Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 09:00 1 803 15

Производители на плодове и зеленчуци излизат на протест

  • протест-
  • русе-
  • плодове и зеленчуци

Те настояват за спешни промени в стратегическия план

Производители на плодове и зеленчуци излизат на протест - 1
Снимка: БГНЕС

Производители на плодове и зеленчуци излизат на протест с настояване за промени в Стратегическия план, след като месеци наред управляващите отказват диалог с тях.

Протестът ще бъде в Русе и по информация на програма "Хоризонт“ на БНР се очаква в ранния следобед недоволните да блокират кръговото движение при "Дунав мост". Малко преди обед пък министърът на земеделието Явор Гечев ще се срещне с други производители от същия бранш, но в Пловдив, уточнява БНР.

Преди дни в специална пресконференция 8 организации от сектор "Плодове и зеленчуци" се обърнаха към президента с молба – при избора на земеделски министър в следващото служебно правителство той да вземе предвид техните виждания към начина, по който работят с ведомството.

Веднага след като стана ясно, че агроминистерството остава със същото ръководство до следващите избори, браншът обяви протест, за да бъде чут.

Настояването на производителите е да се направят спешни промени в стратегическия план, защото в този си вид той не е в полза на реалните земеделци и според тях обслужва лобистки интереси.

В обявените протестни действия ще се включат градинари, биопроизводители, овощари , лозари. Те ще излязат между 14 и 18 часа на кръговото при "Дунав мост" с намерение да блокират движението.

По същото време Министърът на земеделието Явор Гечев ще участва в среща на други производители на плодове и зеленчуци в Пловдив. Събитието се организирано от други браншови организации и се очаква на него да бъде представен одобрения през декември Стратегическия план за развитие на земеделието.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зърнар на субсидии

    13 4 Отговор
    Ало зарзавата, я си натискайте парцалите, субсидиите са само за нас бибитковите любимци

    Коментиран от #4

  • 2 Не само те,

    24 1 Отговор
    а цялата държава трябва да е по улиците със сопи в ръка и да изгони в изгнание, всички крадлювци до живот, както те нас гонят!
  • 3 Васил

    17 8 Отговор
    Хубаво протестират ама защо вносните зеленчуци и плодове са с 40% по евтини нещо куца! Ако не могат да предложат по добра цена то тогава по добре да си стоят във вкъщи.

    Коментиран от #5, #7, #8

  • 4 оня с коня

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "зърнар на субсидии":

    Опитваш се да иронизираш Зърнарите и строго целевите Субсидии които получават от Европа,но на практика всички Българи които имат Земя и са я предоставили за Арендуване получават РЕНТА точно от тях- "алчните Зърнари",а не от Зарзаватчии,Тиквари,Гъбари,Пчелари и всякакви други подобни.

    Коментиран от #10

  • 5 Овощар

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Куца това,че парите не се разпределят по предназначение. Другите държави много добре знаят каква е целта и не търсят всякакви начин да ги измъкнат обратно.
  • 6 Българка

    7 4 Отговор
    Производителите на плодове и зеленчуци не разбраха ли, че Румен Радев и Бойко Борисов са две страни на една и съща монета.Президентът отдавна премина на страната на мафията. Субсидира се основно зърнената мафия, олигарси и приближени до ОПГ ГЕРБ-ДПС. В този отбор е и Радев. В новия-стар негов кабинет е сменен единствения човек, който има гръбнак и е последователен в политиката си, а не сламен послушко. Минеков единствен открито говореше срещу илигарси от мафията, които рушат културното ни наследство за тлъсти свои облаги. Минеков се опитваше да защити културните ни институции от пълзащия преврат на мафията. Той изрази несъгласието си с назначаване на ПР-ката на ДПС в Народния театър, с опит за източване на бюджета ни чрез ударно увеличаване възнагражденията на послушни на директора и задкулисието работещи тан (не само артисти)
    Този протест не вярвам да постигне кой знае какъв резултат. Хубаво е да се протестира пред президентството. Там е върховния вожд

    Коментиран от #9

  • 7 Хъъъм

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Това е проблема. Не само земеделците, а и животновъдството трябва, всичко да блокират, граници и всичко дето ще им реши проблема. На запад тия браншове, взимат по 2,3 пъти по високи субсидии, така могат да продават своето и да съсипват местното ... Време е, да се предоговаря членството, или блокаж на вноса. Отделно и това да се дава, трябва да бъде в полза на дребния и средния производител, а не в полза на едрия, на едрия не са му нужни тия пари, но за дребния ще ги спре по села и малките населени места и ще ядем чист продукт, а не заводски боклуци.
  • 8 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Ами то се иска аъл за да се сетиш, ама ще кажа. Първо се отглеждат в други климатични условия(по топли), втор те субсидира яко от държавата, респективно ЕС. Пример: гърците получават за един декар зеленчуци субсидия в размер 700 Евро, плюс субсидии за
    Препарати, торове, поливане, нафта, ако щеш дори съветите на агронома се субсидират, а България едни 40 лева, и всичко друго си плащаш!!!!!
  • 9 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Точно!!!!!!
  • 10 зърнара с Бентлито

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Обработвам хиляди декари, монополист съм в района, получавам многомилионна субсидия, на теб понеже си гольо ти давам трохички и ти им се радваш. Ама няма къде другаде да отидеш, защото съм само аз в тая мера, капиш

    Коментиран от #12, #13

  • 11 ЩО БЕ...!🍅

    3 0 Отговор
    Ми що продават
    Шопската салата
    По банско баровец× 18.99...а
  • 12 оня с коня

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "зърнара с Бентлито":

    Има и такива случаи на Арендаторски монополизъм,но разгеле при мене в Добруджа не е така щото има 4-5 Кооперации които се конкурират.И не съм "Гольо" щото Декарите ми хич не са малко,от там и "трохичките" които получавам са си цял Самун в сравнение с останалите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Браво бе "тарикати"!

    3 0 Отговор
    Точно на най големия крадец руската подлога Резидент, да се плачете? Все едно на арменския поп! Тоя т.пак тиква от топка не различава, а и вие не го интересувате при вас няма милиарди, за крадене!.......п.п. и не става с един декар домати, да храниш семейство цяла година!
  • 15 Буквоядец

    0 0 Отговор
    Тези,които опровергаха поговорката,че с п....я, боя не се прави,щели да правят предизборна сбирка