Last news in Fakti

10 Декември, 2019 14:14 3 994 12

Шест уникални факта за икономиката на Ню Йорк

  • ню йорк-
  • икономика-
  • факти-
  • любопитно
Шест уникални факта за икономиката на Ню Йорк - 1
Снимка: Shutterstock

Ню Йорк е град, който има повече от едно лице. От една страна, той е урбанистичен рай, в което живее почти половината население на щата, а от друга – останалата половина обитават селска местност. Няколко са интересните факти за щата и града Ню Йорк.

1. БВП на глава от населението ще превиши този на Токио през 2035 г. По данни на Office of the New York State Comptroller за 2018 г. той е възлизал на 1.5 трлн. USD. Прогнозите са, че през 2035 г. ще достигне 2.5 трлн. USD. Така Ню Йорк ще се превърне в най-богатия град в света, като изпревари сегашният първенец – Токио.

2. В Ню Йорк живеят най-много милиардери – 103. За сравнение, в Хонг Конг те са 93, а в Сан Франциско и Москва са съответно 74 и 69. В Лондон са избрали да живеят 62 ултрабогаташи.

3. В щата Ню Йорк се произвеждат толкова ябълки, че на всеки жител на Ню Йорк се падат по 11 броя. Това е вторият щат след Вашингтон, в който се произвеждат най-много ябълки. В щата има 700 ябълкови градини.

4. В щата се произвежда и най-много йогурт в САЩ. Ню Йорк е лидер и по производството на сирене и сметана.

5. При наличието на толкова много милиардери, не е изненада, че Ню Йорк е лидер и по експорт на брилянти в световен мащаб. За миналата година са били изтъргувани брилянти на обща стойност над 13 млрд. USD. Следват ценни стоки като картини, ювелирни украшения, злато, рубини и скулптори. Ню Йорк е сред основните градове за доставка на луксозни предмети.

6. В Ню Йорк се намира и един от най-скъпите апартаменти в света. Той е разположен в 220 Central Park South. Пентахаусът е с цена 238 млн. USD. Цената превишава 180 пъти средната стойност на жилищата в Манхатън, която е 1.32 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    24 29 Отговор
    Ню Йорк произвежда повече отколкото цялата мръсна руска кочина!
  • 2 леля Ташка

    21 3 Отговор
    Вчера бехме на кафе в старбъкс в манхатън . В Париж по ми харесва.
  • 3 Агент Харолд

    17 22 Отговор
    Градът Ню Йорк е по-богат от цяла Рашка!😢

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 dsсса

    17 5 Отговор
    По точка 1: Колко ще е БВП на Шанхай през 2035-та?
    По точка 3: Тези 11 ябълки за колко време са? Ако са за година, то по-добре да казват, че не произвеждат ябълки въобще.
    По точка 5: За експорт или импорт на диаманти става дума?
  • 6 Покойният Дж Маккейн заяви

    20 9 Отговор

    До коментар #3 от "Агент Харолд":

    Един щепсъл когато се продава в магазина струва 7 $ (седем долара). Същият щепсъл, когато се продава за армията струва 900 $ (деветстотин долара). То на янките БВП-то им е защото всяка стока я броят като продадена на армията.
  • 7 Рошко

    12 4 Отговор
    Брилянтите те ли си ги произвеждат, и ако не, откъде ги крадът
  • 8 Факт номер 7

    8 10 Отговор
    Икономиката на Ню Йорк е по-голяма от тази на великата и могучая руска котора

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай хой

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Факт номер 7":

    БВПто не е икономика нито индустрия. БВПто не е производство то се произвежда. Диамантите еьин път се купуват и после се продават. И двете операции ги добавят към бвп. Добавят услугите, хазарта, кредитите и лихвите по кредитите. Освен кредитите другите операции се осигуряват от кредити че и самите кредити като рефинансиране. Та реално произвеждат само дългове. Автора на статията е пропуснал да покаже колко теилиона е дълга на щата. Батак.
  • 11 NY bull мъдю

    4 2 Отговор
    Да пипнеш мъдeтe на бика на Уолстрийт си е на късмет. Символизират живота щото са пълни със семе. Братята хамери си печатат доларите без проблеми и цял свят им плаща за това че са велики. Щото долара е световна резервна валута все още. Като сменят долара със нещо друго тогава друга песен ще пеят журналистките.
  • 12 ропа

    2 1 Отговор
    Да бяхте сравнили икономиката на Ню Йорк с икономиката на цяла България,голям смях щеше да падне гарантирано.Подържаме икономиката на краварите па макар и малко с покупката си на най скъпия изтребител ф-16,трябва да се грижим за краварите да не останат назаде в класацията.