Last news in Fakti

21 Ноември, 2013 12:09 445 0

2,6% ръст при транспорта за трето тримесечие

  • нси-
  • услуги-
  • транспорт

През третото тримесечие на 2013 година общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 2.6% спрямо предходното тримесечие. Това показват предварителните данни на НСИ.

Най-голям ръст е регистриран при дейностите "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" и "Пощенски и куриерски услуги", които нарастват спрямо второто тримесечие на 2013 г. съответно с 9.4 и 3.9%. Намаление се наблюдава единствено при "Воден транспорт" - с 8.5%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 0.3% спрямо второто тримесечие на 2013 година. Най-голямо е увеличението в "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика", където се отбелязва ръст от 12.2% в сравнение с предходното тримесечие. Намаление е регистрирано при дейностите "Далекосъобщения" - с 5.2%, и "Информационни услуги" - с 4.2%. При "Други бизнес услуги" най-висок ръст спрямо предходното тримесечие е регистриран при дейностите "Рекламна дейност и проучване на пазари" и "Туристическа агентска и операторска дейност, други дейности, свързани с пътувания и резервации", съответно с 5.5 и 4.7%.

През третото тримесечие на 2013 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи" нараства с 10.0% в сравнение със същото тримесечие на 2012 година. Намаление е регистрирано единствено при "Воден транспорт" - с 26.2%. Общият календарно изгладен индекс на оборота в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" се увеличава с 8.5% спрямо третото тримесечие на 2012 г., което се дължи преди всичко на дейност "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика", които отбелязват ръст от 49.9%. Намаление се наблюдава в "Издателска дейност" - с 0.8%.

При "Други бизнес услуги" най-голямо увеличение (37.3%) спрямо третото тримесечие на 2012 г. е отчетено в "Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност". Спад се наблюдава при "Дейности по почистване" - със 17.7%, както и при "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" и "Дейности по охрана и разследване, съответно с 11.6 и 3.4%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА