Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 13:06 2 224 8

Енергията от ВЕИ у нас над средното за ЕС

  • веи-
  • вятърна турбина-
  • зелена енергия

През 2021 г. брутното потребление на всички видове енергоносители също се е увеличило

Енергията от ВЕИ у нас над средното за ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Използваната за отопление и охлаждане енергия е представлявала почти половината от общото брутно крайно потребление на енергия в Европейския съюз през 2021 г. В абсолютно изражение брутното крайно потребление на енергия от възобновяеми източници за отопление и охлаждане постепенно се е увеличавало с течение на времето, като двигател за растежа са били използването на биомаса и термопомпи. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, цитирани от economynews.bg.

През 2021 г. брутното потребление на всички видове енергоносители също се е увеличило, а основна причина за това е било възстановяването на икономиките след премахването на ограниченията, свързани с КОВИД-19. В резултат на това делът на възобновяемата енергия в брутното крайно потребление на енергия за отопление и охлаждане е намалял с 0,1 процентни пункта, от 23 на сто през 2020 г. до 22,9 на сто през 2021 г. В сравнение с 2004 г., когато съотношението на възобновяемата енергия в брутното крайно потребление на енергия за отопление и охлаждане е било едва 11,7 на сто, през 2021 г. нарастването е над двойно.

Развитието в промишления сектор, сектора на услугите и домакинствата (включително електрификацията на отоплението чрез внедряване на термопомпи) е допринесло за растежа на възобновяемата енергия, потребявана за отопление и охлаждане.

В България енергията от възобновяеми източници, представена като съотношение от брутното крайно потребление на енергия за отопление и охлаждане, е намаляла до 25,6 на сто през 2021 г. През 2020 г. този дял е бил 37,1 на сто, и е представлявал максимум от 2004 г., откогато има налични сравними данни.

В сравнение с 2004 г., когато делът на зелената енергия в страната ни е представлявал едва 14,1 на сто от общото брутно крайно потребление на енергия, използвана за отопление и охлаждане, през 2021 г. този дял се е увеличил с 11,5 процентни пункта.

Страната ни е имала по-голям дял на използваната за отопление и охлаждане "чиста" енергия от средното за ЕС ниво през всяка от годините от 2008 г. до 2021 г., показват данните на Евростат.

Сред страните членки на ЕС Швеция се откроява с повече от две трети енергия от възобновяеми източници (68,6 на сто) като дял от енергията, която е използвала за отопление и охлаждане през 2021 г., следвана от Естония (61,3 на сто), Латвия (57,4 на сто) и Финландия (52,6 на сто).

На другия край на скалата с най-ниските дялове на енергия от възобновяеми източници за отопление и охлаждане са били Ирландия (5,2 на сто), Нидерландия (7,7 на сто) и Белгия (9,2 на сто).

За периода от 2004 г. до 2021 г. всички членки на Евросъюза са отчели увеличение на дела на "чистата" енергия в брутното си крайно потребление на енергия за отопление и охлаждане, а най-значителен ръст са имали Кипър (+32,1 процентни пункта - п.п.), Малта (+30,3 п.п.), Естония (+28,0 п.п.) и Швеция (+22,7 п.п.) . Противно на тях с най-ниски увеличения на този дял са били Ирландия (+2,3 п.п.), Белгия (+6,3 п.п.) и Нидерландия (+5,5 п.п.).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПалавНИК

    5 3 Отговор
    Какво ли не прави стъкмистиката.... Преди много години бяха записали че съм изнасял детски играчки. Милион и половина годишно😆😆😆Всъщност бяха колелца.... 😃😃😃Толкова за числата. На някой му трябват напомпани цифри, очевидно и недвусмислено.
  • 2 Зелена енергия

    1 7 Отговор
    Точно фотоволтаиците и ветрогенераторите са решение, но трябва да се инвестира в съпътстваща инфраструктура, а не само да се усвояват пари по програми. Да генерираш когато има условия на максимум с излишъка произвеждаш водород който складираш в хранилищата за природен газ които съществуват и в тези които ще бъдат построени тепърва.Захранваш помпено акумулиращи водно електрически централи пълнещи язовирите. Когато условията за генериране на електроенергия са такива, че генерираната не е достатъчна се използва натрупаната енергия под формата на складирания водород и акумулираната енергия в ПВЕЦ. Между другото нефта газа и въглищата също са също следствие на пригодните явилия и са форма на акумулирана някога слънчева енергия обаче от растенията от които са се образували този нефт,газ и въглица при определени природни катаклизми. Разликата е че нефта и газа не се генерират непрекъснато и са и ограничен ресурс, а слънцето грее навсякъде и вятъра духа също навсякъде тях никой не може да ги изнася или внася, а за определени индустрии и страни това не е изгодно, защото те стават практически ненужни за никого и отиват в историята

    Коментиран от #3

  • 3 ТИРбушон

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Зелена енергия":

    Не можеш да кажеш нна вятъра кога да духа и на слънцето кога да грее... Иначе добре и възвишено звучи, но малко издишат теориите на зелените.

    Коментиран от #4

  • 4 Зелена енергия

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТИРбушон":

    Не можеш, но и не е и нужно да казваш. Просто използваш на максимум когато слънцето грее и вятъра духа. Идеята не да се осигури равномерно производство, а неравномерно потребление. Тоест когато има излишък на електроенергия я използваш за производство на зелен водород които складираш и използваш по-късно когато производството на електроенергия от слънцето и вятъра не са достатъчни за да покрие нуждите.
  • 5 ГУМЕН КРАДЕВ

    4 1 Отговор
    Аман от зилени пропагандатори , то пък един от тях не се топли от слънце , ама за писанията - леле , леле какво Светло бъдеще ни чака !!!
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 1 Отговор
    Депутатски и министерски ВЕИ.
    Уточнявайте моля!
  • 7 Знайко

    2 0 Отговор
    Не се споменава най-важното от какви източници е тази "зелена" енергия. Дали е от слънце, дали от вятър, дали е от биомаса, дали е ВЕЦ,
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.