Last news in Fakti

28 Юни, 2023 16:26 1 717 14

Инфлацията не плаши българина

  • ваканция-
  • плащане-
  • инфлация-
  • българин-
  • visa

Той предпочита почивка в чужбина

Инфлацията не плаши българина - 1
Снимка: Shutterstock

Над 70% от българите, които ще почиват извън страната тази година, смятат да плащат с карта, смартфон или смарт часовник. За ваканцията си зад граница 45% планират да похарчат между 400 и 1200 лв. на човек, сочат данните от проведено проучване на една от най-големите транснационални компании, предоставящи услуги по извършване на платежни операции, относно намеренията на българите за почивки и начините за разплащане по време на тях. Изследването обхваща осем пазара от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2023 г., включително България.

Така респондентите от изследваните държави оценяват предимствата на дигиталните трансакции зад граница. Петдесет и осем процента предпочитат дигиталните трансакции, когато са в чужбина, заради удобството, 53% - заради сигурността, възприемана като отсъствие на риск от загуба на пари, а 52% ценят скоростта. Четиринадесет процента от българските туристи искат да плащат в чужбина със смартфон или смарт часовник. В региона мобилните разплащания в чужбина са популярни и сред туристите от Румъния и Унгария (съответно 22% и 21% от анкетираните).

„Един от най-популярните начини за плащане, включително и за почивка в чужбина, са мобилните портфейли. Когато потребител въведе данните на картата си в онлайн магазин или в дигиталния портфейл на смартфона си, Visa ги заменя с уникален набор от числа. Тази технология, наречена токенизация, осигурява допълнително ниво на сигурност“, казва Красимира Райчева, мениджър на Visa България.

Над половината почиващи българи (57%) планират да използват в чужбина същата разплащателна карта както у дома. Някои сменят картата, когато отиват на почивка в чужбина, като плащат там с друга, различна използваната в страната им. Това е доста популярно сред румънците (25%), поляците (24%) и унгарците (23%). Четиридесет и три процента от анкетираните българи, които сменят картите си за чужбина, ще използват такава, която е свързана с тяхна сметка в различни валути. Три четвърти от жителите на ЦИЕ, пътуващи в чужбина, решават как ще заплатят почивката си в чужбина, преди да заминат.

Почивки купени онлайн

С разрастването на електронната търговия ние сме все по-склонни да купуваме онлайн различни продукти и услуги. Затова не е изненадващо, че плащаме и за почивките си онлайн. Осемдесет и седем процента от българите, организиращи самостоятелно пътуването си, ще закупят някоя от ваканционните услуги онлайн: 63% ще резервират нощувка по този начин, 35% - транспорт, а 18% - ще заплатят входни такси и допълнителни екскурзии. Когато плащат за транспортни услуги, настаняване или допълнителни атракции, 75% от българите ще платят с карта или дигитален портфейл.

Проучването показва, че 67% от българите, които купуват пакетни почивки в чужбина чрез уебсайтовете на туристическите агенции или платформи, предлагащи офертите на много туроператори, ще заплатят с карта или дигитален портфейл. Купуването на ваканции онлайн е най-популярно в рамките на региона в Хърватия (78% от клиентите на туристически агенции), Словакия (76%) и Словения (74%).

Въпреки инфлацията българите искат да почиват в чужбина

Двадесет и три процента от анкетираните българи планират тази година да почиват в чужбина, като средната продължителност на пътуването е 6 дни.

Четиридесет и два процента от пътуващите в чужбина нямат намерение да отменят тези планове, дори инфлацията да остане висока и разходите за живот да продължат да растат. Въпреки това, 60% от българите, заминаващи в чужбина, биха потърсили по-икономични варианти за настаняване, а 50% ще обмислят съкращаване на пътуването си.

За 59% от българите геополитическата обстановка не влияе на плановете им за почивка в чужбина, а 36% заявяват, че тази година най-после ще предприемат пътуване, отлагано преди заради пандемията от Ковид-19 - това важи особено за най-младите респонденти.

„Вярваме, че пътуванията и туризмът са важен фактор за икономическото развитие и за създаването на работни места, като същевременно ни дават възможност да разберем и оценим културното богатство на света около нас. Нашето проучване доказва, че тази година българите възобновяват опознаването на света,“ отбелязва Райчева.

Най-често посочваните от българите дестинации са Гърция (32%), Италия (15%), Турция (12%), Испания (8%), Хърватия (6%) като желанието им е просто отдих, съчетание от разглеждане на забележителности и отмора. Едва 8% планират да прекарат ваканцията си в чужбина активно, на планински туризъм или спортни занимания.

„Връщането към пътуванията - независимо дали става дума за по-дълга ваканция или градска почивка през уикенда - предполага, че българските потребители придобиват чувство на увереност. Това може да е положителен тласък за местните икономики и много индустрии, включително и за туристическия сектор,“ коментира Красимира Райчева.

Шестдесет и един процента от българите възнамеряват да пътуват в чужбина поне два пъти тази година. Става дума предимно за посещения на градове, особено популярни сред милениалите (25-40 г.) и поколението Z (до 23 г.). Тъкмо за тях плащанията с карта, смартфон или смарт часовник могат да се окажат особено полезни. В Лондон билетите за обществения транспорт се плащат само дигитално, а в Швеция, считана за най-безкасовата страна в света, дигиталните разплащания са единствената опция в много кина, ресторанти и магазини.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 3 Отговор
    Ганчо ще му гледам резила след време, как ще плаща с тия фалшиви зелени сертификати.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Индивидуално е имаИстина
  • 3 Дрън дрън та пляс

    4 3 Отговор
    ние сме жИлязо бе ,само бизнесменчетата реват като ученички за всичко
  • 4 сигурно

    11 5 Отговор
    А 69 % от тези почиващи ще да са от София , защото там е гнездото на крадците в територията !!

    Коментиран от #5

  • 5 Селяндур

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "сигурно":

    Като всеки и ти мечтаеш за София ! Ама си от нефелните да станеш за нещо.
  • 6 Буко Баламата

    5 1 Отговор
    ПроС човек нищо не го плаши. В коя чужбина ще почиват с по 400лв на човек ми е интересно на мен.
  • 7 Българин

    1 0 Отговор
    Инфлацията не плаши някои българи, други сме страшливи и ще си почиваме в България.
  • 8 бл.134 в Zап. парк

    2 0 Отговор
    О,юнашко племе. Златен век настъпи
  • 9 Е,то по зле от това има ли?

    5 0 Отговор
    Мизерни заплати,бъдеще няма.Няма и за какво да се притеснява човек.
  • 10 СЕЛЯНИН

    0 2 Отговор
    И задължително сертификат за ваксинация ! + Бустер
  • 11 ........

    0 1 Отговор
    Статията мога да я опиша по следния начин:глупости на търкалета!
    Не ви искаме инфлацията!Писна ни да ни докарвате кризи!Нито пък предпочитаме плащането с карти колкото и да ни убеждавате в друго....
  • 12 Ускорено разширяване на вселената

    1 0 Отговор
    Също така и горям процент смятат да се включат в колонизирането на Марс, когато ракетата на Мъск бъде готова, а други обмислят почивка на луната, когато туристическите бази отворят. Далечтите дестинации, като новооткритите екзопланети, не са много популярни.
  • 13 Българин

    1 0 Отговор
    Не сте точни , не 70% от българите ще почиват в чужбина, а 10% отбългарите ще ходят по 7 пъти на почивка в чужбина.Останалите 90% са ясни.
  • 14 Ами да

    1 0 Отговор
    Беден българин не се плаши от инфлация! Тия, които ходя в чужбина на почивка са 10% от българите! 20% се оправят някак си, а останалите 70% не ги бърка инфлацията! И, нямат представа за кого гласуват!