Last news in Fakti

8 Ноември, 2013 14:58 835 0

260 000 по - малко бедни българи до 2020 г.

  • по-малко-
  • бедни-
  • българи

Министър Адемов представи приоритетите на новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

260 000 по - малко бедни българи до 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС

По стратегията „Европа 2020” до 2020 г. равнището на заетост за населението между 20 и 64-годишна възраст трябва да достигне 76%, а броят на хората в бедност у нас да намалее с 260 000 души.
Това заяви социалният министър Хасан Адемов, Адемов, който  представи днес приоритетите на новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. на информационно събитие „Новият програмен период 2014-2020 г.”.

Форумът е организиран под егидата на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

„Пазарът на труда, намаляването на бедността и социалното включване и по-ефикасна работа на институциите в сферата на заетостта, социалното включване и здравеопазването, са основните акценти в новата оперативна програма”, каза министър Адемов.

Адемов открои две съществени различия на новата ОПРЧР 2014-2020 г. в сравнение със сегашния програмен период. „Първото различие е, че сега говорим за изпълнението на т.нар. „предварителни условия”. Това означава, че всички мерки трябва да бъдат в съответствие с приети консенсусно стратегически документи и да допринасят за реализацията на ключови реформи, които трябва да са ясни още на старта програмния период”, обясни той.

Второто различие е свързано с нуждата от намаляване на административната тежест за бенефициентите. „Поради това, през новия програмен период всички процедури трябва да са по опростени, ориентирани към резултатите и нуждите на бенефициентите”, отбеляза Адемов.

Филип Хат, ръководител на отдел “Румъния, България и Малта” в Главна дирекция “Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия, очерта препоръките на ЕК за новия програмен период. На дискусията предстои да се представят проектите на оперативните програми, както и програмите за развитие на селските райони, за морско дело и рибарство и за териториално развитие през периода 2014-2020 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА