Last news in Fakti

3 Август, 2023 13:37 1 260 3

Държава ограничава ползването на Интернет от деца до 2 часа на ден

  • китай-
  • деца-
  • интернет-
  • ограничения

Производителите на смартфони ще са задължени да въведат т.нар. „младежки режим“ в устройствата

Държава ограничава ползването на Интернет от деца до 2 часа на ден - 1
Снимка: Shutterstock

Китайският орган за киберпространство представи законопроект до 2 септември 2023 г. за ограничаване на времето, което децата и тийнейджърите прекарват онлайн.

Деца под 8 години да не могат да използват интернет повече от 40 минути на ден, от 8 до 16 години - до 1 час, от 16 до 18 години - до 2 часа. Също така, ако детето използва устройството непрекъснато, то ще получи известие за почивка. Регулаторът предложи още да се забрани на непълнолетни лица да използват интернет от 22.00 до 6.00 часа.

За да реализира идеята на законопроекта, китайският регулатор иска да задължи производителите на смартфони да въведат т.нар. „младежки режим“ в устройствата. При активиране на смартфона потребителят ще трябва да посочи своята възраст.

Предполага се, че режимът ще се поддържа както от детето, така и от родителите му. Последните ще получават известия, ако детето се опита да извади устройството от ограничителния режим. В същото време родителите искат да оставят правото да отказват времеви ограничения за децата си.

Акциите на китайските технологични компании се сринаха, след като регулаторът изнесе законопроекта за обществено обсъждане.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън 🌈-ясалия

    5 0 Отговор
    Америка насърчава смяната на пола на деца от най-ранна възраст и то без да се уведомяват родителите, което е най-демократичното постижение, а ползването на интернет денонощно е препоръчително, но да се ползват само американски приложения одобрени от и в полза на демократичното правителство!
  • 2 Алфа херинга

    3 0 Отговор
    Браво.
  • 3 Стефан Лъв

    2 0 Отговор
    Ако на Българските тинейджъри им ограничат интернета толкова ще се разбунтуват сигурно.