Last news in Fakti

15 Януари, 2023 11:10 1 259 10

Кузман Илиев: Пречките пред създаването на енергоресурси са двигателят на високата инфлация

  • кузман илиев-
  • икономист-
  • инфлация-
  • енергетика-
  • въглищни централи

Трябва да се направи всичко възможно, за да отложи затварянето на въглищните централи

Кузман Илиев: Пречките пред създаването на енергоресурси са двигателят на високата инфлация - 1
Снимка: БГНЕС

Пречките пред създаването на енергоресурси ни прави неконкорентоспособни и са един от двигателите на високата инфлация. Това мнение изрази в студиото на „Събуди се” икономистът Кузман Илиев. "Най-правилното нещо в условия на криза, ако искаш да излезеш от нея е локомотив, който да те извади от нея. А това са предприемачите и частните инвестиции. Иначе се плъзгаш по една опасна плоскост. На държавно ниво, както бяха се засилили сега депутатите от този парламент – да теглиш дълг отвън, който е много скъп, и да го харчиш, получавайки статистически някакво движение – това не са устойчиви инвестиции. Това е моментно купуване на време, което не бива да се допуска", коментира той местните данъци, които в едни общини скачат, а в други - намаляват.

По думите му страната няма добре направена децентрализация. „Затова големият губещ са именно общините. Там има най-големи проблеми, а те имат най-малко ресурс и зависят от държавната хазна. Там политическият момент е най-силен – коя община е „наша”, посочи той. И допълни: „Пътят пред общините е да им се даде повече свобода да взимат собствени решения, повече ресурс в тях и по-малко политически елемент”.

„Най-страшното икономическо явление е инфлацията. Няма по-страшно. Тя прави така, че нищо не може да изчислиш – нито на ниво домакинства, нито на ниво бизнес. Две са основните причини да имаме висока инфлация – безразборното печатане на пари и ниското производство, защото по един или друг начин се създават някакви пречки пред бизнеса. Има пречки пред създаването на енергоресурси, които застрашават енергийната ни сигурност и правят неконкурентоспособен българският бизнес”, подчерта Илиев.

По думите му именно поради тази причина трябва да направим всичко възможно, за да отложим затварянето на въглищните си централи, както е предвидено по Плана за възстановяване. Според него високата инфлация може да се окаже спънка по пътя ни към еврозоната, към която е предвидено да се присъединим през 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЕОПАРД

    1 3 Отговор
    КОЙТО сее ВЕТРОВЕ ще жъне бури ОБИЧАЙТЕ СЕ хора от всички СТРАНИ правете живот

    Коментиран от #5

  • 2 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    Кви енерго ресурси, когато гламавите бичат Санкции срещу Русия. Но купуват Руски газ и петрол от краварите и други 5 пъти по Скъпо. Тарикатчета са, спор няма.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Заинтригуван

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЛЕОПАРД":

    А то в психиатрията имало интернет.
  • 6 Българка

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    След 5-ти декември 2022 прокремълското правителство на Радев е внесло 3 танкера с руски газ. Но това не се коментира
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Преди 2 дни бензинът бе 2,80лв.......Само 0,16лв по висок от преди войната ,което е 5,7% увеличение.НЕЗначително.За разлика от бензина ,ПАПОТО е .........над 100% увеличено.
  • 8 анархия

    5 1 Отговор
    в западна европа храната е почти два пъти по евтина, кой краде тук тази разлика ? Отделно трудът тук се заплаща смешно.
  • 9 без имена

    1 0 Отговор
    тома белев ,сандов и ко са в германия ,за да спрат властите да разработват ново находище на лигнитни въглища.
  • 10 ВМРОвКанала

    2 2 Отговор
    Уяден на Гладен, не вярва, това си ти кузмане !!!