИ.
  • 71 Свети Марко Тотев

    10 0 Отговор
    Ние българите сме малко тарикантини от което управляващите имат огромен кяр.
    Простотията ни е безгранична така,че скоро няма да се оправим.
  • 72 Свети Марко Тотев

    8 1 Отговор
    Кога управляващите да направили нещо за оцеляването ни !!!
  • 73 Чичо Скруч

    3 6 Отговор
    Всичко отива на логичен завършек. Защо искахте комунизма да падне!? Вижте сега порасналото дете на глупавата демокрация. И аз имах 30, сега са под 15 и отива на намаляване
  • 74 Анонимен

    6 2 Отговор
    Купувайте захаросан мед, той е чист. По живково наши комшии на година си вадеха мед, продаваха и печелиха на година по 3 хил. лева, който иска чист мед екологичен от едно ивградско село, поръчайте, работи в вик, кj, вълю се казва. Село с една къща, без коли, чист въздух, може да се обърнете към кметицата на ивайград, може би знае кординатите на мъжа или в гугутка селото, в което родителите му бяха учители. Чист мед.
  • 75 Плач

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И за 100лв го давай ако има кой да го вземе..
  • 76 хммм

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо Димо":

    В момента управляват Гълъб и радевите от цели 2 години насам!
  • 77 Вече свърши хубавото баламосване

    5 2 Отговор
    Няма го евтиния украински мед (от околностите на Чернобил) и българските препродавачи-"производители" щели да фалират! Освен това кубинската захар поскъпна много и не могат да ни пробутват за мед някакви сиропи!
  • 78 Иикономика

    3 0 Отговор
    Най-добре се откажете така ще консумираме вносна продукция и ще увеличим оборота на Шварц Груп, а това ще доведе до до по високи цени и някой най-накрая ще се облажи от меда. Уви не българите. Капитализъм бачо, нашите не оцеляват за сметка на големите.
  • 79 НикогаПовечеСДС-Чума

    4 0 Отговор
    "Кой не скача е червен."Наскачахте ли се,Глуп..ци!?

    Коментиран от #81

  • 80 Българин

    3 1 Отговор
    Айде замина си и медеца то не беше селско стопанство,земеделие,дървообработване,военна промишленост,енергетика да живее евро...ейската демокрация па ние ще ходим да мием чинии по европа.
  • 81 Димитър

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "НикогаПовечеСДС-Чума":

    Явно малко са скачали, щото червените пиявици още дишат. Но малко им остава. Гибелта на рашизма ще повлече и тях - верните слуги Кремъл.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Иван1974

    1 0 Отговор
    Купуваш една 24 рамкова центрофуга за 2500лв. 4 преносни сандъчета за 120лв. Отделяш 4 часа за вадене на пити от кошера, разпечатване, въртене и цедене на меда. Следва връщане на рамките в кошера. Медът се слага за утаяване в съд 300лв. След няколко дни може да се сипи в буркан и капачка за 1лв комплекта. Вадиш 50 кг мед. А за още малко оправдания : Инвентара се ползва 5 години и е за подмяна. Пчеларите се оправдават за високата цена на меда а потребителите, не се оправдават защо искат да си купят евтин продукт. Желаят да работят 1 ден от живота си и с парите изкарани да си купят 1 тенеки мед 25кг. По 7 лв. =175лв.
  • 84 Много прави са

    1 0 Отговор
    Захарта поскъпва непрекъснато. Алхимията не върви.