Last news in Fakti

22 Август, 2013 20:00 1 524 0

Бившата шефка на НЦИОМ ще обжалва дисциплинарното си уволнение

  • лидия йорданова-
  • нциом-
  • михаил миков-
  • отстранена-
  • дисциплинарно уволнение-
  • доклад

Председателят на парламента Михаил Миков я освободил без официално посочени мотиви за решението

Бившата шефка на НЦИОМ ще обжалва дисциплинарното си уволнение - 1
Лидия Йорданова

Отстранената шефка на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова ще обжалва дисциплинарното си уволнение в съда, съобщи „Правен свят“. Това е заявила лично Йорданова, след като вчера стана ясно, че председателят на парламента Михаил Миков я е освободил, без да е посочил официално мотиви за това решение.

"Бяхме безкрайно лоялни към институцията и аз лично ще остана такава винаги. Завеждам дело срещу уволнението ми. Надявам се на добра развръзка, защото познавам себе си и нещата, които съм направила. Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая. Няма по-заинтересован за това от мен", обясни Йорданова.

Въпреки липсата на официални мотиви за нейното уволнение, предположенията са, че решението е взето заради констатации в одитен доклад за работата на НЦИОМ от 1 януари до 30 юни тази година, който открил множество нередности. Става дума за изплащания на хонорари в НЦИОМ без договор, както и че собствените приходи не са превеждани към републиканския бюджет, а са разпределяни като парични бонуси чрез граждански договори.

Други констатации са свързани с наемането на роднини на служители на центъра за анкетьори. Според доклада 211 879 лв. са били изплатени за анкетьорска дейност без подписан договор. При одита били установени и нарушения при командировките на самата Лидия Йорданова, както и при външни договори на центъра, в които не са определени редът и начинът за формиране на цената на изследванията. Вчера стана ясно, че и прокуратурата е сезирана.

Председателят на парламента Михаил Миков още в началото на месеца обяви намерението си за закриване на НЦИОМ, а уволнението на шефката му се приема само като част от процеса. Тогава Миков каза, че през годините многократно е имало обвинения, че НЦИОМ е официозна социологическа агенция и нямало нужда от такава, след като в страната има много социологически агенции. "Спазването на финансовата дисциплина в това звено също показва определени пороци. Това е въпрос на отговорност на ръководителя му, а не осъзнато решение за функциониране на звеното", загатна тогава Миков.

Днес Йорданова изказа своето виждане, противоположно на заявеното от Миков. По думите ѝ, НЦИОМ работи по специфични задачи, които не се изпълняват от частните социологически фирми, нито от останалите вътрешни парламентарни звена.

"За времето, в което съм ръководила НЦИОМ, центърът е провел общо 515 планови изследвания – става дума както за количествени, така и за качествени изследвания. За 14 години имаме общо 127 изследвания на политическите нагласи или средно по около 9 на година. В годишните си планови изследвания сме измервали влиятелността на парламентарните групи, оценките за техните законодателни инициативи, комуникационните им умения и близостта им до хората. НЦИОМ приема заявки от народни представители за блокове въпроси във всяко месечно планово изследване", каза още Йорданова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА