25 Септември, 2013 13:13 747 0

Нови генерални консули на България в Ню Йорк и в Битоля

  • консул-
  • ню йорк-
  • генерални консули

И двамата са дипломати от кариерата

Правителството назначи двама дипломати от кариерата за генерални консули на България в Ню Йорк и в Битоля. Постът в САЩ е определен за Милен Люцканов, а в Република Македония – за Теодор Русинов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Милен Люцканов е бил временно управляващ и заместник-ръководител на постоянното представителство на България към НАТО, заместник-министър на външните работи, специален национален координатор към Съвета за регионално сътрудничество и специален координатор по международното сътрудничество в борбата с тероризма.

Теодор Русинов е началник отдел „Югоизточна Европа“ в дирекция „Европейски държави“ на МВнР. Притежава богат професионален опит, свързан с политиката и развитието на отношенията на България със страните от Югоизточна Европа, включително с Република Македония.

Правителството реши също да бъде открито консулство на България в Камерун, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице. Седалище на консулството е гр. Яунде, а консулският му окръг обхваща територията на страната. За почетен консул на България в Камерун е назначена Ваня Асенова. Тя е регионален директор на SOS Children’s Villages International в Яунде и има предоставен от местните власти дипломатически статут с ранг на шеф на дипломатическо представителство.

Кабинетът днес даде съгласието си Казахстан да открие свое почетно консулство у нас със седалище в Благоевград. Неговият консулски окръг ще обхваща областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин, Ловеч и Плевен. За свой почетен консул казахстанската страна е определила българския гражданин Митко Солаков.

Откриването на почетните консулства има важно значение за развитието и по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения на България с Камерун и с Казахстан. То увеличава и възможностите за развитие на икономическите и културни връзки между страните, отваряне на нови пазари за българския износ и привличане на чужди инвестиции в страната ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА