Last news in Fakti

8 Август, 2023 16:41 1 097 2

ЕК одобри 16 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

  • чирен-
  • газохранилище-
  • ек

От „Булгартрансгаз“ ще инвестират около 285 млн. евро

Европейската комисия одобри предоставянето на 16 млн. евро за разширяването на газохранилището на „Булгартрансгаз" в Чирен. Парите се отпускат съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, съобщиха от Еврокомисията.

„Булгартрансгаз" ще инвестира около 285 млн. евро за разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен. В момента това е единственото съоръжение за съхранение на природен газ в България. Очаква се капацитетът за съхранение да нарасне от 550 млн. на 1 млрд. кубични метра. Ще бъде увеличен и капацитетът за изтегляне и подаване на природен газ в мрежата.

България уведоми Комисията за плановете си да подкрепи инвестицията на „Булгартрансгаз" с 9-годишна публична гаранция по заема за финансиране на мярката в размер на 16 млн. евро. Целта е да се гарантира сигурността на доставките на газ, да се засили конкуренцията на пазара на газ, включително благодарение на по-голямата интеграция на съоръжението към мрежата, и да се насърчи търговията с газ в региона.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Газаджията

    7 5 Отговор
    Че то при тия цени газ се ползва в краен случай. А специално Чирен го напълнихажс най скъпата газ в галактиката, и сега се чудят какво да я правят.
  • 2 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Одобрението на финансиране от ЕК допринася и за общата цел на Европейския съюз за енергийна трансформация и устойчиво развитие. Този вид инвестиции са насочени към модернизацията на инфраструктурата и намаляване на зависимостта от конкретни доставчици.