22 Октомври, 2024 19:33 1 241 13

Европа трябва да промени кардинално курса си

  • марио драги-
  • доклад-
  • европа-
  • ес-
  • сащ-
  • китай

САЩ и Китай са далеч по-напред спрямо Стария континент

Европа трябва да промени кардинално курса си - 1

Европа драматично изостава след Китай и САЩ относно икономическия растеж, иновациите и високите технологии. За да успее да навакса, ЕС е необходимо да въведе сериозни реформи и да насочи вниманието си към инвестициите в нови отрасли. Около това мнение се обединиха председателят на УС на БФИЕК Константин Стаменов, министърът на икономиката и индустрията Петко Николов, заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов, заместник-министъра на енергетиката Красимир Ненов и бившият премиер ((2005 - 2009) и член на ЕП (2014 - 2024) Сергей Станишев по време на откриването на Експертната дискусия върху доклада на Марио Драги "Бъдещето на европейската конкурентоспособност".

„Докладът не просто провокира размисъл, а е ясен призив за действия. Промяна или изчезване - Европейският съюз е изправен пред избор - или ще се трансформира, или ще загуби своето значение", каза Моника Станишева. „Живеем в свят, в който се случват драматични промени с главозамайващо темпо. Този променящ се свят не прощава слабостите и ще отхвърли всички онези, които нямат смелостта и визията да се променят", подчерта още тя.

„Няма съмнение, че през последните години страните в Съюза са изправени пред редица трудности - икономически спад, пандемия, отпечатък върху околната среда", коментира и Петко Николов, министър на икономиката и индустрията.

"Дигиталната среда става все по-сложна, но и враждебна. В такава ситуация европейските предприятия изостават от конкурентите в САЩ и в Китай особено по отношение на иновациите и високите технологии", допълни още икономическият министър.

„Очертаните в доклада на Драги три области на действие за постигане на устойчив растеж - преодоляване изоставането в иновациите, съвместен план за декарбонизация и конкурентоспособност и повишаване на сигурността и намаляване на зависимостите на Съюза, са адекватни, навременни и наложителни“, подчерта Николов.

Намираме леко за амбициозна цел осигуряването на посочените в доклада допълнителни инвестиции в размер на около 800 млрд. EUR годишно в Съюза за възстановяването на самата Европа, може да се мисли по този въпрос, но не това е основният проблем, посочи още Николов.

Цените на енергията в ЕС са високи, като това възпира инвестициите, а целите в областта на климата са трудно постижими в един средносрочен план за предприятията от енергоинтензивните сектори, отбеляза още министърът.

За да превърне енергийният преход в една реалност, ЕС би трябвало да синхронизира всички свои политики с климатичните цели и да излезе според нас с един съвместен план за декарбонизация и конкурентоспособност, който да обхване производителите на енергия, чистите технологии на енергоемките компании, които е трудно да намалят своите емисии.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    23 0 Отговор
    Щом ЕССР е подлога на гнусните ФАЩ винаги ще е така !
  • 2 Дядо Йоцо гледа

    29 2 Отговор
    Европа умира , даже в Северна Корея живота ще стане по добър отколкото в европейския бърда....
  • 3 Гунчо

    21 0 Отговор
    Щом в доклада нееднократно се споменава декарбонизацията, той е за боклука, понеже категорично отказва да премахне това зло, тормозещо икономиката и гражданите.

    Коментиран от #6

  • 4 Бре, бре,

    10 0 Отговор
    Какви умници во главе със станишевица! Направо мозъчен тръст! И… открили топлата вода! Ама, иначе по новините ги пишат.
  • 5 Гост

    19 0 Отговор
    За да просперира Европа и е нужна Русия. Енергийният гигант може да бъде верен съюзник и незаменим партньор. Още не е късно Европа да подаде ръка на Русия.
  • 6 нашия

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гунчо":

    Марио Драги който сега дава насоки за "спасение" като шеф на ЕЦБ лично участваше в това убийство на европейската икономика....смятай мнението на какъв човек се коментира....
  • 7 Марио Драги

    15 1 Отговор
    ЕС е жаба, бавно варена от САЩ. Целия европейски парламент в Сибир заради продажната си политика

    Коментиран от #8

  • 8 Нашия

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Марио Драги":

    Не целия ЕП ,а ЕК 100% са за Сибир
  • 9 НИКО

    14 1 Отговор
    ЕВРОПЕИЦИ НЕ РАЗБРАХА ЛИ ЧЕ СА ВЕЧЕ НА БУНИЩЕТО, АМЕРИКАНЦИТЕ ГИ ИЗХВЪРЛИХА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Яшар

    0 1 Отговор
    .Станишев най на края доиеде на м-я ..и седна доволно на него ..тос пдрас равен няма по глпуст и пдрастия да знаете от един цганин ..штот вие българите търпите пдрастиата
  • 12 Факт

    1 0 Отговор
    Без базови технологии няма високи технологии! Само пилеене на фондове.

    Коментиран от #13

  • 13 Умница

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Си ти !