Last news in Fakti

28 Август, 2013 20:03 4 091 0

Отнеха лиценза на "Валери 90"

  • туристи-
  • валери 90-
  • фалит

За последните 2 години това е седми случай на изоставени български туристи в чужбина заради фалит на туристическа агенцияЗа последните 2 години това е седми случай на изоставени български туристи в чужбина заради фалит на туристическа агенция

Спешни законодателни промени заради поредния фалирал туроператор. Министерството на икономиката отне лиценза на две туристически агенции. Едната е обявилата несъстоятелност - "Валери 90", заради което десетки българи бяха блокирани в Лондон.

Компанията  е обявила фалит на 23 август, но не е предупредила клиентите си своевременно и част от тях са принудени да доплащат нощувките си, а други, макар и платили на 100% почивката си, изобщо няма да заминат.

Късно във вторник стана ясно, че 34 българи са блокирани в британската столица, след като туроператорът, организирал пътуването им, фалирал. Все пак министерството на икономика успя да потвърди самолетните резервации на туристите.

За последните 2 години това е седми случай на изоставени български туристи в чужбина заради фалит на туристическа агенция.

Още идната седмица министърът на икономиката ще внесе предложения за обсъждане в Министерския съвет - за промяна на Закона за туризма. Ще бъде поискано създаването на единен гаранционен фонд на туроператорите. Амбициите на министерството са фондът да заработи до края на годината.

„Така че в такава ситуация да не изпаднат други български туристи, изоставени или измамени от своя туроператор, моментално да се плаща за тях, а след това да бъдат заявени претенциите им да си търсят парите от съответния туроператор”, обяснява Бранимир Ботев – зам.-министър на икономиката.

Само от петък до днес над 40 души са внесли жалбите си в застрахователя на туроператора - "Валери 90" - Кю Би И. Притеснението на потърпевшите обаче е, че "Валери 90" е със застрахователен лимит само за 75 хиляди лева и право на обезщетение ще имат само първите до изразходване на тази сума.

А останалите ще продължат да чакат държавния гаранционен фонд за обезпечение при рискове в туристическия бранш, който трябваше вече да е факт в изпълнение на европейска директива и решение на МС от 2009 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА