Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Март, 2023 21:56 1 714 6

Съседката ни със сериозни намерения да се превърне в енергиен хъб за Западните Балкани

  • гърция-
  • сърбия-
  • енергиен хъб

Сакеларопулу: Искам да вярвам, че прагматизмът ще победи

Съседката ни със сериозни намерения да се превърне в енергиен хъб за Западните Балкани - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Гърция ще се превърне в енергиен център за Западните Балкани, България, както и за цялото Източно Средиземноморие“, заяви гръцкият президент Катерина Сакеларопулу по време на пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Белград.

"Въпросът с енергията (поради събитията в Украйна) показа, че има проблем, когато всички сме много зависими от един доставчик на енергия. Гърция има за цел да стане енергиен център на Източното Средиземноморие, Западните Балкани, България и други страни, които искат да се снабдяват от тази територия. Изминалата зима беше успешна, но не знаем колко дълго ще продължи тази война, трябва да сме готови. Искам да вярвам, може би противно на мнението на г-н Чомски, че прагматизмът ще победи", каза Сакеларопулу.

Още новини от Украйна

По време на речта си Вучич цитира американския лингвист Ноам Чомски, според който светът е развил ситуация, в която „никой не може да говори рационално с никого за решаване на проблеми“. След речта на гръцкия президент Вучич се съгласи, че „би било добре Чомски да греши“.

По-рано директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович каза, че Сърбия има резервирани 300 милиона кубически метра в изграждащия се терминал за втечнен природен газ (LNG) в гръцкия град Александруполис. Гърция също се съгласи с България да проучи възможността за изграждане на нефтопровод от пристанище Александруполис до Бургас.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    6 5 Отговор
    Всички ни съседи мислят как да строят и печелят само гсньо тегли кредити като невидял та да може да краде
  • 2 Хаха

    7 1 Отговор
    Интересно откъде ще им минат тръбите за да станат "център" ако ние не им позволим ? Правим си ние склад и ставаме ние център на износ на гръцки газ и си прибираме комисионните в държавната хазна. Дано да има достатъчно далновидни политици да го направят това.

    Коментиран от #3

  • 3 Гого

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Братчед, ти кой беше,че да позволяваш?

    Коментиран от #5

  • 4 Чичо Дончо каза

    3 0 Отговор
    Тука стана хъб до хъба мила моя майнольо.
  • 5 Калпазанин

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    Хахо, той човека си мисли че е независим нищо че не може да си седне спокойно
  • 6 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Разбира се ще се превърне. Само важността на града Александруполис ( може вече да забравим че по нашенски е бил Дедагач...) е далеч по голяма от цялата чукареста Македония която също сме изгубили в тая търговия по войните от 20 век ... Ганчоооо!