Last news in Fakti

7 Май, 2023 21:26 3 789 23

Любомир Дацов иска рязане на администрацията и фискална дисциплина

  • любомир дацов-
  • инфлация-
  • бюджет-
  • мерки

Намаляването на косвените данъците стимулира предлагането, а увеличаването им - намалява предлагането

Любомир Дацов иска рязане на администрацията и фискална дисциплина - 1
Снимка: БГНЕС

"Бюджет трябва да се приема от правителство с дълъг мандат. Когато правиш нещо с три дена хоризонт напред, то винаги ще е късопаметно и с къси крака.

В момента имаме влошена бюджетна стабилност. Икономическата обстановка е интересна - имаме растеж, имаме ниска безработица, имаме най-бързо нарастване на доходите в Европейския съюз. Опира се до това - какво трябва да се направи с бюджета".

Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, бивш министър на финансите.

И подчерта, че бюджетът трябва да има консолидация и инфлацията няма как да бъде намалена по-бързо без по-съществени структурни мерки в бюджета.

"Структурни политики означават мерки, свързани с редуциране на администрацията, например. Да имаш структурен подход в промяна на системата. Във всяка система има вътрешни резерви, свързани с ефективността на работа, които във времето се натрупват. Структурните мерки са за предпочитане, защото във времето дават по-положителен ефект".

Финансистът посочи, че балансирана икономическа политика ще бъде постигната с отрицателен фискален импулс:

"Спрямо икономическите условия трябва да имаме малко над балансиран бюджет, положително салдо, което означава, че отклонението в бюджета не е да се намерят 3% от БВП, а близо 6%, което е близо 11 млрд. лева съкращения. Това са резултатите от взимането на "добрите" решения през последните две години. Много бързо стана ясно, че трябва да се плаща сметката".

Според него промени в данъчната система са неизбежни.

"И данъкът върху печалбата, и данъкът върху доходите влияят върху формирането на цените на стоките и върху ефективността. Имаме нужда да потиснем потреблението и да стимулираме предлагането. Намаляването на косвените данъците стимулира предлагането, а увеличаването им - намалява предлагането".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    45 5 Отговор
    Закриването на съда и прокуратурата ще спести милиард и 300 милиона годишно .А с 300 мил. евра ще имаме съдии и прокурори от ЕС , защото нашите пазят мафията ,за да им пълнят гушите !

    Коментиран от #15

  • 2 ХАХАХА

    35 2 Отговор
    Е те точно това няма да стане! Долу ръцете от адмистрацията,те са" незаменими" дори цяла България трябва да се адмистрира ,та белки успеят да обслужват останалия един българин адмистративно. А и какъв наплив от гласуващи ще има идея си нямате.
  • 3 Делянчо

    33 2 Отговор
    Това го обеща преди бая време " мозъкът" на ГЕРБ Томи, свидетел на репликата на Буда, относно това какво се набива на прост човек, имайки предвид ... Та Томи да каже, а не да се прави на такъв, какъвто не е! И какво стана с електронното правителство?
  • 4 тр5рт

    37 2 Отговор
    Само си говорят за редуциране на администрацията, ама никой не пипва търтеите. Защо скриха Радев с колко увеличи щата на чиновниците? Друг е въпросът, че чиновниците по върховете не работят за 1000 лв. заплата, а в пъти повече.
    Накрая режат пенсионерите. ГЕРБ наложи навика винаги пенсионерите да го отнасят. Трябват ли пари, режат пенсиите и бедните.
  • 5 Истината е

    4 6 Отговор
    Да си работят администрацията. Лошо няма. Кой луд в тая кочина да се върне. Слушаха и удряха еродираните и днес се отзоваха там къде не очакваха. Ровещи еродирани в кофите българи и им се смеят. Нека се смеят и на борисов къщата ще му я купят ромите. Мерак са хвърлили, но беше преди години. Не се виждат, на кой ли запад са днес, бате Бойко отидоха навън и чак в пожарнара отишъл аптала да види пожарникарите и те ритали топка. Мач играели. Не всичко е замъци. Те искат чистене. Много добре ви описва дикторката бедна алерголог. Те богатите не могат да спят спокойно, а другите нейни познати на квартира, много сме си добре, ако нещо се повреди идват и си го оправят и сме бедни, но здрави. Бойко и отказал зет й в мвр навремето и днес е бедна, но любезна, добра, а и кожниат доктор и той красавец беден доктор Анатоли М. Съдби бойче. Ще ядем само вечер. По един развален банан виж кви финни са на запад и с бели коси, и за боя пари не дават. Оставете ги, че бабите им притеснени, ще им вземат пенсиите, те едни пенсии и ще гладуват, бе че сега някои не им вземат част от нея, за 700 лева няма кой обратно
  • 6 на чужд гръб

    6 3 Отговор
    Иска язане, но не и на собствения си толуп, явно.
  • 7 Славейко

    30 2 Отговор
    И тоя бюджетар бая се е оял, та пуснал и гуша. Така е и с администрацията - и тя смуче ли смуче...
    Да идва някой български Ердо, 50 процента от администрацията трябва да се съкрати. България е на първо място
    в ЕС по брой админстратори на глава от населението. НЕЗАБАВНО УВОЛНЕНИЕ.
    Да отидат на пазара на труда да "администрират". И най-вече СЪДЕБНАТА СИСТЕМА.
    Толкова бюрокрация няма по света. 70 процента са за уволнение.!

