Last news in Fakti

27 Юни, 2023 10:47 1 803 1

Голяма онлайн платформа подава жалба срещу нов регламент на ЕС

  • zalando-
  • онлайн търговия-
  • ес-
  • обжалване

Zalando се обяви срещу новия Закон за цифровите услуги на ЕС

Голяма онлайн платформа подава жалба срещу нов регламент на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Онлайн търговецът на дрехи Zalando подаде жалба до Европейския съд с обща юрисдикция, за да оспори решението на Европейската комисия (ЕК), налагащо му допълнителни задължения съгласно новия Закон за цифровите услуги на ЕС (DSA), съобщи Financial Times.

„Въвеждането на DSA е правилното решение, но сме озадачени от факта, че сме класифицирани като много голяма онлайн платформа“, цитира изданието думите на главния изпълнителен директор на компанията Робърт Генц. Според него, за разлика от останалите 18 компании, които са били обект на DSA въз основа на броя на потребителите, Zalando е избрана на базата на броя посетители на месец, което според Генц е несправедливо. От ЕК са отказали коментар пред вестника.

Очакваше се инициатори на подобни съдебни дела да бъдат интернет гиганти от Силиконовата долина. Zalando беше единствената европейска фирма, която влезе в списъка. Според вестника, компанията е станала първата от откритите в нея интернет платформи, която е подала жалба във връзка с новите регулации на ЕС.

Европейският съюз възнамерява от 25 август, в рамките на DSA, да засили контрола над 19 големи платформи, включително TikTok, Instagram, YouTube, Google , Amazon Store. Законодателството определя нови стандарти за борба с речта на омразата, разпространението на дезинформация и фалшиви продукти в интернет, с които трябва да се съобразяват всички големи цифрови платформи.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шааа

    5 1 Отговор
    Шефът на една платформа твърди "сме озадачени от факта, че сме класифицирани като много голяма онлайн платформа", но авторка от друга платформа одма го закопава със заглавие "Голяма онлайн платформа подава жалба".

    На кого да вярваме? М?