Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 11:36 12 431 81

Николай Василев за Асен Василев: Луд с картечница

  • николай василев-
  • мерки-
  • асен василев

През следващите шест месеца фискалният резерв спада

Николай Василев за Асен Василев: Луд с картечница - 1
Снимка: БГНЕС

Фискалният резерв на България спада драстично при управлението на правителството на Кирил Петков (13 декември 2021 – 2 август 2022 г.), в което за финансовата политика отговаряше вицепремиерът и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Към 31 януари 2022 г., т.е. малко повече от месец, през който на власт е четворната коалиция, в която финансите се доминират от представителите на ПП, размерът на фискалния резерв е малко на 11 млрд. лв. Това е най-високата му стойност за всичките месеци, през които Петков е на власт.

През следващите шест месеца фискалният резерв спада, като най-ниската му стойност е на 31 март, когато възлиза на 7,45 млрд. лв. Това показва справката за състоянието му в края на всеки месец от 2022 г., с която БГНЕС разполага.

През останалите месеци от краткия престой на Петков и Василев на „Дондуков 1“ фискалният резерв се движи в диапазона от 9,9 млрд. на 31 февруари до 9,1 млрд. лв. на 31 август. На 2 август воденият от ПП кабинет се разпуска след първия успешен в най-новата ни история вот на недоверие, гласуван на 22 юни 2022 г.

Финансистът Николай Василев бе първият, който алармира за негативните последици от намаляването на фискалния резерв и трупането на нови дългове.

„Намаляването му е най-доброто отражение на цялостната бюджетна идеология на предишното управление. Тази политика е волунтаристична и безотговорна. Може да бъде сравнена с поведението на луд с картечница, който стреля, докато има патрони. Колкото резерв има, той трябва да бъде изхарчен. Колкото дългове е необходимо, те могат да бъдат взети. Колкото по-голям дефицит може да бъде направен, толкова по-добре. Колкото по-големи харчове, толкова по-добре“, заяви пред БГНЕС финансистът, който бе бивш вицепремиер и три пъти министър в правителствата в периода от 2001 до 2009 г.

Василев отбеляза, че краят на една такава политика винаги е един и същ и припомни, че кабинетът „Петков“ е първият в най-новата ни история, който падна в резултат на вот на недоверие, гласуван и заради финансовата политика.

Василев подчерта, че на 8 април резервът е достигнал дори 4,8 млрд. лв. „Тогава написах: парите на държавата свършиха! Когато някой каже, че имаме резерв от 4,8 млрд., това означава, че разполагате само с 300 млн., защото 4,5 млрд. са неприкосновени. 300 млн. лв. представляват разходите на държавата един ден напред. Подобно нещо не бях виждал от времето на виденовата криза“, каза финансистът.

И ако тенденцията на спад и стойности под 10 млрд. лв. са характерни за първото полугодие на изминалата година, данните за септември-декември са коренно противоположни.

През септември фискалният резерв достига 13,1 млрд. лв., което е скок с цели 4 млрд. лв. спрямо август и почти 2 млрд. лв. повече, отколкото през януари, когато Петков и Василев са поели властта.

Тенденцията на плавно увеличаване на фискалния резерв се запазва до края на годината, когато той възлиза на 13,4 млрд. лв.

Николай Василев отбеляза, че служебното правителство на два пъти е взело дълг, защото скоро ще дойде голямо дългово плащане около 3 млрд. лв. „Те са се подготвили с този резерв да посрещнат това плащане. Резервът фактически беше финансиран от последната емисия държавен дълг“, каза Василев, който е управляващ партньор на „Експат Капитал“. Компанията постави на балкона на своя офис в центъра на София така наречения „часовник на дълга“, който беше свален от властта.

Финансистът заяви, че за последната година дългът е нараснал главоломно от 31 млрд. на 40.

„Ако така продължаваме, през 2024 г. дългът може да стигне 50 млрд. лв“, предупреди Василев, който е един от най-ревнивите защитници на бюджетния баланс и ниските дългове. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    51 70 Отговор
    Да не забравяме Радев! Той ни докара до тук, той да картечницата на киретата...

    Коментиран от #3

  • 2 Алоу

    85 63 Отговор
    Един ден и теб Василев ще те подпука прокуратурата ама не тази заради която очерняш ПП.
  • 3 Радев

    53 14 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    Ги е избрал така ли? Ти за кой гласува, викаш?
  • 4 Страничен

    83 64 Отговор
    М дам тези двамата нанесоха такива щети за краткото си управление, че няма на къде. Ако управляват по дълго ще станем разорена държава, на тези двамата не трябва да им се дава възможност да стигнат до властта защото са тотално некомпетентни.

    Коментиран от #15, #57, #61

  • 5 Малкия мук

    58 25 Отговор
    Още ли е на свобода
  • 6 УРА,,УРА

    76 34 Отговор
    Луд с картечница е твоя човек от плевенско. Но ти си приказвай и обиждай спокойно. А после ще се молиш да се гласува за НДСВ, но няма как да,стане вече.
  • 7 Въпрос

    68 39 Отговор
    Наистина ли тази държава е напълно под контрола на мафията и шайката ? Да ! След като престъпници като този индивид излизат и нагло лъжат и манипулират - ДА ! Мислете и гласувайте !
  • 8 Фактъ

    70 33 Отговор
    Клоун , смешник , подлога на ДПС .
  • 9 И какво?

    78 14 Отговор
    Не е проблем тегленето на дълг, ако парите биват инвестирани във важни проекти, от които държавата ще спечели. Повечето държави в Европа, теглят много повече от нас и инвестират в икономиката и по-добрия живот на хората. Само ние умниците си седим с 5 лв в джоба и стройм една магистрала 70 години и една детска болница 50 години.
  • 10 Фатмака

    30 24 Отговор
    Е вниновен!!!
  • 11 демократ

    65 28 Отговор
    Някой очаква ли от Малкия Мук да каже нещо компетентно и смислено - може би само малка част от неграмотни те.

    Коментиран от #64

  • 12 Ционист

    60 20 Отговор
    Не е за вярване как престъпната шайка и мутрите от ДС , ДПС , Гроб и БКП ви мачкат роби и си траете ! Защо бре аджамий ?
  • 13 дедовия

    62 16 Отговор
    ей малък крадец , нали ви видяхме как управлявахте и до къде я докарахте , нали за това ви изритахме , явно малко ви е било!?
  • 14 уийъху

    66 22 Отговор
    Ники Маус, ти си един пропаднал лъжец бре. Добре че българите ви изгониха та такъв като теб да скимти по медиите и да лъже ама без да има власт. Мръсен лъжец, правителството паднало 22 юни, а фискалния резерв станал 13 милиарда през септември. Демек резервите нараснали за 2 месеца щото ги нямало промяната. Палячо и ти си един финансист, че само къщичките на баба яга можеш да финансираш с 24 хиляди лева. Мухльо не ни липсваш.
  • 15 И сега кво?

    22 6 Отговор

    До коментар #4 от "Страничен":

    По акъла ти личи, че вярно си много страничен.
  • 16 Иван Вазов

    52 10 Отговор
    Николай Василев работи като "експерт" на чужденци, дошли да ограбват България чрез инвестиции - регистрира им фирмата, лъже - маже за комисионна от преговори. Такива неща.
    Щом се обажда, явно е огладнял и бизнесът не спори....
  • 17 ФЕН

    46 12 Отговор
    Нещо не се връзват сметките на Никето.... сметната палата и държавните органи едно показа ват Никето друг филм пробутва....при Редовното правителство нараства събираемостта и оставят 2,2 милиарда излишък официално има и качени докладите и в България и в ЕУ ..Никите каза ,че при него в тефтера има друго пише пари за крадене ама НЕ взети и те се полагат на хунтата .....Егати икономиста !! Верва на бакалския тефтер с имената и услугите не вярва на държавата и институциите ....Да не говорим за покачва не на доходите на хората това е мръсна дума за Никето....Кражби и Продажби ...хората и държавата да го ....
  • 18 Ники

    46 18 Отговор
    Престани да плюеш хората защото са носители на новото а не като теб да опитваш да се върноеш във властта чрез измислени парти като итн
  • 19 Извод

    40 9 Отговор
    Мисля че българите си заслужават съдбата щом са гласували за подобни индивиди ! Много още има да страдате докато се отлепите от последните места по всички жизненоважни показатели , докато сикаджията и ортаците му , под чадъра на прокурора мафиот тъпкат чекмеджетата на ваш гръб !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Фолкбуклук

    44 8 Отговор
    И ти доста крадна в партийката на царчето!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тома

    36 8 Отговор
    И за дребния царски крадец днес пита бай Ставри
  • 26 Нещастник

    36 10 Отговор
    Който си мисли че може да манипулира някой нормален човек.Видяхме те като маниполираш Слави докъде стигна ИТН.Ако искаме нещо да не се случи то непременно ти си замесен
  • 27 Саркастично Сирене

    6 1 Отговор
    Нищо е, таз година по-добре ще е..
  • 28 Ива

    38 12 Отговор
    Индивида е един откровен лъжец и манипулатор ! Чалгаджията , който бутна държавата е само троянският кон на мафията и вярвайте много добре вероятно е заплатен за постъпката си ! Нали видяхте добре кои не желеят съдебната реформа - ДПС , ГРОБ , БКП , ИЗРАЖДАНЕ и пишман генерала ! Те знаят много добре за престъпленията , които са извършили и затова са се прегърнали като плъхове ! Мислете и гласувайте !

    Коментиран от #66

  • 29 В интернет пространството

    34 6 Отговор
    Е пълно с прякорите на този ..... николай. А факти му пазят имиджа и ги трият. Но Асен е лудия с картечницата.
  • 30 Гергана

    27 7 Отговор
    Защо говори така манипулативно. Ако се провери размерът на резерва за минали години в сайта на БНБ се вижда, че е обичайно около 9 -11 милиарда, както и по време на Василев, а размерът винаги има колебания според това дали се изплаща дълг този или следващ месец. Практиката да се рефинансира дълг с нов заем е обичайна и отпреди това правителство и продължава и при Донев. Само трябва да се вдига шум и да се плашат хората и все с неща, като фискалния резерв, за които средния българин не е специалист.
  • 31 Антон

    40 25 Отговор
    Правителството на ПП беше най-доброто в нашата история от 1944 г. насам.
  • 32 Спазвайте си правилника

    10 2 Отговор
    Както коментари така и статии с обидни думе не се поместват.
  • 33 Простото Киро

    20 32 Отговор
    Харвардските шмекери са учили как да печелят пари по ВСЕКИ възможен начин, а не да управляват държава и да се грижат за народа.
    Със същия успех начело на държавата можеше да бъде сложен някой зарзаватчия или бакалин.

    Коментиран от #34, #37

  • 34 Умната тиква

    24 10 Отговор

    До коментар #33 от "Простото Киро":

    Както пожарникар и чалгар, нали.
  • 35 Чочо

    29 10 Отговор
    Не беше свален заради финансова политика а,заради проруски интереси,другарю Василев(посна пицо)
    Бъдете информиран
  • 36 Старите муцуни

    34 7 Отговор
    Останаха гладни и отново изпълзяха от дупките
  • 37 Чочо

    9 4 Отговор

    До коментар #33 от "Простото Киро":

    Съмнявам се за бакалина и за зарзаватаджията.
    Ще им трябват по вече умения
  • 38 българин

    32 7 Отговор
    Точно това крадливо юпи ли словоблудства, IT мошеникът, по-добре да си трае и да не се набива на очи, че току виж го привикали да дава отчет за престъпленията си.
  • 39 Този е от хората

    32 6 Отговор
    Които само със снимка дразнят дори и нищо да не кажат а се опитва да манипулира.Ники трябва и малко харизма а не голо плюене.Не се показвай повече защото фактите ще прегреят от хора които не искат да те виждат
  • 40 Ван дер Любе

    29 8 Отговор
    Друго си е да си крадец с визия. Както добре си спомняме Ники Василев строи новия (тогава) терминал на летището в София и резултатът е поне 50% скътани пари, т.к. резултатът е плачевен. Както му викат Ники-то не става.
  • 41 Без ДДС

    26 11 Отговор
    100% ще подкрепя ПП-ДБ.
    Ако бяхте читави щяхте да оправите държавата,а не да се замогнете.
    Уважавам гейовете,мразя пе-де-ра...стите. Ти си такъв .

    Коментиран от #42, #71

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Абе Ники,

    29 5 Отговор
    Ко стана с 800-те дни???За вас умрелите мишки или убаво или нищо,значи НИЩО!!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Анонимен

    25 4 Отговор
    Казано от неуравновесен човек който иска всячески да се вмъкне в политиката а не заслужава видяхме какво направиха за 800 дни лични далавери и игри гори и дворци
  • 47 Трезвомислещ

    14 6 Отговор
    Тоя "финансист" със запушения нос да се гръмне сам!
    Бил юпи, ама май си е чиста проба души?

    Коментиран от #48

  • 48 Трезвомислещ

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Трезвомислещ":

    С извинение - души!
  • 49 Трезвомислещ

    3 1 Отговор
    С извинение - супи!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Уйизатеб

    10 1 Отговор
    Женски нещастник
  • 52 дядото

    10 1 Отговор
    като слушам хората по страната,май всички горе сте луди за картечница
  • 53 Опа

    20 5 Отговор
    Изпълзя плужекът и се надява да се върне НДСВ и некадърните юпита, които освен да си пълнят джобовете си и да намаляват доходите на народа друга икономика не признават

    Коментиран от #62

  • 54 Бамбука

    18 5 Отговор
    Малък човек, голям некадърник. Изгониха го от три министерства.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Браво на Василев

    16 17 Отговор
    Истината трябва да се знае за тези мафиотски проекти ПП и ДБ! За тях България не струва и пукнат грош! Важно в мафията и чуждите интереси! Не случайно форумите са пълни с платени глупаци с ниско интелигентни лъжи! Толкова си може мафията ПП и ДБ!

    Коментиран от #75

  • 57 Централен

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Страничен":

    То пък онези дето ни управляваха 12години са толкова почтени, че направо трябва да идат в рая хи хи
  • 58 Симпатяга

    16 4 Отговор
    Този дребосък и недоноско е толкова компетентен, че може да оправя само себе си заедно с другия "голям" специалит Милен Велчев.
  • 59 Централен

    10 2 Отговор
    То пък онези дето ни управляваха 12години са толкова почтени, че направо трябва да идат в рая хи хи
  • 60 Централен

    14 2 Отговор
    То пък онези дето ни управляваха 12години са толкова почтени, че направо трябва да идат в рая хи хи
  • 61 А пък ако дойдат

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Страничен":

    герб всички магистрали ще цъфнат и вържат. Скороспешно ще се преведат авансите и... магистралите ще бъдат факт. Я, дали не сънувам или халюцинации имам?
  • 62 Да, юпита, мупита...

    16 2 Отговор

    До коментар #53 от "Опа":

    Никой път ПОВЕЧЕ царските юпита. А къде из Америка се изгуби великата любка качакова? Ей, как не останаха тук да заработват. Един в Америка, друг в Ингилизия. Не щЪт България. Ама иначе тръпка имат да яхнат белия кон отново!!! Народе български, опичай си акъла!!!

    Коментиран от #70

  • 63 Ники, кротни се за малко, бе.

    15 3 Отговор
    Един контакт само с дългия и те зарази с неговата мания да си пъха гагата навсякъде! Успокой се. Няма да те изберем. Никога и за нищо. Така сме преценили, така сме решили. Юпита повече не желаем да се упражняват на родна земя. Намери си друго занимание и стига обикаля по интервюта. Вземай пример от миленчо. Не че него го искаме. Но поне стои в ъгъла и не досажда.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Шрот

    8 3 Отговор
    Мики маус пак иска да е в парламента
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Момо

    9 1 Отговор
    На теб нали ти е пълен джоба какво ти е еня за бюджета или искаш народа да умира от глад
  • 68 Комуновирус

    6 10 Отговор
    Каква съдебна реформа,бе шарлатани. Тук се говори за фискална дисциплина. Кокорчовците опоскаха като марокански скакалци скътаното от правителствата на ГЕРБ пари. Били сме пред финансов колапс. Все пак служебното на Гълъба спаси от фалит държавата,трябва да го отчетем.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Грешиш,

    13 0 Отговор

    До коментар #62 от "Да, юпита, мупита...":

    Великата Качакова е тук. А на бай Стяври му е мъчно и скучно без Малкия мук, който над 7000 дни си вее вятъра и здраво смуче държавна пара, а сега и лае.
  • 71 Кочо

    0 7 Отговор

    До коментар #41 от "Без ДДС":

    А твоят Асен Василев ;) Доказан. Не че имам лично аз нещо против, ама ти нали уж мразиш обратните?
  • 72 Иванчо

    7 0 Отговор
    Жужето Хаяско ДС пак го задейства. Жалък нещастник, оправил вече нацията за 800 дни.
    Докога ще ни досаждат доказани некадърници и съсипали България тарикати.
  • 73 Справедлив

    7 0 Отговор
    ОЩЕ ПОМНИМ как НДСВ продаде ерп -тата и ни обрече на скъп ток.Явно Василев картечницата е била в теб.
  • 74 Мнение

    3 4 Отговор
    Обикновен български гражданин за Николай Василев и Асен Василев - двама луди с картечници, слугуващи на чужди интереси!!!
  • 75 Хохохо

    6 3 Отговор

    До коментар #56 от "Браво на Василев":

    Платените глупаци с ниско интелигентни лъжи са тези, които плюят против ПП, единствената що годе свястна партия.
  • 76 велик

    0 9 Отговор
    ники василев е най-добрият български финансист и държавен сужител

    Коментиран от #80

  • 77 Климбо

    9 0 Отговор
    Крадлив царски б@клук.Да те почвам ли?
  • 78 Истината

    0 0 Отговор
    По-Добре луд с картечница,отколкото само луд
  • 79 дгдхш

    2 0 Отговор
    Аз, за никиту Василиев: Крадец извън затвора
  • 80 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "велик":

    Както е велик,така и великолепно отмъкна/ приватизира/ БТКато за жълти стотинки.Някой да го е осъдил,да го е вкарал в пандиза?
  • 81 3.14К

    0 0 Отговор
    Тия двамата са от един дол дренки, но различни реколти.