4 Септември, 2013 11:51 1 113 0

Конкурентоспособността на България се подобрява, отчита доклад

  • икономика-
  • българия

България продължава да подобрява позициите си по отношение на конкурентоспособността. Това отчита годишният доклад на Световния икономически форум, който ще бъде публикуван утре. Сериозна остава критиката към работата и прозрачността на институциите у нас.

Индексът за конкурентоспособност на България се повишава от 4,27 през миналата до 4,31 през настоящата година и тя изпреварва Кипър, Словения, Унгария, Румъния, Словакия и Гърция. За разлика от миналата година, когато индексите и позициите по всички фактори за конкурентостопособност се подобряват, през тази се наблюдават негативни промени, свързани с пазара на труда, иновациите и развитието на бизнеса. Най-голям принос за доброто позициониране има макроикономическата стабилност, която ни отрежда 30-о място и технологичната готовност - 44-то място, отбелязва БНР. Като обезпокоителна се отчита задната позиция - 107-ма в класирането по отношение на качеството на институциите.

Много негативни са оценките за съдебната система, ниска степен на прозрачност на правителствените политики, слабо доверие в политиците, наличие на множество бизнес регулации, разпространение на корупционни практики. Проблематични продължават да са показателите, свързани с иновациите и степента на развитие на бизнеса, където страната отстъпва от 92-ро на 105-о място. Отново най-конкурентоспособна в световен мащаб е Швейцария, на второ място остава Сингапур. В първата десетка са Финландия, Германия, Швеция, Нидерландия и Великобритания. Официален партньор на Световния икономически форум в България е Центърът за икономическо развитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА