Last news in Fakti

17 Септември, 2013 18:53 2 335 0

Майкрософт започва обратно изкупуване на свои акции за $ 40 млрд.

  • майкрософт-
  • акции-
  • изкупуване

От компанията планират повишаване с 22% на дивидентите за акционерите

Майкрософт започва обратно изкупуване на свои акции за $ 40 млрд. - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Майкрософт обяви процедура за обратно изкупуване на свои акции на стойност $ 40 млрд. и ще повиши изплащаните дивиденти на своите акционери с 22%, съобщи Би Би Си.

След съобщението от технологичния гигант отчетоха ръст на своите акции с 1,4%.

Последните няколко месеца се оказаха изключително богати на събития за най-големия производител на софтуер в света. Първо изпълнителният директор на компанията Стив Балмър обяви плановете си до една година да се оттегли от поста, което накара ръководството на Майкрософт да започне спешно да търси негов заместник за длъжността.

Преди няколко седмици пък стана ясно, че създадената от Бил Гейтс корпорация ще закупи подразделението на Nokia за мобилни устройства на цена от  $ 7,2 млрд.

В свое съобщение управата на Майкрософт заяви, че тримесечните дивиденти ще бъдат увеличени с 5 цента до 28 цента на акция. Новата схема за обратно изкупуване този път ще бъде безсрочна, за разлика от предишната, която изтича в края на този месец.

Според Ейми Худ, главен финансов директор на технологичния гигант, тези действия трябва да се отразят на ангажимента на компанията да връща пари към своите акционери.

Процесът на обратно изкупуване на акции в повечето случаи влияе добре на инвеститорите в дадена компания, тъй като намалява броят на акциите на свободния пазар. Обикновено тази схема води до ръст в стойността на наличните акции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА