1 Март, 2023 04:29 772 2

Росен Карадимов: Следващата цел е обществен контрол върху дейността на ББР

  • росен карадимов-
  • българска банка за развитие

Една от целите на институцията е да създава среда за подкрепа на малкия и средния бизнес, заяви председателят на Надзорния съвет на Българската банка за развитие

Росен Карадимов: Следващата цел е обществен контрол върху дейността на ББР - 1
Снимка: БНТ

Национално представителните работодателски организации и Българската банка за развитие (ББР) ще разработват съвместно финансови продукти в помощ на бизнеса. Това стана ясно на първото заседание на новоучредения консултативен съвет към държавната кредитна институция. Бизнес организациите ще насочват банката към нужните към момента продукти, както и ще осъществяват обратна връзка за тяхната ефективност.

Основната цел на ББР е да подпомага малкия и среден бизнес у нас. Основните критики към финансовата институция до момента бяха свързани с това, че се подпомагат по-големи дружества. Целта е да се подобри комуникацията между дребния бизнес и институцията.

Перспективата е Консултативния съвет да прерасне в обществен орган към Надзорния съвет на институцията, който да включва работодателските организации, националните синдикати и Националното сдружение на общините.

В Консултативния съвет към Надзорния съвет на ББР влизат всички национално представени работодателски организации, съобщи пред БНТ Росен Карадимов, председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Две са целите на този съвет: първо - да бъдат подпомогнати от работодателските организации още на фазата на разработка на финансовите инструменти и второ - да има директен информационен канал към бизнес структурите чрез участието на техните най-висши представители.

"Следващата цел, която за мен е изключително важна - това е обществен контрол върху дейността на банката", заяви Карадимов.

След консултации вероятно в този Консултативен съвет ще се включат синдикатите и Националното сдружение на общините, така ще се осъществява и контрол върху разходването на държавните средства, с които оперира ББР.

Карадимов припомни, че една от целите на банката е да създава среда за подкрепа на малкия и средния бизнес, не само директно кредитиране. Също в целите е преодоляване на регионални дисбаланси и подпомагане на държавни политики в големи проекти.

"Тези три компонента са пряко свързани със заетост, със стандарт на живот, с регионални дисбаланси", подчерта председателят на Надзорния съвет на ББР.

И подчерта, че в момента се разработват 8 програми за подпомагане на бизнеса. Има програма към Министерство на иновациите и развитието за 70 млн. лв., по която могат да кандидатстват да кандидатстват малки и средни предприятия до 1 млн. лв. грантова схема, за да построят собствени енергийни мощности.

Карадимов потвърди, че лимитите са останали и не са променени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    1 3 Отговор
    По-големи дружества"?!Да,по времето на ББ,лично е бил разпореден"кредит"за 73 мнл.лева за някаква колекторска фирма.Или за един вълчи прякор-150 мнл.лева.Които,прякорът изобщо не мислел да връща.Това е ББР.Закривай!
  • 2 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Комсомолец управлява банка....Това е направо нечувано!!! А "комунистите" трябваше да забранят парите!?