Last news in Fakti

21 Март, 2023 05:18 629 4

Владимир Иванов: Таванът на надценката трябва да почива на много добър анализ

  • владимир иванов-
  • пазари-
  • цени-
  • стоки-
  • храни-
  • борса

Имаме потенциал да храним 30 млн. души, заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Владимир Иванов: Таванът на надценката трябва да почива на много добър анализ - 1
Снимка: БНР

Таванът на надценката трябва да почива на много добър анализ, за да има положителен ефект. Изрично подчерта министърът, че това са временни мерки.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Ясно стана през последните два месеца, че проблемът е свързан със структурата на търговията и на производство. Трябва да има успокояване на ситуацията. За щастие имаме такова на европейския пазар и при цената на основните ресурси. Вътрешнияt пазар на храни вече е в спокойно положение.

Чисто икономически тази структура трябва да се промени и да се увеличи производството. И то по-ефективно производство, с повече придадена стойност и конкурентоспособност. Най-важно е да вземем дългосрочни мерки и в средносрочен план. Трябва да приоритизираме аграрния сектор.

Няма как да се манипулира пазара, но пък имаме господстващо търговско положение от страна на едни или други капиталови маси.

Имаме потенциал да храним 30 млн. души. Престъпление е България да е в това незавидно положение в аграрния сектор. Имаме потенциал, можем да го извършим и е редно да го направим. Кризата ни показа какво трябва да правим.

Търговците на едро работят с много малки маржове, много от тях са на ръба на оцеляването. Те нямат против една такава мярка. За хората с ниски доходи една такава мярка ще е много полезна. Но трябва така да се приложи, че да не изкривява пазара.

Всичкото говорене оказа своето положително влияние по отношение на поведението на пазарните играчи.

90% надценка никога не е мотивирана и показва желание за свръхпечалба.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 има едни приказки

    3 1 Отговор
    докато умните се наумуват и магарето умряло че таман се научило да не яде
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 9129122

    1 0 Отговор
    Производителите много добре знаят на какви цени продават продукцията си. Защо един не излезе и не каже какъв процент надценка слагат веригите. Или страх лозе пази?