4 Февруари, 2023 12:13 3 030 11

Moody's прогнозира отлагане на еврото в България

  • moody’s-
  • евро-
  • българия-
  • рейтинг

Инфлацията ще се понижи до 6,0 % в края на 2023 г., спрямо 14,3 % в края на 2022 година

Moody’s потвърди дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута Baa1 със стабилна перспектива, съобщават от Министерство на финансите.

Според Moody’s България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от 2024 г., но в основния сценарий за страната е заложено, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година.

Потвърждаването на рейтинга Baa1 на България балансира следните ключови фактори:
- Очакванията на Moody’s, че енергийна криза в Европа няма да отслаби съществено икономическата и фискалната позиция на страната.
Подкрепата за кредитния профил на България, произтичаща от перспективата за приемане на еврото, въпреки риска от забавяне на приемането след 2024 г.
- Рисковете за ефективността и напредъка на правителството по ключови приоритети, произтичащи от продължителния вътрешнополитически застой в страната.
- Стабилната перспектива отразява очакванията на Moody’s за относително слаба флуктуация на основните икономически и фискални показатели на страната през следващите 12 до 18 месеца. Тя също така отразява баланса на рисковете между потенциалните отрицателни ефекти върху кредитния профил, произтичащи от политическата ситуация в страната, и потенциалните положителни ефекти от евентуалното приемане на еврото, коментират от Министерство на финансите.

Анализаторите от Moody’s оценяват, че въпреки нарастващите производствени и потребителски цени, наличните данни за България към ноември 2022 г. показват, че индустриалното производство и частното потребление в страната са относително устойчиви на тези шокове.

Moody's очакват реалният растеж на БВП да възлезе на 2,7 % през 2022 г., след което да се забави до 1,4 % през 2023 г. и посочват, че тези оценки са сред най-стабилните темпове на растеж в сравнение с останалите европейски страни през тази година.

Отбелязана е също способността на правителството да предостави подкрепа на предприятията, без да отслаби фискалната си позиция, като важен фактор, който обяснява защо Moody’s не очаква енергийната криза да има значителни и трайни икономически последствия върху българската икономика.

От рейтинговата агенция смятат, че инфлацията ще се понижи до 6,0 % в края на 2023 г., спрямо 14,3 % в края на 2022 година.

В съответствие с необходимостта от изпълнение на Маастрихтските критерии, очакванията на агенцията са, че бюджетният дефицит ще остане стабилен около 3 % от БВП през 2023 и 2024 г., а държавният дълг леко ще се увеличи до 23,8 % и 24,7 % от БВП, съответно в края на 2023 и 2024 г., запазвайки общата фискална позиция на страната като цяло непроменена.

Липсата на стабилна управляваща коалиция, през по-голямата част в периода от април 2021 г. до настоящия момент, е довела до повишаване на рисковете, свързани с провеждането на ключови за страната политики и би могла също да усложни възможността на правителството за реакция при наличието на непредвидени събития. Анализаторите отбелязват, че служебното правителство се е оказало ефективно в укрепването на алтернативните маршрути за доставка на газ през Гърция и Турция, както и алтернативни доставки на природен газ, най-вече от Азербайджан.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при наличието на подобрение в перспективите за растежа в дългосрочен план, произтичащи от подобрения в инфраструктурата и институционалната среда, както и присъединяването на страната към еврозоната.

Moody’s отбелязват, че биха понижили рейтинга при трайно влошаване на силната бюджетна позиция на страната, перспективите пред дългосрочния икономически растеж, както и при неуспех в завършването на процеса по присъединяването към еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    1 18 Отговор
    Помните ли, че в един парламент наскоро клуб "Приятели на Русия" имаше 143 депутати? Обяснението за Шенген, еврото, Турски поток и още какво ли не...
  • 2 Последния Софиянец

    38 7 Отговор
    Вече сме събрали 150 000 подписа против еврото.Ако сложим и тези които още не са предадени стават 200 000.

    Коментиран от #6

  • 3 Каун

    9 6 Отговор
    Скоро няма да има нито шенген нито евро първо това ще стане в Румъния пък ние ще почакаме още много благодарение на 240 телета
  • 4 Уфффф...

    24 4 Отговор
    ...и слава Богу, добре че и тази лудост не разреши интелигентна Западна Европа на тотално изтрещелите от алчност БГ политици. Благодарим ти Западна Европа за помощта. Май най-после случихме на оправници, поне за този казус - слава на Марк Рюте, да е жив и здрав и поне още 5 години да не въвеждат еврото в БГ, че ще ни ударят от глад иначе!

    Коментиран от #5, #8, #11

  • 5 Съгласен

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Уфффф...":

    А дано са 50 години
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анонимен

    4 0 Отговор
    Да дойде правителство от нови хора да видят какво се е вършило последните 15 години ако е имало злоупотреби да се върнат в държавата и тогава ще се оправят нещата
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Уфффф...":

    България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
    От статията с изненада разбирам, че Еврото е като кост заседнала в гърлото на мафиотите-олигарси.

    Коментиран от #10

  • 9 Червеи в евродаламура

    4 0 Отговор
    Всичко е толко благоприятно ей го и сметките за трети месец на парното са ми двойно по високи от преди, пък и започват да ни хранят с червеи и буболечки като послушен и всеяден евроматрял, направо долче вита откъдето и да погледнеш...както ни казват и по новините, от ден на ден все по хубаво живеем.
  • 10 НАФАРФОРИЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нищо не си разбрал, просто повтаряш олигархични тъпи опорки за заблуда и склоняване на матряла към загуба на икономически суверенитет с цел дълготрайно то му поробване от западния империализъм
  • 11 Няма страшно

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Уфффф...":

    От Брюксел дойде блага вест, че Вече можем да ядем еврочервеи, скакалци и хлебарки, и така ще
    ни спасяват от гладна смърт щото сме били прости и като така месо не ни се полагало...