Last news in Fakti

28 Март, 2023 15:13 1 932 14

Дават държавна помощ на земеделците заради войната в Украйна

  • земеделци-
  • фермери-
  • помощ-
  • украйна

Предстои да бъдат утвърдени указанията за предоставяне на помощта

Дават държавна помощ на земеделците заради войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по държавна помощ заради войната в Украйна. Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева и представлява 50% от планираното за годината подпомагане по мярката. Датата е определена с цел да се избегнат струпвания на граждани преди насрочените за 2 април избори за Народно събрание.

Държавната помощ за фермерите цели подкрепа за ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. Тя беше одобрена от ЕК на 24 март 2023 г., а в последствие утвърдена от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ).

Схемата в размер на 213 млн. лв. е разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Предвидено е следното разпределение на средствата:

∙ Едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства – 102 000 000 лв.;

∙ Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 000 000 лв.

Финансовата помощ е с максимален размер до 250 000 евро (488 975,50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти, като се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил по същата схема през 2022 г.

Производители на култивирани гъби и фермери, отглеждащи телета, за първи път са включени в подпомагането.

Припомняме, че Министерството на земеделието планира и тази година стопаните да бъдат подпомогнати с 426 млн. лева, както и през 2022 г. За да бъде осигурена навременна помощ за сектора преди старта на пролетната кампания, в момента се осигурява 50 на сто от тази помощ, а по-късно през годината ще бъдат отпуснати останалите средства.

Предстои да бъдат утвърдени указанията за предоставяне на помощта.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 0 Отговор
    Раздайте им помощи от българския джеб, та да има прясна, свежа продукция на масата на бургера, а за Ганчо олио с Йод-131 и леб с Цезий-137

    Коментиран от #3

  • 2 12343211

    7 1 Отговор
    Дано да са от ЕС, белким да има по малко за бомби.
  • 3 Хасковски каунь

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ама ще имаме чурки с твърд обеднен уран
  • 4 шири

    15 1 Отговор
    Преди тези времена,земеделието ни беше добре развито. Складовете бяха пълни с пшеница,овес и царевица,животновъдството осигуряваше достатъчно качественно месо,яйца и мляко. Хлябът беше 26 стотинки белият и 15 стотинки -типовият,буркан с кисело мляко беше колкото една боза-15 стотинки.Имаше показни магазини,пълни със зеленчуци и плодове,имаше Корекоми с шоколади,уиски,дрехи,обувки и техника-с оценка "К".Е,вярно е,че банани и портокали идваха по новогодишните празници,но и те бяха по левче килограмът. Но........времената се смениха. Не в полза на хората.

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Вол

    4 7 Отговор
    Добре ,че дават субсидии,че иначе яйцата за Великден ще са по пет лева и от панелните свърталища ще има отново вой и рев !
  • 6 Лове

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "шири":

    Имало е по складовете всичко защото по селата е било пълно с бабички който са работили наведени по цял ден ,сега бабичките гледат ттелевизия по цял ден и складовете се пълнят от чужбина. Модерни времена !

    Коментиран от #13

  • 7 Перо

    12 1 Отговор
    Българският данъкоплатец ще бъде залят от ненужна и не отговаряща на /ЕС/ стандарти, селскостопанска продукция, която на всичкото отгоре ще заплати за да се откаже от неговата стока и да е добре ционисткия режим в Киев! Складовете са претъпкани от слънчоглед и пшеница, очакват се 1,7 млн. бр. яйца с неясно качество и маркировка за великденски козунаци!
  • 8 446

    17 1 Отговор
    Обикновения човек нищо няма да усети, пак някои хора ще си вземат коли, вили и други щуротии и всичко по старо му
  • 9 Цара

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "шири":

    Умнико !още ви плащам евтините кебапчета и боза делко чедо мое
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Им бе цилус

    10 0 Отговор
    Какво общо има войната в Украйна и земеделските производители в България?За един приятел питам,щото аз съм с осми клас!Пак ще има яко лапане,или греша?

    Коментиран от #12

  • 12 Бам Бам

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Им бе цилус":

    Искат да закрепят Украйнскита икономика за сметка на Българската! Имах в предвид икономиката на САЩ в лицето на black rock и вече приватизираната от Bayer "Monsanto"!
  • 13 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Лове":

    Така си е омързеливиха се бабичките, и телевизията е виновна , започнаха сериали да дават.
  • 14 Перо

    0 0 Отговор
    Дадоха им помощ и спекулативните цени скочиха до небето, а строителството в полите на Витоша тръгна отново! Това е резултата от джендърската икономическа политика!