Last news in Fakti

12 Август, 2023 04:50 3 516 47

Румен Овчаров: България ще трябва да възстанови на "Лукойл" направените инвестиции по бизнес плана

  • румен овчаров-
  • лукойл-
  • концесия-
  • росенец

Връщането на терминал "Росенец" на държавата крие сериозни рискове, смята бившият енергиен министър

Румен Овчаров: България ще трябва да възстанови на "Лукойл" направените инвестиции по бизнес плана - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър Румен Овчаров смята, че връщането на терминал "Росенец" на държавата крие сериозни рискове и България като държава ще загуби много от прехвърлянето на концесията.

"България ще трябва да възстанови на "Лукойл" направените инвестиции по бизнес плана, които са в рамките на 31-32 млн. евро. България ще трябва да се лиши от инвестициите по бизнес плана, които са за около 20 млн. евро. Това означава 300-400 работници да бъдат изхвърлени на улицата. България ще се лиши от още 20-ина млн., които няма да получим като концесионна такса. България ще трябва да плати над 200 млн., за да върши каквото трябва новата структурата там", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Овчаров отбеляза, че няма никаква гаранция за това, че новият собственик ще успее да свърши работата. Според него това пристанище не може да бъде използвано за друго освен за нефт. Ако операторът не може да го оперира, доставките на суров петрол за "Лукойл" и износът на продукцията ще бъдат застрашени, на мнение е гостът в "Денят ON AIR".

"Лукойл" е единственото дружество в България, което в изпълнение на европейска директива плаща 33% от печалбата си в българския бюджет като вноска солидарност. Освен това сметките на Делян Добрев са малко неверни. Тичаща некомпетентност залива българската държава", подчерта Овчаров.

Бившият енергиен министър посочи, че са станали много изненадите, които парламентът прави на правителството.

"По същия начин беше направено с реакторите за "Белене". Заедно с това тръгна антируската истерия с паметниците. Това, което се случва, е плащането по сглобката. Тя стана възможна, защото Гешев беше отстранен, това беше условието на ПП-ДБ. Назначиха аватар на Гешев. Реанимираха Пеевски като фигура номер едно. Остава едно "но" и това е "Магнитски". Очевидно натам водят тези антируски напъни", сподели тезата си Румен Овчаров.

По думите му цените на колонките по бензиностанциите у нас не са толкова високи, ако ги сравним с някои от съседните ни държави. Но има реална опасност цените на горивата да скочат при определени офанзивни действия на Украйна спрямо Русия.

"Лукойл печели достатъчно добре. Но защо българските банки също не плащат данък "свръхпечалба"? Същото се отнася за най-големите фирми в България. И за тях мълчим", каза още Овчаров.

"Какво точно гарантираш на "Булгаргаз", след като подписваш договор с "Боташ" и му даваш право да продава в България? Договорът с "Боташ" е изключително глупав. България има тръбопроводи отвсякъде, имаме терминал в Александруполис, на който сме собственици на 20%. И ние подписваме договор за 13 години за 300 млн. евро годишно, за да резервираме капацитет в Турция. Като искаш турски газ, подпиши си - "Турски поток" е на пътя. Може би ще се съгласят на някаква дребна отстъпка", коментира гостът на Ганиела Ангелова.

Според Румен Овчаров няма риск за БЕХ и декапитализацията му.

"Парите са си там и има над 2 млрд. чисти пари. Заедно с всички дружества - в холдинга са над 4 млрд. Асен Василев няма основание да се тупа, че за два месеца, откакто той е дошъл, дефицитът в бюджета станал излишък", настоя бившият енергиен министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДС активист

    95 28 Отговор
    Най много предатели на глава от населението има в България а този болшевик-червеноармеец отдавна трябваше да е в затвора.

    Коментиран от #2, #17

  • 2 Госあ

    39 25 Отговор

    До коментар #1 от "ДС активист":

    Предателите са тези, които ликвидираха и ликвидират българската енергетика и земеделие за сметка на турските, а не тези които искат да изграждат мощности от най рентабилния производител. За първата част на коментара ти съм съгласен
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Щерю

    66 22 Отговор
    Г-н Овч. , всичко което казвате е взето от контекста на документите. Дори да се наложи заплащане за отнетата концесия на "Лукойл" , то би могло да се случи от дължимите неплатени данъци в последните години от руската фирма. Мисля че инвестициите не са толкова много, така че "Лукойл" дори трябва да доплаща солидна сума да се издържи на ДЪРЖАВАТА НИ.

    Коментиран от #30

  • 5 Свидетел

    65 25 Отговор
    След окупацията на България от червените бандити на 9 септември 1944 г. родоотстъпници и национални предатели като този са били назначени от Москва ,и са работили и работят срещу добро заплащане , изключително и само за интересите на Кремълските си господари !

    Коментиран от #27

  • 6 Маг Нитски

    41 19 Отговор
    Руските мекерета от оня списък се притесняват

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Калпазанин

    29 16 Отговор
    Аз искам да знам, при какви условия е даден лукойл наоромер на руснаците,и някой показал ли ни е някакви документи нали уж сме държава. Искам също да знам колко инвестиции са направили Филип мирис и кока кола та ни бутилират водите и постоянно вдигат акции и цени искам също така да знам защо трябва плащаме скъп ток защото навремето пак същата държава и построи или си построихме аец със 6 блока и какво не и беше наред та ни ги затварят искам да знам защо и кой даде мините на англоговорящи чуждоземци та ни обират и ресурсите, искам да знам защо се инвестира в простотия (между другото аз знам защо) ама не образование е е знаят и защо все още нямаме осъдени политици и олигарси доказани крадци и продажници явно и властта си има някакъв западен чадър та да си ги пази прикрити под демократичното разбиране на либерастия, това е един изкуствено създаден и контролиран хаос, овцете да си блеят кервана да си върви

    Коментиран от #9, #14, #19

  • 9 Пха ха ха ха

    27 20 Отговор

    До коментар #8 от "Калпазанин":

    Ще има да чакаш отговор от евроатлантическата пасмина
  • 10 Кой списък

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Маг Нитски":

    Меч ли
  • 11 Zвяра 🇷🇺

    15 18 Отговор
    Обаче тези 20 милиона няма да ги върне сглобката Герб ПП ДБ ДПС

    А пак народа ще трябва да ги плати с лишения

    Защо сглобката или посолството не извадят пари и да платят за действията си
  • 12 Навалний

    31 11 Отговор
    Руски шпионин!
  • 13 Инвестиции

    27 7 Отговор
    на хартия !
  • 14 Даден

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Калпазанин":

    на карти !
  • 15 Голям зор

    16 3 Отговор
    Да може да откр...ад..те още ли
  • 16 Ааааа

    38 13 Отговор
    Този червен боклук изпълзя от дупката си да пази московските интереси, ама свърши вашта...

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мдаааа

    25 8 Отговор
    Некомпетентни закони и много компетентни крадци, затова и ти не си в затвора, а още се правиш на руски адвокат, те още нищо не са искали, но ти вече почна, ноооо ще дойде и денят...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Роко

    14 13 Отговор

    До коментар #16 от "Ааааа":

    За съжаление не си прав парламента и правителството са пълни с московитски подлоги и това е поредната схема как да подарят на Путин много милиони левчета от бюджета.
  • 22 Поредният адвокат!

    35 9 Отговор
    Нямат край Кремълските Мастиу!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    31 7 Отговор
    Този руски агент навремето държеше "Златната акция" в Нефтохим и пазеше държавните интереси!
  • 26 Смерш

    34 6 Отговор
    Този руски многихиляник не беше ли в бирда на лукойл? Чий интереси защитава? Всякакви но не и българските!
  • 27 Шишо

    24 5 Отговор

    До коментар #5 от "Свидетел":

    Те и сега ги има в изобилие. Руските пари захранват много от хората на отговорни постове в Държавата - около 35-38%, ключови държавни институции са под влиянието на олигарси и мрежи от бивши агенти на службите за сигурност, свързани с руски политически интереси.. Да не говорим за партиите като БКП/БСП , Възраждане , Президентството и много други. В България 100 000 руснаци притежават 500 000 имота и участват в хиляди фирми без това да прави впечатление на Отговорните органи, Прокуратурата и Правителството. Всички те се правят че не виждат какво става в България. Миналата седмица в Поморие беше поругано Българското знаме и на негово място беше издигнато руско знаме. Това също не направи впечатление на никого. Дали Законодателя не иска да вземе адекватни мерки? Можем само да гадаем
  • 28 Панов