    Коментиран от #19

  • 8 Факти

    4 1 Отговор
    И кво съдебната. Много млади приети 2002 в Варна, Бургас свободния юристи. И там лесно се влизаше, не всеки имаше пари, а отиваха деца на заможни, защото не ги приемаха в Су право, авно само техни хора, а и оценките им се подменяха в държавните. Та по същество. Приемаха ги в БСУ и 2003 срещу 5000 лева се прехвърляха в Пд или в Сф. И колко ли по тия години си купиха дипломи за Юристи. Не казвам всички, а някои и знае ли се, като ги подненят с някои от мен описаните с отлични дипломи. Само предполагам, а от нас нищо не зависи. Трябва много да се внимава с назначения, защото по ония години се гледаха да си имал вуйчо убит партизанин примерно. Относително е. И гн Борисов бе казал, ицо е мързелив. Всеки днес е срещу всеки. Има много еродирани юристи в провинцията, нотариуси в град х. Наела бе жената зад съда е офиса в една къща, и след това ги освободила, явно не може да ги поддържа. Има в съда много еродиран народ. Имам позната на адвокат работи, на 80 г но запазена, добра е весето, мълчи и работи. Има свестни но трябва да се търсят, с отлични дипломи, дано не са им купени, много четене се иска, не ти ли идва отвътре, забрави ице. Идеални хора няма. Пехливанова бе умна, но зла ПОС, мома стара, ужассс да се работи с нея. И си остана с брат си стара мома
  • 9 Тома

    25 1 Отговор
    Съкратените от администрацията да станат овчари и няма да има безработица
  • 10 Анонимен

    4 1 Отговор
    Де да съм овчар. Там се иска да си майстор всичко. Ако можеше всеки щеше да е овчар или градинар, всеки иска лекото на хляба, стола и наизустил и до втръсване да лъжете овчарире, но те отидоха навън, а умните у дома 25 стоят. Парата е в овчарите. Един 500 брави с жена си, освен това имал и трактор, оре земя, сее, парите са в животновъдите, а не в 700 лева на месец, но няма вече сметка да гледаш овце, животни пилета, фуража е скъп и като сложиш чертата на червено, но има хора имат по много деца и явно им помагат, но казват, че 2 били. Като си юрист и лекар честен сплитат краката, ударени по живково и след, и днес бизнесмени ченгета им се подиграват на юристи на възраст пенсионери. В НС много ли са умни. Овцете са по умни и милижливи, преди от отравяне да умрат ви целуват, по добри от хората са животинчетата
  • 11 Анонимен

    4 1 Отговор
    Овчаря и градинаря ме храни, нищо че е бил и гасял ви къщи, жал ми става от тия хора и никога не бих сменил овчаря, градинаря с един празноглав човек. От костово до днес ме храни, защото с тежка онкоооерация, а той е с инфаркт и рак. Хващайте се млади да работите, Борисов на 24 г по мои изчисления е имал дъщеря, сега 3 внуци, да му мислят младите, че без работа няма как да я Бъде Бг. Няма унижение за работа.

    Коментиран от #18

  • 12 Има надежда

    10 1 Отговор
    Пълно е с контрольори и методисти .Почвате от София.Махате съветници помощници и замове.
  • 13 Анонимен

    1 0 Отговор
    Браво един достоен българин тези които се борят за власт в момента протриват ръце за далавера а народа кучета са ги яли
  • 14 Българка

    10 1 Отговор
    Вместо да ги намалават НЕПРЕКЪСНАТО СЕ УВЕЛИЧАВАТ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРАЗИТИ-ТРАНТУТНИЦИ НО НАЛИ ТОВА СА СИГУРНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ НА ГЕРБАВИТЕ КРАДЦИ -А ТОНА ЧЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ НИЩО НЕ ВЪРШАТ Е ЯСНО И НА СЛИПИТЕ но народа е виновен че ги търпти тези търтеи аТОМЧО ГАБРОВСКИ ПРИСВОИ И МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ЗА ЕЛ.ПРАВИТЕЛСТВО НО ГИ ОКРАДЕ И РЕЗУЛТАТ НЯМА -ЦЯЛАТА ХАЙКА МАФИОТСКА Е ЗА ЗАТВОРА
  • 15 Ти си

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    Колега, направо си гений - с идеята някой друг от майн@таси да дойде о да отсъжда у домати кое е криво и кое е право ! Робско мислене , все чака някой друг и чужд от някъде да дойде и да ти реши проблема който си е чисто твой ..
  • 16 Браво г-н Дацов

    5 0 Отговор
    Един умен и отговорен човек. Рязане на раздутата при Бибитко администрация тунеядци, включително и всякакви ненужни служби и службички.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не съм съгласен .

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Напротив ма унижение за работа ,особенно когато много хора работят за минимална ,има няма 100лв над мин.пенсия ,затова пък аз бих казал точно обратното ,,изобщо не се хващайте да работите за 2пъти по малко от пенсията на някой отпочинал бивш военен или ,,милиционер,,,!!!Най добре е да се измъквате и спасявате на запад !И циганите избягаха на запад.Бг е обречена

    Коментиран от #20

  • 19 Ка Морган

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Славейко":

    Само да те допълня, че е крайно време държавните служители да почнат да плащат осигуровки!!!
  • 20 Ка Морган

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Не съм съгласен .":

    Само да знаеш, че военните и милиционерите взимат тавана на пенсиите , а той е над 3000лв..
  • 21 Бай араб

    0 0 Отговор
    То и аз искам
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ОБЩИНАР

    0 0 Отговор
    ДАЦОВ Е ПРАВ РЯЗАНЕ ЯКООО ВИЕ СИ НЯМАТЕ НА ПРЕДСТАВА КАКВО ЧУДО Е