Last news in Fakti

13 Септември, 2023 07:37 981 4

Сделки за 82 млн. USD в редица области

  • таджикистан-
  • казахстан-
  • бизнес-
  • споразумения

Поредица от споразумения подписаха Казахстан и Таджикистан

Сделки за 82 млн. USD в редица области - 1
Снимка: Shutterstock

Предприемачи от Таджикистан и Казахстан сключиха споразумения на стойност над 82 млн. USD на бизнес форум, който се проведе в Душанбе, съобщи държавната информационна агенция на Таджикистан Khovar.

Споразуменията предвиждат по-специално доставка на химически продукти за геоложки проучвания, сладкарски изделия, сладолед, слънчогледово масло и феросиликоманган (сплав от желязо, силиций и манган, използвана в металургията за обработка на стомана). Подписан е и меморандум за намерение за сключване на договор за доставка на торове.

В бизнес форума са участвали 15 казахстански компании от хранително-вкусовата, строителната, нефтената, химическата, фармацевтичната и други индустрии, които изнасят продукти или планират да започнат да ги изнасят за Таджикистан.

В края на август президентът на Таджикистан Емомали Рахмон беше на работно посещение в Астана, където проведе преговори с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. След визитата пресслужбата на таджикския лидер съобщи, че разширяването на връзките с Казахстан е приоритет на външната политика на Душанбе и страните възнамеряват да увеличат търговския оборот.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    1 0 Отговор
    Помиряват се хората.
  • 2 Някой

    3 0 Отговор
    Супер. И сделките надали са в USD. Като заговорихте за икономически форуми, защо не ни информирате за провеждащият се във Владивосток международен икономически форум? Нито дума за него тук, а за този незначителен икономически форум сте отделили цяла статия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.