    25 1 Отговор
    Дългия инкасатор живя дълго време на хранилка при тях. Цял дворец на 4 етажа на морето направи
  • 29 Боже пази България

    25 2 Отговор
    Милиардерът говорител на руско-българската енергийна мафия защитава Лукойл срещу българските интереси. Това са най-кресливите български патриоти с офшорни сметки.
  • 30 Гнома & Пинокио

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Щерю":

    Би ли разяснил как ще изчислиш хипотетичните "дължими неплатени данъци в последните години" след като те всяка година са си публикували всички отчети и те са приети от държавата?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Абсолютно е прав

    1 9 Отговор
    България, а не хората от правителството и гласувалите де-путати !!!
  • 33 иво дебило

    13 0 Отговор
    офчар, ти българин ли си или ватник
  • 34 чичо

    14 1 Отговор
    срам и позор -защитава руски интириси
  • 35 Всички знаят

    17 0 Отговор
    Ужасно е, че 35 години България не може да се отърве от крадци и некадърници като тоя!
  • 36 Гнус

    10 1 Отговор
    Този русофил се явява адвокат на Лукойл и всичко руско къде що има вместо да защитава България
  • 37 явер

    6 0 Отговор
    Абе, Чубанов ли си Овчаров ли си, ти знаеш ли колко данък печалба дължат тези крадци като тебе на България.
  • 38 Лъжец

    4 0 Отговор
    Нещо не схващам. Държавата няма как да вземе резевоарния парк и оборудване( помпи, тръбопроводи и др.). Може да поеме контрола върху акостирането и даване разрешение за товарене и разтоварване на кораба, като взима такса за това. Е, какви инвестиции е направила Лукойл на пирса? Сменила е бетона ли? Тоя Овчаров е комунист - лъжец.
  • 39 Иван

    4 0 Отговор
    Ти защо не си в затвора
  • 40 Емо

    3 0 Отговор
    И ти ли изпълзя, бре боклук? Знаем, че ти викат "Дългия инкасатор" и си продажник на рускетьорите.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 КОНЕЦ

    2 0 Отговор
    ТОЯ ДРУГАР ОТ СПЕЦИАЛИСТ ПО ТОПЛОФИКАЦИЯ СТАНА СПЕЦИАЛИСТ ПО ПЕТРОЛНИ ПРОДУКТИ
    Р. ОВЧ. ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ В ПАНДЕЛАТА !
  • 44 Терминатора

    0 0 Отговор
    Ей Овч ти за кой отбор играеш?!?!
  • 45 Експерт

    0 0 Отговор
    КРАДЛИВОТО ОВЧАРЧЕ Е И АДВОКАТ НА РУСКАТА МАФИЯ, ПРАВИТЕЛСТВО И НАГЪЛ БИЗНЕС. РУМЕНЕЕЕ, ЗАЩО СРАВНЯВАШ БЪЛГАРСКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА, КОИТО СА С ДВОЙНО ПО-НИСЪК АКЦИЗ И ОТ УРАЛС, С 30%ЦЕНА НАДОЛУ Т. Е. ТРЯБВА ДА КУПУВАМЕ ГОРИВО НА ЦЕНА 50% НА НЕМСКОТО... 2,10лв/л.
  • 46 Ссмокар

    0 0 Отговор
    Това публикация на другата страна в Спора за дерогацията ли е ? Липсва ми зеления цвят. Май ще ни пророкуват пак пет лева за литър и сибирска зима. Е и ?
  • 47 ганю

    0 0 Отговор
    Ами ясно е като бял ден че сегашните "умници" са на хранилка от Сащ
    и са тичащи дрогирани некадърни анти български тъпанари
    редно е всички български политици и хора на високи служебни постове
    да нямат двойно гражданство и банкови сметки в чужбина
    за да се проверява движението по сметките им съобразено със закона
    и да си плащат данъците в страната