Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 16:46 1 152 0

Българско вино в Америка и Азия

  • вино-
  • винпром-
  • лозя-
  • зарязване-
  • тодор джиков

Към тези пазари трябва да се насочат българските винопроизводители

Българско вино в Америка и Азия - 1

България беше известна на световните пазари с отличното си вино. За съжаление, през последните 30 години това не е така и тепърва държавата трябва да работи за възстановяването на този имидж. „Трябва да възстановим присъствието си на световните пазари. Огромна роля в тази посока има неминуемо държавата и политиката, която оттук нататък трябва да се води, така че ние като служебен кабинет сме твърдо решени и започваме действия в посока именно възстановяване на тези пазари“, каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който присъства на зарязването на лозята по случай днешния празник в „Черноморско злато“ в Поморие.

Сформирана е междуведомствена работна група към министерство на земеделието, в която ще участват известни маркетинг специалисти, винопроизводители, научни работници, икономисти от няколко университета, с които съвместно с бранша ще бъде изработена маркетингова стратегия и годишен хоризонт на кои пазари е необходимо да присъстваме, с какво трябва да се съобразим, как и по какъв начин държавата трябва да застане зад винопроизводителите, защото е ясна формулата на успеха, а това е, че за да могат да получават добра и адекватна цена за своята продукция, производителите на винени сортове и лозя трябва да имаме хубав пазар.

„Тенденцията, която наблюдаваме и икономическата конюнктура е, че ние имаме нужда от сериозно присъствие на американските и азиатските пазари поради две прости причини - в Европа има изключително много сериозни държави, които произвеждат вино и присъстват на пазара - Франция, Испания, Италия и Португалия. В същото време ценовата турболенция и инфлацията удари изключително много Европа и европейската покупателна способност. Азия и Америка са по-слабо засегнати от тези тенденции и поради тази причина е необходимо да бъдат цел за възстановяване и сериозно присъствие на България на тези пазари“, допълни Джиков.

2023 г. е преходна и няма да има приеми относно инвестиции в винопроизводството и конверсията на лозя, но за сметка на това държавата е в период, в който разработва стратегията за новия програмен период. „Знаем вече подробностите, присъстваме в стратегическия план на България като сектор. Налице са и някои ограничения, с които трябва да се съобразяваме, но вярвам, че и с Министерство на земеделието и с подкрепата на бранша ще изберем най-доброто, което е необходимо на българските производители, за да могат отново да се върнат на пазара и да имат устойчиви стопанства“, смята заместник-министърът на земеделието.

Относно щетите, които бурята на 17 септември 2022 г. нанесе на лозята в област Бургас, то поразени са били 3500 декара. В рамките на около една седмица са обходени всичките лозови насаждения, конкретизирани са проблемите, дадени са напътствия на земеделските производители, подадени са документи. „Министерството на земеделието е обезщетило над 550 земеделски производители и около 3000-4000 декара лозя. Говорим само за загуба на продукцията, тъй като министерството единствената държавна помощ, която може да предостави и е идентифицирана от Брюксел, е за загуба на продукция“, уточни Джиков. Компенсирана е и загубата на т.нар. метални конструкции. Стойността на обещанието е 250 лв. на декар.

Преди ритуала по зарязване молитва прочете Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на манастира в Поморие "Свети Георги".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА