Last news in Fakti

20 Юни, 2023 10:21 2 529 3

Част от терминала на едно от най-големите европейски пристанища е продадено на китайска компания

  • германия-
  • хамбург-
  • пристанище-
  • китай-
  • cisco

Cosco придоби част от терминала на пристанище Хамбург

Част от терминала на едно от най-големите европейски пристанища е продадено на китайска компания - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сделката между оператора на пристанищния терминал в Хамбург - компанията HHLA, и китайския държавен концерн Cosco приключи след 2 години преговори, съобщи германският оператор на своя сайта.

Сделката предвижда продажбата на 24.9% от оператора. Китайската страна първоначално искаше да придобие 35%, но това не беше одобрено от Берлин. При акции под 25% купувачът няма да има блокиращ дял.

HHLA публикува своето прессъобщение ден преди началото на германо-китайските междуправителствени консултации. Германският канцлер Олаф Шолц от своя страна даде разрешение за продажба на дял в оператора още през октомври 2022 г. Сделката приключи на фона на дискусии, че Европа трябва да намали икономическата си зависимост от Китай.

"Cosco няма да има достъп до данни, които са от стратегическо значение", се казва в изявлението. "Цялата пристанищна инфраструктура остава собственост на Хамбург. Информационните технологии, информацията за продажбите остават изключителна отговорност на HHLA." „Сътрудничеството между HHLA и Cosco не създава еднопосочни зависимости. То ще укрепи веригите за доставки и ще създаде работни места“, се казва в прессъобщението.

В края на 2022 г. аг. Bloomberg, позовавайки се на източници, съобщи, че Вашингтон призовава Германия и други европейски страни да не позволяват на Китай да придобие контролни пакети в стратегически важни компании. Както подчертава агенцията, Вашингтон е обезпокоен от възможно сближаване между Берлин и Пекин. След това германските власти не позволиха на китайския инвеститор да закупи завода на германската компания Elmos, която произвежда микрочипове.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 0 Отговор
    "Cosco няма да има достъп до данни, които са от стратегическо значение"

    То за тая работа си има такива като Кокорчо.
  • 2 Бахари Захаров

    9 1 Отговор
    Китайците са тарикати. Сега ще превърнат пристанището в отворена зона за гражданите, ще си унищожат техниката и кейовите места, както направиха умните бургазлии под диктовката на още по-мъдрите софиянци. Ще отворят кръчми, хотелче, конгресна зала и още куп други жизнено необходими за икономиката на един град сгради и учреждения. Този номер в Европа минава. Майтаб бе, Уили. В Китай тези, които биха направили подобна глупост щяха да са строени на стадиона. Добре, че Бургас не е в Китай :)

    Коментиран от #3

  • 3 морски

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бахари Захаров":

    Мисля че, във Варна е още по зле от Бургас!