28 Март, 2023 11:44 1 569 46

Mилиони левове загуби за бизнеса от високата цена на газа

  • бизнес-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • цена

Работодателите недоволстват

Mилиони левове загуби за бизнеса от високата цена на газа - 1
Снимка: БГНЕС

Работодателите недоволстват - цената на газа за април е прекалено висока спрямо европейските котировки, поставени са в неконкурентна среда, посочва "Нова телевизия".

Енергийният експерт Красимир Манов подчерта, че около 35 евро на мегаватчас е природният газ, който в размер на 1 млрд. кубически метра, постъпва по договора с Азербайджан. "Би трябвало, ако не ползваме от Чирен, цената да е около цената на борсата. Има две причини това да не е така - некадърността в управлението на сектора, както и схемите за кражба. Няма обективна причина цените да са толкова високи - около 40%. Продължаваме да получаваме руски втечнен природен газ. Когато цената на международната борса е една, ти получаваш много по-висока цена за доставка, тази разлика отива някъде. Не се защитава българския интерес.

А за бизнеса това е мародерство. Става дума за измама, което ще коства на бизнеса около 500 млн. за тази година. Прокуратурата да извърши разследване, защото става дума за "Булгаргаз", посочи той. И допълни, че участникът, който е трябвало да извърши обществената поръчка за тръбопровод от Бутан до Чирен, както и разширението на газохранилището, се отказва, и всичко отива при "Главболгарстрой" и цената на обществената поръчка скача със 120 млн.

От своя страна Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, смята, че от месеци е тендеция това, че цената на газа, обявена от доставчик е с 30% по-висока от тази, която се търгува на пазара. Тази цена прави продукцията на предприятията неконкурентноспособна. Цената на газа за април ще достигне 39% ръст, което породи нашата категорична реакция срещу държавната политика. На месец икономиката ни ще губи около 42 млн. лева, които трудно ще бъдат компенсирани. Механизъм за компенсации е един от вариантите, другият е намаляването на цените", заяви той.

По думите му трябва да се осъществи външен одит върху ценообразуването, за да се установи откъде идва разликата. "Вероятно ще се обсъди компенсаторен механизъм, за да се намали натискът върху бизнеса. Размерът трябва да е разликата между борсовата цена и тази, която е определена", обясни Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 замислен

    62 5 Отговор
    Важното е, че Кирчо и Кокорчо наказаха Путин! спряха да плащат в рубли за разлика от заблудените Германци и закупиха демократичен газ! то май излезе че е пак руски ама някой друг го беше купил с рубли.

    Коментиран от #19

  • 2 Премини на Дегазин

    51 2 Отговор
    пратете много поздрави на кики и корки. Може и призовка
  • 3 ЕдинОтМногото

    38 1 Отговор
    А ние на заплати не останахме без оукнат лев, нали? И още си има яко щавене от скъпи горива, хран стоки, сметки и прочие... Да ги ожалиш горките милионерчета

    Коментиран от #12

  • 4 Читател

    27 1 Отговор
    Бизнесът не е субект на Конституцията! Конституционни субекти са Народа/гражданите, Властите (Законодателна, изпълнителна, съдебна, президент) и техните органи. Бизнесът не съществува като конституционен субект и няма конституционни права. Всички органи в които участва бизнесът под една или друга форма, техните предложения и решения са противоконституционни!
  • 5 Жоро

    5 45 Отговор
    Руския интрес се е намесил. АКо ви харесва управлението гласувайте за копейковците.

    Коментиран от #6

  • 6 Жоро

    49 2 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    Американският интерес се е намесил. АКо ви харесва управлението гласувайте за пепедебетата

    Коментиран от #25

  • 7 Реалност

    10 51 Отговор
    Ревете сега, а преди обслужихте руското лоби за сваляне на правителството на ПП-ДБ
    - 70 изгонени шпиони.
    - ограничаване на руското енергийно робство
    - невиждан ръст на БВП
    - невиждан износ
    - цена за газ по ниска от борсовата при същия посредник, които е в момента при пРезидента Радев
    - под 3% дефицит
    - 14,5 милиарда повече спестени пари в банките
    - 4,5 ръст на икономиката 7-ми в ЕС
    - 5% ръст на потреблението на стоки и услуги
    - 18.7% среден ръст на доходите
    - невиждано увеличение на пенсиите
    - безплатни ясли и градини
    - Ръст на инвестициите 2,3 пъти.
    - връщане на граничния контрол към държавата
    - дългът представлява 21.4% от БВП, нивото на този коефициент в края на мандата на ГЕРБ е близо 25%.
    Другия път преди да вярвате на про-кремълската пропаганда на партиите (ГЕРБ, ДПС, ИТН, БСП, Възраждане) първо се допитайте до числата, те никога не лъжат. Справка НСИ, БНБ, Евростат

    Всичко това беше разрушено от пРеZидента - ортака на ГЕРБ-ДПС

    Коментиран от #9, #36

  • 8 Хихихи..

    42 1 Отговор
    Че кой не го знаеше? Да страдаш и мреш за смрадливите кравари цената е твърде,твърде висока,просто нереална..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мнение

    22 6 Отговор
    А когато Борисов построи Руски поток с 3,5 милиарда лева народна пара на Тупин без НИТО ЕДНО разклонение за България, що не недоволствахте бе милионери?

    Коментиран от #14, #33

  • 11 Загубен Як

    29 0 Отговор
    Загубата не е за бизнесът а за клиентите защото високата цена на газа се калкулира в продукцията!
  • 12 Калитко

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЕдинОтМногото":

    Че ти да не си помисли,че съпият газ ще ти го плати някой? Скъп газ= скъпа продукция= високи цени.

    Коментиран от #39

  • 13 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    21 3 Отговор
    Енергийният експерт Красимир Манов подчерта, че около 35 евро на мегаватчас е природният газ, който в размер на 1 млрд. кубически метра, постъпва по договора с Азербайджан. "Би трябвало, ако не ползваме от Чирен, цената да е около цената на борсата. Има две причини това да не е така - некадърността в управлението на сектора, както и схемите за кражба. Няма........................................................................................ ........................................................................................................................................................................................... НАРОЧНО ЛИ ТОЗИ ЧОВЕК ТВЪРДИ ,ЧЕ ГАЗ ОТ ЧИРЕН НЕ СЕ ПОЛЗВА НЕ ЗНАМ.ОТ ДВА ТРИ МЕСЕЦА СЕ ОБЯСНЯВА,,ЧЕ СЕ ПРАВИ МИКС ОТ ЧИРЕН И СЕГАШНИТЕ ДОСТАВКИ И ЗАТОВА Е ПО СКЪП ПРИРОДНИЯТ ГАЗ.Газта от ЧИРЕН не може да не се използва защото е платена и неможе да се прехвърли на друго място така или иначе тя трябва да се консумира.ЗА ТОВАПОЛОЖЕНИЕ СА ВИНОВНИ КИРЧО И КОКОРЧО КОИТО НАТРЕСОХА НА БЪЛГАРИЯ ТАЗИ ,Е В Т И Н А ,,ГАЗ.
  • 14 Мрънкащият милионер

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    Защото Дебелия открадна 800 милиона евро от руснаците за Южен поток, а Буци им построи тръбата с твоите данъци!
  • 15 СЗО

    21 1 Отговор
    Значи когато бизнеса печели не можеш да го пипнеш- било пазар. А когато губят-протдстират и се оплакват от държавата.....това не го разбирам.

    Коментиран от #32, #34

  • 16 адаша

    11 0 Отговор
    Първо "печелят" милиарди, а после "губят" милиони. Бизнес бе братчет! Сега като дойде някой с чашка до колата ви на светофар, да знаете , че тоя до вчера е бил милионер. Глупости на търкалета.
  • 17 Метан

    7 17 Отговор
    Само да напомня, че "американският втечнен газ е 3-4 пъти по-евтин от руския тръбен"

    По Лена Бориславова
  • 18 Яяяяя

    5 24 Отговор
    Всички ревяха, че няма газ, че ПП не могат да доставят газ. Че ще мръзнем зимата. Е когато го доставиха ревнаха че е с висока цена. Ами ако не бяха ревали, нямаше толкова да се бърза и да тъпчем хранилището до дупка със скъп газ. Сега ще плащаме реването и плюенето. Кирчо и Кокорчи направиха това което искахте. Сега пак ревете и пак друг ни е виновен!

    Коментиран от #20, #22, #27, #37

  • 19 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "замислен":

    Важното е, че Кирчо и Кокорчо наказаха Путин! спряха да плащат в рубли за разлика от заблудените Германци и закупиха демократичен газ! то май излезе че е пак руски ама някой друг го беше купил с рубли= И НИ ГО ПРОДАДЕ С 30% ПО СКЪПО И СЕГА РЕВЕМ ,ЧЕ В БЪЛГАРСКО ГАЗТА БИЛА ПО СКЪПА ТАКА,ЧЕ ТЕЗИ ДВАМАТА(КИРО И КОКОРО )НИ ПРЕКАРАХА ДВА ПЪТИ..
  • 20 Всъщност

    21 6 Отговор

    До коментар #18 от "Яяяяя":

    Бориславова излезе тогава и каза, че ще доставят газ на 3-4 пъти по-ниски цени ... Гласувайте пак за ПП-ДБ и да видите какво ни чака – заеми за над 12 милиарда на година, покачване на цените над 2 пъти и други.

    Коментиран от #24

  • 21 Токайто

    13 1 Отговор
    Да, но Про100киро е завършил в ХаУард! Това е един литмус за кyролацията на "бизнеса".
  • 22 Охо-бохо

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Яяяяя":

    Чупи тъпомера!
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 4 Отговор
    кирчо и кокорчо нали ви докараха евтина газ от америка? 7 кораба , къде е тая газ? тия защо още никой не ги е обесил ами искат пак да се кандидатират да крадат?

    гешефтурата защо спи?
  • 24 Питанка

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Всъщност":

    Дельо, фактура ще прикачиш ли или само ще си дрънкаш борисоФките и радеФките този път ?

    Коментиран от #26

  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    евала бате за коментара ти
  • 26 Представените

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Питанка":

    данни са факти, ако можете да ги опровергаете – добре. Ако не можете по-добре не пишете глупости ...
  • 27 Янкааааа

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "Яяяяя":

    Не ни е друг виновен,а Кирчо, Кокорчо и оная глашатайката Елена.
  • 28 След дъжд, качулка

    15 2 Отговор
    Да бяха ривали на времети, кога киро про100то самоволно прекрати изгодните догивори. Да търсят сметка от него и "посредническите" МУ фирми. Да изкарат за отговор онази с "накърнената чест" рунтавата Ленка Парапетова, дето сензационно грачеше за супер изгодните договори за газ от Намкъдеси. Пак гласувайте за " Кирчу шъ ни упрай" , добре упрая Кирчу. Да не просят помощ от държавата.
  • 29 Флипп

    6 3 Отговор
    Гнусна руска пропаганда, ние в момента ползваме демократичен американски газ - 3,4 пъти по-евтин. Киро така каза!!
  • 30 Бгг

    9 0 Отговор
    Байновци бизнесмяни, причината за скъпият газ и за инфлацията са санкциите.
  • 31 Как

    4 0 Отговор
    може да загубиш нещо , което го нямаш ?
  • 32 Амииии

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "СЗО":

    Ти да си видял протест в България срещу работодател? Няма и да видиш.Само срещу Паметници,посолства и Президент се протестира,защото от тях нищо не зависи.Чакай те да ти подобрят бита и условията на живот .
  • 33 Мноо си "умен" бе Саше.

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    Тиквоций отказа Южен поток и АЕЦ Беляне(било гьол). А построи "оная тръба" оо съвсем други причини. Няма да ги споменавам, защото ще ме изтрият. Не е трудно да се сетиш.
  • 34 Буко Баламата

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "СЗО":

    Не се напъвай с неща дето са ти трудни.

    Коментиран от #44

  • 35 Гост

    4 0 Отговор
    От ковид кризата насам бизнеса го свикнаха да реве свикнаха го да е на компенсации и все недоволен и 10 кинта да е газа пак щеше да реве бизнеса! Не знам как ще бъдат отвикнати…
  • 36 Коко

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Реалност":

    Много точно и правилно си започнал всяко ново редче с минусче (-). Сега е пълно със шпиони, и всичките показатели са се влошили. Точно и вярно написано! Браво!
  • 37 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Яяяяя":

    Всички ревяха, че няма газ, че ПП не могат да доставят газ. Че ще мръзнем зимата. Е когато го доставиха ревнаха че е с висока цена. Ами ако не бяха ревали, нямаше толкова да се бърза и да тъпчем хранилището до дупка със скъп газ. Сега ще плащаме реването и плюенето. Кирчо и Кокорчи направиха това което искахте. Сега пак ревете и пак друг ни е виновен!
    Коментиран от 27, 22, 20........................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................................................... НЕ ГИ ОПРАВДАВАЙ КИРО И КОКОРО.КИРЧО заедно с полският техен първи обявиха ,че няма да купуват газ с рубли.Само че на поляка хранилищата му бяха запълнени на 76% а на наш КИРЧО хранилището бе на 26%ГЕРМАНИЯ АВСТРИЯ ГЪРЦИЯ и др страни около два месеца търгуваха с рубли както искаше ПУТЯ. Дойде ред на гърците да ни снабдяват с руски газ ,но с 30% надценка.След това последваха проловутите танкери с американски газ ,,ДВА-ТРИ ПЪТИ ПО ЕВТИН,,ДА АМА НЕ както казваше навремето един от най добрите ни журналисти.Иначе КИРЧО получи едно потупване по рамото от щатите за смелата му (много глупава) постъпка спрямо условията на ПУТЯ и получи от американците газ ,,ДВА -ТРИ ПЪТИ,, ПО ЕВТИНО
  • 38 гост

    5 2 Отговор
    Герб и ДПС целенасочено унищожиха водоемите и язовирите, които действат като баланс на енергетиката - народа си трае.
    Действаха крайно против газова диверсификация и за пълна зависимост на страната от руски газ чрез отказ от снабдяване чрез турски поток и отказ от количествата на азерски газ, отказ да се завърши гръцката връзка - народа пак нищо
    Когато ПП издействаха снабдяване чрез втечнен газ се стигна дотам, че чак гръцкият премиер се застъпи зад ПП, че има квоти и че сделките са верни и правилни, защото герберите тръбят как ПП само лъжели за това. Смятайте, чужденците се намесват да обясняват. Или по плана на ПП сега газа щеше да е на ниски нива в Чирен, следователно цената за потребителя ниска и близка до борсовата. Ама на, намесват се Герберите и Радевските слуги и хоп, скъпо.
    За 6месеца правителството на ПП постигна много повече отколкото се видя, въпреки огромната съпротива на корупцията на статутковото. Казвам го като човек на трудов договор, като баща на две деца и като образован и събирал чуждестранен опит човек. Не като трол в чат.
  • 39 ЕдинОтМногото

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Калитко":

    То е така, но колко компенсации им дадойа на бизнеса, а те какво напрсвиха надуха цените двойно.
  • 40 КурюПро100то

    2 3 Отговор
    Добре че с любовничката ми от парапета докарахме 8 танкера с американски безплатен газ!
  • 41 Перо

    2 2 Отговор
    За населението цената на газа е скъпа и прави производството неконкурентно, но за посредниците от ПП и ДБ им е много добре, ден 5 г. нахрани!
  • 42 нормален

    2 2 Отговор
    Кирчо лъжеца напълни складовете с възможно най-скъпата газ след като под диктовка на сащ се отказа от договора с русия а сега трябва да плащаме за скъпата му газ наближават избори гласувайте пак за този лъжец
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 СЗО

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Буко Баламата":

    Единственото ми трудно за разбиране е ника ти.
  • 45 Ванко шемета

    0 0 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣

    Коментиран от #46

  • 46 кщш

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ванко шемета":

    Абе то и аз не го ползвам пряко, но коствено всички го ползваме! Ама за простия Ганьо това е без значение, нали?!