Last news in Fakti

21 Юли, 2023 11:21 1 943 6

Очертава се сложна година за фермерите

  • жито-
  • поле-
  • мерки

Ситуацията е икономическо продължение на войната в Украйна

Очертава се сложна година за фермерите - 1
Снимка: БГНЕС

Украйна изпадна в ситуация да е без пристанища. Трябва да се намери решение за износа на тази стока, защото сега е ужас за производителите там.

Това каза в интервю за БНР фермерът Преслав Борисов след като Русия прекрати участието си в т.нар. зърнена сделка. Според него все още пазарът тества какво реално се случи и решението не може да се види веднага.

"Все още България и Румъния, ЕС като цяло, не сме конкурентноспособни. Ситуацията е много комплицирана и няма еднозначно решение", посочи земеделският производител.

Борбата ще е огромна. Ние се мъчим да запазим цените, от друга страна Украйна натиска. Конфликтът на интереси ще е много сериозен, прогнозира Борисов. По думите му "много е тънък ледът", а годината за фермерите се очертава като много сложна.

"Русия разполага основно с две неща – енергоизточници и зърно. Ситуацията в момента е икономическо продължение на войната в Украйна. Русия продължава с всички средства тази война и цели основно отслабването на Европейския съюз."

Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Пламен Абровски – специалист по земеделско право и бивш предсeдател на земеделската комисия в парламента, който анализира последствията от прекратяването на зърнената сделка.

Абровски акцентира върху според него "неадекватната" реакция на ЕК миналата година, когато Русия затвори морския достъп на Украйна, а Европа отвори пазарите си за украинското зърно, което обаче повлия на цената. Според него ЕК е направила това, което е правила и друг път – да "погасява пожар с пари".

Пазарът е изключително непредсказуем, заяви Абровски.

Руснаците превантивно атакуват пристанищата, за да повредят инфраструктурата, като по този начин блокират бъдещ износ, изрази предположение Пламен Абровски. Според него "ще стане това, което стана миналата година - ще започне износ през Констанца".

"В най-добрите години България произвежда средно около 10 милиона тона зърно. Украйна прави минимум 100 милиона. Това е мащабът. 1:10", направи паралел експертът.

Ако Украйна рухне икономически, ситуацията на бойното поле рязко ще се промени. Но ЕС трябва и да се грижи за себе си, и да помага, отбеляза Абровски.

Вместо да дава жълти стотинки на зърнопроизводителите, ЕК трябваше да се погрижи да създаде канали, които по по-лесен начин да осигуряват транспорта на зърно, категоричен е той.

Украйна не желае да става член на ЕС поне от гледна точка на своята земеделска политика, защото това ще ѝ доведе изключително много ограничения, каквито има за европейските производители, смята Пламен Абровски.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пали пали пали

    17 1 Отговор
    Да изгори цяла.......просто вече на никого не в Нужна
  • 2 Зърнарите

    14 2 Отговор
    Са изключително некоректни и непочтени към хората и държавата.
  • 3 Голата истина

    12 2 Отговор
    Зърнената мафия ще страда няма да прави далавера с украинското зърно
  • 4 Бу Бу

    15 1 Отговор
    Нещо не мога да го разбера този т@ пак. Риве, че Украйна не можела да си изнася зърното, а не реве, че при ниските цени на Украинско зърно България, не може да изнася зърното си. Друг е въпросът какво зърно ще изнася Украйна, когато по всички медии в БГ пише , че в Украйна се води" подла, мръсна , вероломна война, която унищожава безразборно инфраструктура, градове, поля, и дрън-дрън". Според медиите в УКрайна в момента не може да се обработват земите. ВЪПРОСЪТ е : кое е вярно, лъжат за военните действия, или лъжат за количествата зърно? . p.s. Напълно подкрепям решението на Българското правителство за ЗАБРАНА вноса на Украинско зърно.
  • 5 пенко

    1 0 Отговор
    В ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ : " Е ТЕ СА СИ Е.. М ..... " !?!?!?!?!?!?!?!!? НОО ДА ПОГЛЕДНЕМ ШАХМАТА --- ТУК ТАМ ШАМПИОН ИЗВЪН РУСИЯ --- РУСКЕТЕ СВЕТАВНИ ШАМПИОНИ 90 % ЕВРЕИ -- НО ШАМПИОНИ САМО ЗА РУСИЯ / СССР / И НИКОЙ ОТ ТЯХ НАПУСНАЛ РУСИЯ НЕ ПОБЕДИ !?!?!?
  • 6 Метеото

    7 0 Отговор
    Нека сушата и 40-градусовите жеги да им изгорят всичко, поне да знаем защо хлябът не пада под 2 лева на пазара! Тези цени нямат оправдание! Да изнасят, но е непродаваемо срещу тези суми...