Last news in Fakti

1 Май, 2023 22:08 1 089 5

КЕВР утвърди цената на природния газ за май

  • кевр-
  • булгаргаз-
  • природен газ

62 на сто от осигурените количества са по доставките от Азербайджан

КЕВР утвърди цената на природния газ за май - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за май в размер на 77,55 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от КЕВР.

На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Утвърдената цена от 77,55 лв./MWh е с 21% по-ниска от цената за м. април, която беше в размер на 98,16 лв./MWh. Основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление.

В ценовия микс за м. май е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 62,65 % от потреблението на страната за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    7 2 Отговор
    Азерския газ е руски!
  • 2 Професора

    2 2 Отговор
    С ДДС 100 лвобаче инфлацията пак висока значи КЕВАР лъже за цената.
  • 3 Истината

    5 3 Отговор
    Газта уж поевтиняла обаче тока за бизнеса пак висок. Колко ли да е вярно за евтиния азерски газ?
  • 4 Нокчи

    0 0 Отговор
    Много ясно , че ще избера природен газ, на кой му се занимава с въглища и дърва, да оставим колко е мръсно с тях. В 21 век човек трябва да мисли и за екологичната страна, а природния газ е обявен за „зелена енергия“.
  • 5 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    В крайна сметка ЕС намери алтернативни източници - втечнен природен газ, идващ основно от САЩ. Европейски лидери водят преговори и за още доставки от Африка и други държави, които ще започнат да се реализират през следващите години, което за нас потребителите е страхотно.